Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Oblíbené seriály (10)

Jak jsem poznal vaši matku

Jak jsem poznal vaši matku (2005)

Pro někoho jsou to Přátelé, pro jiné pořád zatvrzele Simpsonovi, ale já mám na tom samotném vrcholu právě HIMYM. A to až tak, že si myslím, že Jak jsem poznal vaši matku je můj nejoblíbenější seriál vůbec. Nebylo tomu tak ale vždycky a právě původně jsem fandil Přátelům, na kterých jsem vyrostl. Vadilo mi obsazení a chaotický vyprávěcí způsob, do kterého je potřeba vyzrát.. A nyní po letech, kdy jsem všech 208 epizod dokoukal v tahu asi na popáté musím konstatovat, že jsem se do tohoto kousku až fanaticky zamiloval.. Co začalo jako nástupce Přátel, končí jako něco ultimátního.. Pět postav kamarádů, kteří spolu jen prostě tráví čas až si jsou tak blízcí, že jsou jako rodina. O nich a vzájemných dobrodružstvích se Ted jednou večer rozhodne dost košatě povídat svým dětem a z jedné romantické historky je prakticky tří denní epopej vypovídající o vztazích a tom, jak si to zařídit, aby byl váš život legendární.. Skrytě možná obhájení si sebe sama, že můžou být dvě životní lásky, ale současně několika letý náhled do života plného všedních příběhů.. V tolik nápaditém a celistvě fungujícím přehršli spletitých vztahů a historek vychází postavy, které jsou tak přirozené až je prakticky od začátku milujete... Ovšem každý zná Barneyho a obecně jde o nejoblíbenější postavu, když dokáže projít největším charakterovým vývojem a přesto si zachovat svoje plánování a zvrácenost. Ale je to právě ten zbytek postav, které dělají z partičky kamarádů a jejich stolu v Baru u MacLarena skupinku s níž chci trávit svůj čas.. A třeba i proto budu vždycky milovat Teodora Mosbyho, především proto, jak chybuje a jak si i nadále věří. Kdybych měl vybrat jednu seriálovou postavu, kterou bych chtěl být, bude to Barney, ale faktem je, že jsem jako Ted a jsem na to hrdý..  Není dne, kdy bych nefandil Robin a Tedovi, nebo nechtěl pořádně zapařit s Velkým Kancem, ba dokonce uzřít Aldrinovskou spravedlnost. Ale nic by nebylo tak legendární bez Barneyho a jeho životnímu krédu. Takže jsem si jistý, že i příště mi to bez krabičky sviňáků bude zatraceně chutnat. --- 1. série - 100%!. 2. série - 100%. 3. série - 100%. 4. série - 100%. 5. série - 100%. 6. série - 100%. 7. série - 100%. 8. série - 100%. 9. série - 90%.

Dexter

Dexter (2006)

Jednoznačně seriál, který Vás tak upoutá, že se těžko odtrhává. Obzvláště, když hned od začátku je tak extrémně dobrý. Bohužel první naprosto úžasnou a ikonickou sérii už nic nepřekonalo, i když některé série se o to snažily, jiný tomu byly vzdálené.. Úžasný hlavní "hrdina", vynikající další hlavní postavy i ty vedlejší. Fakt jen jedna postava mi v seriálu vadila, a i tu jsem nakonec přijal. Naprosto geniální jsou rozhovory Dextera s jeho přízraky Harrym, Brianem, anebo i Debrou! Ačkoli finální (osmá) série šla kvalitou hodně dolů, tak přeci jen slzy tečou a tečou... Fanoušci pak nespokojeně volali, až je někdo vyslyšel a dočkali jsme se nadstavby v podobě "New Blood". S modernějším kabátem leč nádechem starého dobrého Dexíka si to jistě našlo svoje místo. Jakmile si show udobřila svoje diváky, tak je zase rozebrala. Závěr je to silný, ale já ho beru! Diváci neví, co chtějí, fanoušci vzpomínají na genialitu a děkují. --- 1. série - 100%!. 2. série - 95%. 3. série - 90%. 4. série - 100%. 5. série - 85%. 6. série - 80%. 7. série - 100%. 8. série - 75%. 9. série - 95%.

