Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (312)

plakát

Einstein kontra Babinský (1963) 

...jiz dlouho zjistuji, ze pokud ma urcity film zde na csfd.cz slabe hodnoceni, bude se mi libit a mel bych si jej pustit. Tento snimek je skutecne typicky pro Podskalskeho a to nejen vyberem hercu. Trochu se divim, ze nebyl zatrezorovan, protoze zesmesnuje socialistickou (pracovni) moralku a postupy a autority tehdejsi doby. "No ja vim, ze se to nespravi, ale zavazek hned, ze se to spravi...". Zajimava role Kvety Fialove v podani sekretarky reditele Beka. Skvela alegoricka scena pri vzajemne obvinovani hranim karet s tumfy! Ctyri a pul az pet hvezdicek.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

...k tomuto filmu mam specialni vztah. Kdyz jsem zil v Australii, pujcil jsem si jej na DVD a ucil se z jeho dialogu anglicky - anglicke fraze a slovicka. Viz napr.: "It is very hard to keep personal prejudice out of a thing like this." nebo "...and no matter where you run into it, prejudice always obscures the truth." Film v puvodnim zneni ma neuveritelnou atmosferu, i kdyz byl puvodne natocen pouze pro TV.. Mou oblibenou postavou byl nervni Jack Warden: "How do you like this guy? He comes over here running for his life, and before he can even take a big breath he’s telling us how to run the show. The arrogance of him!" Nemusim dodavat, ze tento skvost je mezi mymi tremi nejoblibenejsimi snimky vubec...

plakát

Strach (1963) 

...pro mne jeden z nejlepsich filmu vubec - je v mych TOP 10, a samozrejme, v kriminalnim zanru je to u mne stale cislo jedna nebo dve. Ano, motivy cinu ve filmu zobrazene jsou poplatne dane dobe, ...ale vzdyt je tak u kazdeho filmu!

plakát

Bílá spona (1960) 

...miluju detektivky typu "whodunit" a jeste ke vsemu ty ceske z 50-60.let. Tento snimek jsem videl poprve tak pred 20 lety. Nerozumim zdejsim komentatorum zminujici fakt, ze je to socialisticka a tendencni kriminalka a proto davaji nizke hodnoceni. Ano, byla natocena v 50.letech a tudiz v nejhlubsim socialistictickem marasmu, silne ovlivnena totu dobou, nicmene, prese vsechno, ja osobne jsem tu priznacnou pachut doby vubec nerozpoznal. Tento typ zlocinu tu proste existoval a o tom ten film proste je. Nasi pamet nelze tak jednoduse resetovat. Co se tyce filmu samotneho, zase nesouhlasim s vetsinou, ze postradal napeti. I kdyz jsem jsem tusil, kdo jsou pachatele, napjatej az do konce. Navic se mi, vzhledem k vyse uvedenemu, cely pribeh a postup pri vysetrovani zdal pomerne realisticky (narozdil od nynejsi filmove kriminalni tvorby)...

plakát

Pururambo - prales, kde se zastavil čas (2005) 

...do Papui Nove Guinei (a na blizke Salomounovy ostrovy) se chystam letos v zari, takze zde pozdeji pridam muj pohled na tuto zemi. Na dokument se mezitim podivam a porovnam... (mimochodem toto je muj prvni komentar na csfd po dlouhych osmi letech!!!:)

plakát

Waterloo (1967) (TV film) 

Komorní televizní drama o předvečeru osudové neřkuli osudné Napoleonovy bitvy. Hrušínský byl jako slavný Korsičan sice realistický, ale příběh byl ža moc komorní, až moc konverzační a hlavně nelogicky provázaný. Ke konci života byl Buonaparte životem unavený a hypoaktivní, přesto mi děj přišel málo akční.

plakát

Pražákům, těm je hej (1990) 

Vážil bych si tohoto provokativního snímku ještě víc, kdyby vznikl před rokem 1989. Tím nechci snižovat vzdor a nekonformní postoje členů kapely Pražský výběr během socialistického realismu, ale takovéto bláznivé filmové fantasy by tehdejší režimní cenzura asi těžko rozdejchávala. Kromě výše uvedených jste v jedné roličce mohli poznat dnešního porotce v superstar M.Horáčka.

plakát

Mluv s ní (2002) 

Velmi zašmodrchaný příběh, scénárista si s dějovými liniemi pohrává, aby byl co nejzajímavější - evidentně měl hodně času nad tím přemýšlet...já jsem na to měl jen necelé dvě hodinky :-). Čtyři hvězdičky navzdory tomu, že filmy z oblasti Pyrenejského poloostrova, ač jsou sebevíc inteligentní ;-), nejsou mojí doménou.

plakát

Zámecký hotel Orth (1996) (seriál) odpad!

Když na ČT1 dávaj Kostičky, na ČT2 AZ kvíz pro děti a na Nově nějakou ubulenou mexickou teleblbinu, nedivte se, že vám "Zámecký hotel Orth" na Primě přijde vhod. Mezi slepými, jednooký králem, řekl bych... Pokud na něj někdy narazíte, všimněte si ultraškaredých hereček, jež v tomto rakouském seriálu učinkují. Né nadarmo se říká, že švýcarské ženy jsou nejošklivější na světě...Rakousko je hned vedle ;-)

plakát

Kožené slunce (2002) (TV film) 

Typický Kachyňa... Jeho expresivní kamera je pro jeho filmy tak charakteristická, že nelze nepoznat, kdože to vedl ruku kameramanovu. Oslava života, oslava obyčejných lidí, ať už kopálistů, notoriků nebo normální vesničanů, vyznívá v jeho snímcích (a scénářích) ohromně poeticky a ethéricky, což je s odkazem na zmiňovanou kameru až s podivem. I tu největší člověčenskou mizérii dokázal vyjádřit velmi citlivými prostředky a naopak i největší okamžiky štěstí racionálně střízlivým pohledem. V jeho snímcích je příroda především kulisa, ...vlastně hlavní a jediná kulisa. Tímto televizním filmem znovu potvrdil, kam celý život vedly nitky jeho srdce (fotbal byl jen záminkou :-).

Ovládací panel
14 bodů