Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (20)

Časový kód

Časový kód (2000)

Film byl napsán na notový papír a měl formu kvartetu.

Časový kód

Časový kód (2000)

Protagonisté filmu byli sami zodpovědní za své kostýmy, účesy a make-up. Režisér jim určil v tomto směru pouze jediné pravidlo - každý natáčecí den si musí obléct jiné oblečení, aby se poté v postprodukci nemohlo "podvádět" a nemohly vzniknout scény zkombinované z více různých dní.

Anatahan

Anatahan (1953)

Film Anatahan nesklidil u americké kritiky příliš kladné reakce. Režisér Stenberg se ho proto v roce 1958 rozhodl změnit. V Japonsku dotočil explicitní scény, ve kterých se objevuje představitelka hlavní role Akemi Negishi nahá, a tyto scény poté do filmu vložil.

Come Along Do!

Come Along Do! (1898)

Jedná se o první film, u kterého si můžeme být jisti, že se skládal z více než jednoho záběru. Bohužel se ho dochovala zhruba jen polovina.

Lights of New York

Lights of New York (1928)

Lights of New York je první plně ozvučený film na světě.

Ledově ostří

Ledově ostří (2007)

Podle vlajek vztyčených při ceremoniálu by se na medailových pozicích umístili USA, Severní Korea a Švédsko. Švédsko nezískalo medaili v mužích-jednotlivcích od roku 1929 a Severní Korea dokonce nikdy.

Ledově ostří

Ledově ostří (2007)

Olympionička Lisa-Marie Allenová, která pomáhala s choreografiemi krasobruslařských vystoupení, si ve filmu i zahrála. Její role byla blondýna, které Chazz Michael Michaels olízne obličej během svého soutěžního tance ve Stockholmu.

Ledově ostří

Ledově ostří (2007)

Styl bruslení Chazze Micheale Michalse byl inspirován stylem skutečného krasobruslaře Elvise Stojka.

Ledově ostří

Ledově ostří (2007)

To, že se Chazz a Jimmi musí dělit o zlatou medaily, kvůli systému známek s hodnocením 6.0 je odkaz na kraslobruslařský skandál ze zimních olympijských her v roce 2002.

Ledově ostří

Ledově ostří (2007)

Plán Stranze a Fairchild zranit Chazze "pod kolenem a nad kotníkem" odkazuje na útok na Nancy Kerriganovou z olympijských her v roce 1994.

Páni v cylindrech

Páni v cylindrech (1935)

Postava Itala ztvárněná Erik Rhodesem tak urazila Italskou vládu (a především Benita Mussoliniho), že byl film v Itálii zakázán. Stejný osud potkal o rok později i film Veselý rozvod.

Tron

Tron (1982)

Flynnův (Jeff Bridges) program se jmenuje "Clu". CLU je jméno starého programovacího jazyka.

THX 1138

THX 1138 (1971)

George Lucas na tento film odkazuje v mnoha svých dalších snímcích. Poznávací značka jednoho z aut v American Graffiti (1973) je "THX 138". Ve Hvězdných válkách (1977) je zase "vězeňská cela 1138".

Africká Královna

Africká Královna (1951)

Americký filmový institut zařadil film v roce 2007 na 65. místo ve svém žebříčku "Nejlepší filmy všech dob". Film byl v roce 1994 vybrán k uchování v Národním filmovém registru Spojených států.

Veselý rozvod

Veselý rozvod (1934)

Veselý rozvod je první film, který získal Oscara v kategorii "Píseň". Bylo to za skladbu "The Continental".

Takový je život

Takový je život (1929)

Takový je život podlehl konkurenci zvukových filmů a nesklidil úspěchy. Theodor Pištěk, který do něj vložil vlastní kapitál, se zadlužil na několik dalších let a údajně i to je jeden z důvodů, proč musel přijímat prakticky každou filmovou roli.

Přízračný svět

Přízračný svět (2001)

Film je adaptací celosvětově známého comicsu "Ghost World".

Kmotr

Kmotr (1972)

"Kmotr" v knižní podobě vznikal zároveň s filmovou verzí a nebýt podpory a naléhání producentů filmu, Mario Puzo by knihu pravděpodobně nikdy nedokončil.

Oklahoma

Oklahoma (1955)

Oklahoma byl první celovočerní film natočený na širokoúhlý 70 mm pás. Premiéru měl 11. října 1955.

Reklama