Přátelé

Přátelé (1994)

Kult kultovnosti. Prapůvod sitcomů a komediálních seriálů. Praotec HIMYMu a TBBT . Seriál, který nikdy nezklame, vždy potěší.  Ať už máte kdejaké pocity a nálady, tady nemůžete sáhnout vedle. Nebýt této šestice nestál bych tu, určitě ne takový jako teď. Ať už si o tom může každý myslet, co chce ale nebylo mi více než deset, když jsem je spatřil poprvé. Šlo tehdy o čtvrtou sérii a mě ten úvodní příběh o medúze přišel vynikající. Navíc velmi rychle jsem zjistil, že si to razí často trošku dospělejší vrstvy a s takou chlapeckou drzostí a zvědavostí mě to chytlo. Od té doby mě už nepustili, postupně jsem jaksi na přeskáčku sledoval různé série až se mi utvářel celkový obraz příběhu, paradoxně první tři série jsem viděl až jako ty úplně poslední. Seriál změnil vůbec to jak se dnes podobná díla točí. Každý by měl ocenit s čím přišli a jako atmosféru si nesou dodnes. Jde krásně vidět vývoj samotných scénáristů, a jak odlišné měli nejen s postavami, ale vůbec celý příběhem představy v průběhu tvorby. Převést partu kamarádů do dospělého života a ukázat vyzrálost všech postav, takový úkol byl splněn. Nelze ani vyjádřit kolik geniálních epizod celá show nabízí. Ač už jde o čistě epizodní příběhy či postupné posouvání jednotlivých příběhových linek vpřed. Není jediná epizoda, která by se mi nelíbila, přestože samozřejmě úplně nemusím klasické rekaputilační epizody, kde jsou jen sestříhané starší scény, a když navíc sledujete seriál naráz vše máte ještě v živé paměti. Ale i ony mají nějaký svůj smysl a zkrátka dávají dohromady obraz, který nelze vyjádřit lépe. Leckdo říká, že je to seriál o přátelství, ale přesnější je, že jde o všechny složité vztahy. Přece jen červenou nití je vztah Rosse a Rachel. Každá série má něco dosebe, ale není divu, že jako nejlepší vidím čtvrtou, jelikož jde o nejvíce epizodních příběhů a hlavně milostné vztahy v partě nejsou žádné, jen se nad nimi fňuká.. Zase nejoblíbenější postava se těžko určuje, ale volím Rosse a to převážně kvůli neuvěřitelné zábavnosti a podobnosti se mnou samým. Dokonalý český dabing tomu dodává ještě neco navíc. Nesmrtelná show, kterou se budou bavit ještě následující generace, ať na ten reunion dojde, či nikoli. Přesto všechno nezapomenu, co mi Přátelé otevřeli! 1. série - 100%. 2. série - 95%. 3. série - 95%. 4. série - 100%!. 5. série - 100%. 6. série - 90%. 7. série - 100%. 8. série - 90%. 9. série - 95%. 10. série - 100%.

