Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (563)

plakát

Invalida (2023) 

Když jsem poprvé četl o filmu a viděl plakát, trochu jsem se lekl, co to bude za pitomost, ale když to u nás promítali v letním "kině" u nádražní kavárny, neodolal jsem. A vůbec nelituji. Bavili jsme se výtečně, neboť je to úlet par excellence. Ústřední dvojka funguje báječně a Zdeněk Godla zapadl dokonale. Pohled na něj v parádní uniformě SS Gruppenführera je za všechny prachy a vůbec to není samoúčelná křeč. Závěrečná scéna mumraje v restauraci podkreslená patetickým hlasem Karola Duchoňa pějícím hit V dolinách mě přiměla k smíchu ještě doma. Doporučuji.

plakát

Návštěva z vesmíru (1977) (TV film) 

Vzpomínám si, že jsem to kdysi viděl v televizi. Dávno před Tarkovského slavným Stalkerem. Mimochodem, tehdy byl dostupný jen překlad zakázaného českého autora z časopiseckého vydání (kryla ho kolegyně) a knižně vyšel Piknik u cesty, dílo bratrů  Strugackých, oficiálně  v CCCP až o rok později. Do té doby bylo k mání jen v ruské časopisecké verzi, ze které vycházel dobový český překlad. Je pozoruhodné, že snímek vůbec v Československu v té době vznikl.

plakát

Edmond (2018) 

Zamilovaný Shakespeare po francouzsku. Svěží, svižný a zábavný film o vzniku skvělé divadelní hry, která se stala legendou. Film je stejně duchaplný a vtipný jako Cyrano. Kdo má rád secesi, užije si to dvojnásob.

plakát

Klan Gucci (2021) 

Velmi příjemná podívaná na špičkové herce pod vedením veteránského režiséra, který si zřejmě dopřál jakousi libůstku ze světa módy. Sošný Adam Driver vyvažuje dychtivou intrikánskou larvu Lady Gaga, na kterou se nalepila vzorně rozbředlá Salma Hayek. Jared Leto si to ovšem asi užil nejvíce. Moc se mi líbil Al Pacino. Hezký večer v kině a díky za to.

plakát

Poslední závod (2022) 

Kvalitní český film v plném kině? Ano. Stalo se. A když píši kvalitní, míním tím opravdu kvalitní po všech stránkách. Jistě, mám to posazené do Krkonoš, kde jsem na běžkách strávil značnou část mládí a nejen mládí. Nejsem tedy zcela objektivní. Ale ten starý příběh o skutečných chlapech bez termoprádla, kolem jejichž pomníku jsem tolikrát v zimě profrčel na lyžích a prošel v létě, ten mám pod kůží. Jistě i díky starému filmu s Josefem Bekem. Nejde však jen o nostalgii. Tohle je silný a krásný film a jsem za něj moc vděčný. I kvůli připomínce nacionalismu, kvůli velkým osobnostem hor a sportu jako Buchar, Rössler-Ořovský a Rath. Klobouk dolů a už končím.

plakát

Zátopek (2021) 

Jo! Tak hlavně jsem rád, že ten film vznikl a mohli jsme ho vidět v kině. Už jen to je úžasné, kolik se najednou vynořilo odborníků na Zátopka. A že jsou to fakt kvalifikovaní znalci všeho, co s Emilem souvisí, atletikou počínaje, mravními aspekty konče! Za mně je to ze všeho nejvíce velmi kvalitní biják, čili filmová podívaná. Zátopek prožil několik hnusných dekád historie této země. Žít a běhat za šťastnějších okolností mu nebylo dopřáno, což film naznačuje. Měl by to být oslavný heroický film soustředěný jen na jeho neuvěřitelnou sportovní kariéru? To by bylo prima. Měla by to být její analytická demontáž? Raději ne. Film osciluje mezi obojím, ale hlavně je to prostě dobrý film o fenomenálním sportovci, který skvěle běhal a žil jak uměl - a nebyl to přitom žádný blbec. Chtěl jen běhat a vítězit, což se mu vesměs dařilo. Klobouk dolů před všemi v čele s Neužilem a Issovou (ta se mi obzvláště líbila!). Linie s Ronem Clarkem mě trochu zmátla, ale asi to tak mělo být, byť do Prahy přijel už v roce 1966; a tu zlatou medaili mu Ťopek fakt dal. Já dávám medaili tvůrcům filmu. Stříbrnou, ale vlastně tak trochu i zlatou. Díky.

plakát

Deník strojvůdce (2016) 

Nalákali mě Lazar Ristovski a Mirjana Karanovič; a taky srbská železnice. Chvílemi už mi lezlo na nervy to železničářské rozervané embyo s žabím výrazem, ale vytrval jsem a byl nakonec bohatě odměněn. Ilja přesvědčující sebevraha, aby neskočil z mostu, ale pod vlak mě naprosto dostal. Navíc výborné reálie.

plakát

Maigret - Maigret a případ mrtvého muže (2016) (epizoda) 

Připadá mi to jako nejlepší díl série. Vizuálně zcela dotažené. Siru Rowanu už Maigreta naprosto věřím. Přitom jsem fanda Simenona a když ho čtu, vidím Bruno Crémera. Potěšila paní Maigretová. Česko-slovenská banda vraždících hovad je v české verzi změněna na Rusy, ale na děj to nemá žádný vliv.