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Konečně jsem se po letech odhodlal k tomu se podívat na celý seriál. Opravdu musím uznat se jedná o zcela jedinečný seriál ve svém žánru, který doposud nebyl nikterak překonán. Takové komediální hard-scifi tu prostě ještě nebylo. Velmi rychle jsem se do děje zamiloval. Co musím podotknout je fakt, že když v prvních sériích byly horší epizody a už jsem to chtěl vypnout, tak seriál měl vlastnost, že epizoda začala něčím nečekaným "Daniel je mrtvý." z ničeho nic taková rána, což mě tak chytne, že musím zjistit pravdu. Takto tomu bylo z počátku několikrát. Později v dalších sériích seriál jakoby dospěl. Zlom pro mě přichází ve 4. sérii, kde seriál dokázal přijít s novými prvky - viz epizoda Časová smyčka, která je moje nejoblíbenější. Co jsem na seriálu neskutečně obdivoval bylo provedení vedlejších postav - Chaka, Bra´tac, Thor, či Baal. Pro mě se seriál dělí na 2 části s RDA a bez něj, tedy prvních 8 sérií a 9.,10. série. Ačkoli musím uznat, že i postava Camerona měla něco do sebe a věřím, že kdyby neměl tu povahu náhrady RDA, či by se občas nesnažil napodobovat jeho vtípky, tak by byl i on skvělý. Absolutně fenomenální je podle mne výkon Michael Shankse, který pro mne ze začátku nebyl nikterak oblíbenou postavou, prostě "šel s davem". Ale zlom přišel po jeho povznesení, kdy mi začal neskutečně chybět. Jeho návraty (epizodní, pak i ten definitivní) pro mne byly opravdu emotivně důležité. Pro mě ten seriál znamená opravdu hodně a smekám před ním, že se dokázal držet 10 let na scéně. Nepocítil jsem ani změny postav (generál, SG-1), které ve finále působí docela přirozeně, nedopadlo to jako např. u Dva a půl chlapa. Co se týká závěru seriálu, tak toho jsme se vlastně "nedočkali", jelikož děj s ním neskončil, nýbrž byl završen filmem. 1. série - 95%. 2. série - 85%. 3. série - 90%. 4. série - 100%. 5. série - 90%. 6. série - 80%. 7. série - 85%. 8. série - 90%. 9. série - 100%. 10. série - 90%. Pro mne jde opravdu o kultovní seriál, který i po skoro 15 letech od svého finále, pořád patří do těch TOP.

Buffy, přemožitelka upírů

Buffy, přemožitelka upírů (1997)

Opravdu mimořádný seriál! Úžasné herecké výkony, kdy pro velkou většinu z nich je to jen první krůček ke slávě, ačkoli bohužel u některých mnohdy ten největší. Řada cool hlášek, ale současně několik opravdu hodně silných momentů. Ano první série je trošku jiná, asi na ni sedí přirovnání teenagerovská. Avšak, jak se seriálem "prokousáváte", tak Vám první série začne připadat o to více kultovnější! Totálně miluji zpracování postav a jejich vývoj v průběhu celé show. Totálně jsem se tady zbláznil do Sarah Michelle Gellar! A co víc, když protipól k ní tvoří hladový sympaťák Spike, coby James Marsters. Ačkoli nelze říct, že by si seriál udržel konstantně kvalitu brutálně vysoko, tak se tomu hodně blíží (vyjma 4. série). A k samotnému finále lze jen dodat, že jsem brečel jako želva. Takhle se zakončují tomuto masterpiece podobné seriály! 1. série - 80%. 2. série - 85%. 3. série - 90%. 4. série - 80%. 5. série - 90%. 6. série - 85%. 7. série - 100%.

Svět pod hlavou

Svět pod hlavou (2017)

Už celkově podruhé jsem si to sjel celé.. A jen se utvrzuji ve velikosti a zábavnosti seriálu, který je pro mě osobně tím pomyslným českým vrcholem. Jsme země, kde se točí především kriminálky a to hlavně pro svoji jednoduchost a diváckou úspěšnost. Současně ale můžeme vidět, jak úspěšně se daří vracet k době minulé, a jaký kult je třeba takový seriál Vyprávěj.. Tak co to spojit! Můžeme si říkat, jak to jinde je a bylo lepší, ale když ona ta česká historie je magická.. I když se to dá shrnout to série utlačovacích vln, kde je jedno, kdo sedí zrovna u moci, lidi budou pořád nadávat, jak tehdy a tehdy bylo líp.. A tady to vidíte. Za dob Československé socialistické republiky jsme se přece měli všichni stejně dobře, akorát že SNB tak nějak nesloužila lidu ale straně a hodnoty na kterých stojí moderní stát jako spravedlnost, svoboda a láska nebyli nic ve srovnání s ochranou vlasti proti imperialistům.. /E1: Zbytečně zatracovaný úvod, který jen rozehřívá sbor, jehož inspirací je Major Zeman. E2: Blázni jsou jen lidi, co vidí to, co mi vidět nechceme. Když sníte opravdu moc ruské zmrzliny vystřelí vás to na měsíc. E3: Ne bombu ne, pane Reagane! E4: Čím více lidí, tím nepřesnější obraz události, anebo to bude jak chce strana. E5: Mládež je tu od toho, aby studovala, a pokud ne je potřeba jí to patřičnými metodami vysvětlit. E6: Když budeš sledovat chlapíky, dostane tě to až k ruské ruletě. Ale co když vlastní máma ani neví, že se máš narodit, má hra o život pak smysl? E7: Sovětská delegace je příležitost k imperiálnímu úderu. E8: Trvá to než přijdeme na to, že soudruzi na OPBH mají daleko větší potenciál než jen prostrkávat trubky.. E9: Útok na jednoho z nás je útokem na nás všechny a celý socializmus. E10: Proč jsem tady? Je to sen? Je to skutečnost? Aha už vím./.. Svět pod hlavou je jedna z nejnádhernějších a nejpestřejších děl, co jsem kdy viděl.. Ano, lze namítat, že celé rádoby zápletka, která se táhne napříč všemi desíti epizodami není tak úplně z české hlavičky, ale teprve v těch našich osmdesátkách se daří ukázat potenciál.. Vynikající obsazení, jak už ústřední kriminalistické Dejvické duo, tak především největší komunistický patolízal Klement Kratěna (není víc socialistický jméno než Klement).. Přestože úvod je trošku zmatenější, ale následně jde už o perfektní záležitost, která navíc využívá v úvodu nastíněné prvky a i kvalitativně nedostačující kousky zúročí.. Ale tohle není ten miniseriál stojící na jednom příběhu, nýbrž série několika drobných etud, z nichž každá dokáže v různých mírách kombinovat absurdní kriminální situace v hávu tehdejší doby.. Někdy už v aktuální situace nemá řešení a pro východiska se musí člověk ohlédnout.. Hláškující ideologický vizionář, kterého to už v roce 1983 tak trošku nebaví, v podání Ivana Trojana je nejgeniálnější postava jakou jsem v českých hájích viděl.. A já mám radši lásku než-li bombu, jsem vnitřně fanoušek Slok, tenhle režim byla největší absurdnost v dějinách lidstva! Ale spíš mám ten svět v hlavě.. 100%

Živí mrtví

Živí mrtví (2010)

Už si snad ani nedovedu představit, že existuje pondělí bez TWD, ale budu muset, jelikož tahle paráda nám pomalu končí. Málokterý seriál si prošel tolika problémy se svým natáčením - odchody herců (ať už dočasné, či trvalé) - a pořád dávkuje perfektní příběh. Poctivá komiksovka zpracovaná na velké plátno. Osobně jsem naskočil do tohoto rozjetého vlaku naplno až osmou sérií, tak kratší pokuky už proběhly dříve. Velmi dobře zvolené obsazení, kde ať mám své oblíbence, tak všechny postavy jsou v určitých pasážích výborné. Když totiž jste nakonec schopní obrečet i neoblíbenou postavu, tak Vám to holt servírují perfektně. Vždy s přicházející novou sérií kroutím hlavou při představě, kolik mi to pak zabere času, když to budu někdy sjíždět od začátku. Nádherné kostýmy, skvělé dějové linky a naprosto dokonalé příběhové sekvence protkány skvělými zvraty.  Až to jednou skončí (a že už se tomu blíží) bude tu navždy prázdno. 1. série - 85%. 2. série - 85%. 3. série - 90%. 4. série - 75%. 5. série - 75%. 6. série - 75%. 7. série - 75%. 8. série - 75%. 9. série - 90%. 10. série - 85%. 11. série - 75%.

Ztraceni

Ztraceni (2004)

Mysteriózní jízda, na jejíž návykovost by měla být protilátka. Stejně jako v případě Útěku z vězení i tady si vzpomínám, když to běželo na Nově. Jenže okolo Ztracených šlo ještě o něco daleko více. Poprvé jakoby ten seriál masově opouštěl prostředí televize a spíše šlo o tu diskusi mimo, kdy jste s přáteli přemýšleli, o co že šlo v poslední epizodě. Tehdy to ještě nešlo tak lehce najít na nějaké streamovací platformě nebo stáhnout, seriály se kupovaly na DVD jako všechno ostatní anebo jste holt jako většina musela čekat až to někdo té Nově přeloží. Já to tehdy nesledoval přece jen spíše jsem se staral, abych se naučil psát nebo abych trefil z družiny domů.. Ale mého staršího bráchu to v jisté době docela pohltilo a bylo období kdy na všech kazetách byli nahrání jen Ztraceni, takže úplně pozitivní první dojem nepřišel... Po letech přišel útlum a já už jen občas slyšel nějaké šustnutí o tom, jak že se finále nepodařilo. Ovšem o tom všem jsem se rozhodl přesvědčit až loni, tedy rovných 18 let od premiéry první série jsem se k tomu dostal i já... Ztraceni jsou seriál, který neuvěřitelně těží z toho, že vás přikove k televizi a nutí vás díky všelijakým záhadám a cliffhangerům pouštět si další a další díly.. A navždy už neodmyslitelný popularizátor flashbacků. /1. série/ - Nevěděl jsem nic o tom jak se to bude vyprávět a už jsem si moc nepamatoval, kdo tam hraje. Do povědomí se mi dostal jen Lock, jehož netradiční jméno a výrazná tvář se mi navždy spojila s touhle seriálovou značkou. Co budu povídat očekávání byla obrovská... Názory jako "První série je to nejlepší, co jsem v seriálové tvorbě viděl", těch byl plný internet.. Byl jsem si jistý, že přehání, ale něco na tom bude. A co z obyčejného survivoru je mystery pouť.. Jak dění na ostrově drží diváka v pozoru a nutí ho si pouštět další a další epizody, tak spíše skládání minulostních mozaiek všech postav pomocí flashbacků je to, co mě asi baví přeci jen více.. Po první sérii je nejoblíbenější postavou Lock (spíš za flashbacky) a Sawyer (spíš za chování na ostrově)... /2. série/ - Více postav, více flashbacků a rozvětvující se příběhové linky. Dění na ostrově je daleko poutavější, to natolik, že překoná i kouzlo flashbacků. Mystery příběh ohledně nového bunkru nebo odkrývající se jiná skupinka to vše dodává seriálu další linky, a přesto se nezapomíná na ty, které nám již byly představeny. Ve své závěrečné třetině mi to přišlo vynikající a když se do toho všeho vrátil Michael a vůdčí postavy museli spolupracovat, tak jsem si to vychutnával. /3. série/ - Docela ústup, který bohužel spíše než nové postavy podkopávají ty staré,  u niž zjišťujeme, jak moc propojení byli i před ostrovem. Na ostrově je vlastně celou dobu jiná civilizace.. Opět návrat k kvalitativně silnějším flashbackům, oproti táhlejšímu dění na ostrově. Přidává se nová postavička Desmond, jenž je výborná. Tvůrci se odhodlali zkusit pár fantasy prvků a ono to sedí.. /4. série/ - Záchrana je blízko. Všechno je tak jednoduché, kdyby každý ale nemyslel na sebe nebo neměl další skryté úmysly. Vedle flashbacků se přidávají i flashforwardy, jenž ukazují důsledky některých činů a vyvolávají řadu dalších otázek. Překvapivě dohodnout podmínky odchodu může být složitější než se zdá, obzvlášť když ve svých postojích nejsou jednotní jak zachránci, tak ani ostrované. Desmond je pořád děsně cool.. /5. série/ - Odvážná série, která prosazuje jiné postavy než tomu bylo doposud. Šílená podívaná, kde dobrovolně musí všichni zopakovat svůj nejstrašnější životní zážitek, aby nastolili rovnováhu. A ať to máme kompletní, tak rovnou žijeme spolu s Dharmskou iniciativou. Oproti zbytku se zdržujeme především v "přítomnosti". Opět ústup a asi i série, po které bych spíš nesáhl, ale pokaždé tvůrci věděli, kdy přidat, i proto je pořád na co koukat. /6. série/ - Ostrov se bude bránit! Důstojná finální série, která ve správný čas přepne do grandiózního rozlučkového finálního módu. Zkouška, kam je divák s přeživšími postavami ochoten zajít. A já už dlouho vím, že kamkoli! Otázky, které se nám od prvních epizod vkrádají na mysl jsou zodpovězeny. A že se mi odpovědi třeba někdy nelíbí? Bylo by moc snadné, kdyby všechno bylo podle představ. Tvůrci již po několikáté ve správný čas po(d)souvají ty "správné linky". A samotné finále je ve hodně velkém stylu. // Ztraceni jsou typ seriálu, se kterým jsem se musel sžít. První setkání mě nečinila nenasytným, ale postupně se mi to dostalo pod kůži, že jsem se musel ohlídnout, co jsem spáchal.. Když vám někdo bude říkat, jak jsou Ztraceni jeho nejoblíbenější seriál, jak změnili všechno, nebuďte jako já, že jde o klišé. Prozřete a dejte tomu šanci.. Na tom nejprostším principu vám tvůrci servírují zážitek, na který nejen nezapomenete, ale pro svoji unikátnost vás nutí vracet se. Velká část tohoto projektu není na obrazovce, ale právě mimo ní.. Jsem člověk, který nemá rád záhady, musím je vyřešit, čehož tenhle projekt dokola a dokola využívá.. Bylo tak nádherné se téměř stát jedním z pasažérů letu Oceanic 815, že bych hned sedl na letadlo znovu a modlil se ať s touhle partou zase spadnu. // Nejoblíbenější postavy - Desmond Hume (Henry Ian Cusick), James "Sawyer" Ford (Josh Holloway) a John Locke (Terry O'Quinn) --- 1. série - 100%. 2. série - 95%. 3. série - 85%. 4. série - 90%. 5. série - 85%. 6. série - 85%.

Dva a půl chlapa

Dva a půl chlapa (2003)

Za mě totálně nejvtipnější seriál vůbec! Tohle je takový ten typ seriálu, kde když vidíte jednu epizodu, tak se fakt zasmějete a hned se cítíte lépe. Vzniká však potřeba vidět další epizody a stojí to vůbec za to ?... ANO! Prvních 7-8 sérií považuji za naprostý kánon. Charlie Sheen svým sarkasmem, skvělými hláškami naprosto ladí se zbytkem rodiny. Tenhle seriál je vynikající a jen dokazuje kolik kvalitních seriálů tu před 15-10 lety běželo. Neměl jsem to v plánu, ale zmíním se i o zbytku seriálu, respektive o Waldenovi. Ashtona ze srdce nenávidím a tahle role je jeden z hlavních důvodů. Kutcher je prostě herec svého kouzla, respektuji to, ale do komedií ať NELEZE ! Absolutně nemá potenciál vyplnit místo po Charliem. "Humornou část" se poté snaží převzít hlavně Jon Cryer coby Alan. A ono to není úplně zlé, fakt je ta snaha vidět, ale ani tak to moc nezvládne. Seriál postupně opustí Judith, Evelyn a z části i Berta, což je hodně znát. Nakonec opustí seriál i fakt hlavní postava - Jake, což je přelomová událost seriálu. Rázem už to vůbec ani nemá právo nazývat se "Two and half men". Mnohdy mi ještě v hlavě straší věta Berty, kdy říká že Alan má odejít a v domě by zůstal Charlie a Walden :(. 1. série - 100%. 2. série - 100%. 3. série - 100%. 4. série - 100%. 5. série - 100%. 6. série - 100%. 7. série - 100%. 8. série - 95%. 9. série - 80%. 10. série - 70%. 11. série - 60%. 12. série - 55%.

Lucifer

Lucifer (2016)

Odešel z pekla na zem, aby si otevřel klub a žil si hříšný lidský život. Dávno předtím než Lucifera převzal Netflix byl tenhle pekelník jedním z těch nejpoutavějších z aktuálně vysílaných seriálů. A co začalo jako velmi volná adaptace z pera Neila Gaimana, došlo do bodu, kdy jsem se těšil na každou novou epizodu. Lucifer upoutal především vykreslením hlavního hrdiny, který svým ďábelským charakterem zvládal vlastně sám utáhnout celou show. Z vtipné premisy, v níž ďábel sejde ze svého úkolu starat se v pekle o hříšníky a vystoupí v neodolatelné lidské postavě na Zem, aby se bavil, si dokázal seriál vybudovat plnohodnotný kriminální nádech. Lucifer upoutá svým mixem nadpřirozena s naším běžným světem, jejichž střety ale nejsou klíčem v kouzlu seriálu. Ne, Lucifer je v první řadě o postavách a o obrácení paradigmatu o tom, že ďábel je zlo.. Není chyba k projektu usednout jako k epizodní zábavě, v níž si jako v každé kriminálce vyřešíte rutinní případ, ale teprve ten plnohodnotný zážitek dostáváte, až když Lucifera začnete vnímat jako osobní pouť hlavních hrdinů za lepšími životy, v níž opravdu poznají, co jsou skutečně zač, a co je v životě důležité.. /1. série/ - Bez větších očekávání získáváte možnost proniknout do další kriminálky, kterou sem tam překříží nějaká vyšší moc. Akorát, že Lucifer je napoprvé tak sobecký, až z toho dělá svoji největší výhodu. Z vzájemně prospěšné spolupráce Lucifera s policejním oddělením v LA v čele s celkem hot kolegyní detektivem Chloe, kam si ďábel zajel vybrat dovolenou, se vyklubává série případů, které Lucifer musí pro svůj osobní život vyřešit. Ale copak může Lucifer nechat peklo bez dozoru? Ne, to si rozhodně nemyslí jeho andělský bratr Amanediel, který sestoupil z nebes, aby Lucifera doprovodil do svého předurčeného postavení. Jenže pro ďábla samotného není nic lákavějšího než za každou cenu se vzepřít boží vůli.. Vynikající jak po epizodní, tak především po příběhové lince linoucí se celou sérií, která nabídne hned několik intrikářských kousků a odhalení... /2. série/ - Ukazuje se, že tvůrci výborně zvládají balancovat mezi osobním a profesním životem Lucifera. Jak naznačil závěr minulé série, tak do vyhroceného vztahu dvou nesmrtelných bratrů vstupuje nový hráč, jejich samotná Matka. Tu kdysi Bůh zavrhl do pekla, aby se z něj po tolika letech nyní zvládla dostat a vydat se na Zemi za pomstou.. Jednotlivé epizodní případy ustupují hlavní lince okolo třetího člena rodiny, který přišel okusit pozemský život. Větší důraz na nebeskou podstatu nejstarší rodiny napříč časem a vztahů mezi jejími figurami. Nová postava Matky dodává do série vlastní intriky, osobní tajemné motivace a celkově nepředvídatelnost, kam se příběh line. Ale co nezklame, je příchod forenzní specialistky Elly, která svojí dobrotou a roztomilostí je okamžitě v srdíčku. A navíc to celé poprvé i s božím doprovodem. /3. série/ - První značný ústup z nastavených kvalit a z hlediska tvůrčích rozhodnutí jeden přešlap za druhým. Více epizod, slabší hlavní linka, která se neodhaluje postupně, ale pokaždé jen po nějakém čase dalším větším twistem. Nováček v podobě velitele Marcuse Pierce má jasně nejzajímavější pokusy o změnění nastolené šablony. Ovšem ani on, ani cokoli jiného nemá v tak roztahané sérii šanci svoje úmysly zúdernit. Případy jsou rutinní a příběhová linka je po většinu času hodně upozaděna a navíc je pokaždé její vyvrcholení oddáleno dalším odhalením, které přepisuje, o co v sérii jde. Vrchol navíc paradoxně (z důvodu plánovaného konce od Foxu) přichází ještě před finále, a proto poslední dvě epizody nejsou kdovíco. Nedaří se seriál ani načrtnuté charaktery řádně uzavřít a vycházejí z toho jen zpětně naprosto zbytečné filler epizody. Ale vrací se Charlotte, která po své vlastní ose dochází asi nejsilnějších momentů napříč sérií.. /4. série/ - Vymodlený přechod na Netflix seriál změnil a ani nyní po letech se fanoušci nemohou dohodnout, zda tehdy Lucifer udělal krok tím správným směrem. Co začalo jako spíše kriminální seriál, který Lucifer pravidelně zpestřoval svojí excentričností, se změnilo v přímočarou každou epizodou navazující jízdu. Vměstnává se Eva, která vrací Luciferovi šťávu, jakou měl v první sérii, než začal brát život a práci vážně. Lucifer stojí před volbou, co chce od života a jakou pozici v něm má mít Chloe, a zda má opravdu moc se vzepřít svému předurčenému postavení.. Odklon od svojí vlastní identity projektu a pokus o více fantasy seriál cílený na Lucifera samotného. Dokáže Lucifer prozřít a najít si své místo? A kdo bude po jeho boku Chloe nebo Eve?.. Pořád si stojím za tím, že jde o možná jednu z nejlepších sérií napříč seriály vůbec! Tady to mělo končit, ne šťastně, ale takhle opravdově.. /5. série/ - Nebyl důvod pochybovat, Netflix minule ukázal, že ví, proč se seriálu ujal. Ale v pátém pokusu už Lucifer naráží na svoje limity. Postavám se do cesty připlete další zkažený sourozenec, tentokrát Luciferovo dvojče Michael, aby konečně svou opovážlivostí vůči rodině odhodlal Boha sejít na Zem a přinutit ho poprvé za takovou dobu konat.. Je zcela zřetelné, jak si Netflix rozdělil sérii na dvě části, v níž vlastně řeší dvě samostatné linky. Nejprve závistivý vztah mezi dvojčaty Michaelem a Luciferem, a pak následně Luciferův nový osud stát se samotným božím nástupcem. Bůh se tu nikdy nemusel objevit, ale určitě druhá část s ním měla daleko větší smysl, než o co se pokoušel Michael. Ne všechna rozhodnutí dávaly smysl, ale v páté sérii rozdělila nejen ji samotnou, ale i mě v názoru na ni.. /6. série/ - Co jednou Netflix vytáhl z hrobu, se nyní hodlá znovu pochovat. A Lucifer ve svojí finální sérii dostává to nejslabší, co bylo možné vidět od přechodu k jinému vydavateli. Na návštěvu přichází další člen rodiny, jen tentokrát je to Rory, dcera Lucifera a Chloe, která cestovala časem, aby poznala svoje rodiče v těch nejšťastnějších časech. Když si odmyslím drzost téhle manipulace s časem, v níž jsou teda boží tvorové mocnější než vesmírné zákony, stejně šestá série není bez chybičky a je podobně jako v minulé sérii cítit, že Netflix úplně neví, jak se světem okolo Lucifera pracovat, což mohlo vyřešit spojení páté a šesté série.. Uzavření se ale povedlo! Dan dostal naprosto zničující konec, který mi připomněl, v čem seriál za ty roky exceloval.. A co Lucifer, co Chloe? Zakončení jaké jsem ani nevěděl, že ho chci a přitom bylo od začátku jasné. Slzy tečou a tečou.. // Lucifer je pro mě úkaz, jak se dá pracovat se spíše televizně laděným seriálem, který umí uspokojit epizodním příběhem, ale zároveň nemá problém budovat něco většího napříč celou jednotlivou sérií. Zpětně miluji, kam se postavy dostaly a jakou cestu za ty roky ušly, ať už se dožily závěru či nikoli. Do čtvrté série skoro nedám na seriál dopustit. Žeru jeho prolínání reálného a biblického, respektuji šikovně Biblí podloženou mytologii a zručnost s jakou je tvůrci zakomponovali do příběhu. Měl jsem rád jeho často povrchní kriminální případy, prožíval jsem ty velké linky napříč sériemi a nemohl jsem se dočkat tíženého závěru.. Lucifer mě tolik let bavil a opakovaně k němu moc rád usednu, anebo ho jinému zase s láskou doporučím. Změnil pojetí pekla a ďábla, jak se na něj dívám. A bylo to krásné! P.S. Tom Ellis to stárnutí hraje, on tím ďáblem mezi námi je i ve skutečnosti. // Nejoblíbenější postavy - Lucifer Morningstar (Tom Ellis), Ella Lopez (Aimee Garcia) a Mazikeen Smith (Lesley-Ann Brandt). --- 1. série - 100%. 2. série - 100%. 3. série - 75%. 4. série - 100!%. 5. série - 85%. 6. série - 80%. HELL YES!