Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (46)

plakát

Kouzelná romance (2007) 

Kultovní záležitost, jejíž hodnocení tady na ČSFD absolutně nechápu. Není podle mne lepší parodie sebe sama a Disneyho produkce, než tenhle kousek. Pro mne srdcovka, kterou ale samozřejmě musíte brát s nadhledem. Jedině tak oceníte každé klišé a narážku na klasické pohádky, kterých se to v tomto díle jen hemží. A ano, skutečně je to schválně a skutečně si to dělá srandu ze všech Disneyho klišé i samo ze sebe. Přijměte to a budete nadšeni. Dívejte se na to jako na klasickou Disney pohádku a zůstaňte i se svým nízkým hodnocením v Platónově jeskyni. A nebo z jeskyně odejděte a královsky se bavte!

plakát

Prokletá romance (2022) 

DŮLEŽITÝ TIP: Pokud máte rádi jedničku, tak se NEDÍVEJTE na trailer, protože je to brutální spoiler! Celkově první díl, tedy Kouzelná Romance (Enchanted), je jeden z těch filmů na ČSFD, který si své nízké hodnocení ani trochu nezaslouží, protože je většinou od lidí, co to nepochopili. Neexistuje podle mne lepší nadsázka a parodie sama sebe, než tenhle kousek od Disney. Pro mne je to kultovní záležitost a nic od Disneyho produkce jsem neviděl (a ani bych si nepustil) tak mockrát, jako právě tuhle sebekritickou potrhlou romantickou pohádku. A s dvojkou je to bohužel ještě horší. Stačí si přečíst ty recenze tady. Málokdy v recenzích reaguji na ostatní, ale "vykrádá to klasické pohádky" (což je opakující se motiv v kritikách) mě dostalo do kolen. To jako myslíte vážně? Opravdu vás ani chvíli nenapadlo, ŽE JE TO SCHVÁLNĚ? Vždyť odkazy na pohádky a pohádkové postavy jsou na každém kroku a ta očividná nadsázka je prostě VŠUDE. No dobře, pojďme k recenzi samotné. Jako téměř každá dvojka, ani tahle nedosahuje kvalit jedničky. Je ale nutno si přiznat, že se v tomto případě nejedná o klasický Disney "dvojkový" vývar, ale naopak je toto pokračování jiné, než jednička, a je to sakra dobře. Pokud jste měli rádi naivní a vždy pozitivní Disney "princeznu" Gisell, tak si nemůžete neužít její proměnu, kterou zvládla Amy Adams herecky na jedničku. A že je "hlavní" záporačka horší a méně výrazná, než Susan Sarandon? No tak jasně, jak by pak vynikla ta skutečná záporačka Prokleté romance (Disenchanted)? A že to není o romantice, ale spíš o vztahu matky s dcerou? Co že to je druhý nejvýraznější prvek v pohádkách? A nemyslíte si, že o 15 let starší postavy by právě takové věci neměly řešit? Objektivně musím ale připustit, že písničky nejsou tak dokonale chytlavé, jako v jedničce. Kvantita tady bohužel vyhrála nad kvalitou a hodně mě to mrzí. Ale herci vyzráli a své postavy a jejich účelové přehrávání si vyloženě užívají a fakt jsme si vychutnával každou minutu jejich hraní. Postava prince krasoně (hlavně toho původního) a macechy, jsou obě naprosto dokonalé a stejně tak dokonale parodující související klišé, že se prostě musíte bavit i smát. Výprava je velkolepější, než v jedničce a kostýmy jsou naprosto úchvatné (samozřejmě hlavně macechy). Stačí si uvědomit, že je to jedna velká nadsázka a dělání si srandy z Disneyho klišé. Pokud na tuhle "hru" přistoupíte, tak se budete bavit. Pokud to budete vnímat jako pohádkový muzikál od Disney, tak to budete zákonitě "hejtit". Stačí ale otevřít oči, stejně jako u prvního dílu, a budete se královsky bavit!

plakát

Jan Žižka (2022) 

Po přečtení některých recenzí válejících se všude po českém internetu jsem se začal trochu bát na to jít, ale jediná pozitivní recenze (na veřejnoprávním irozhlasu) mě přesvědčila, že to s těmi recenzemi a realitou může být všelijak. A bylo. Kdo očekává s tak malým rozpočtem (na poměry filmů tohoto typu), že to bude velkolepé jako Statečné srdce, tak bude zklamaný. Kdo očekává, že to bude historická výpověď o mladém Žižkovi (o kterém se ve skutečnosti téměř nic neví) na pozadí zcela přesných historických reálií, tak bude také zklamaný. Kdo na to jde jako na vybájenou akční verzi příběhu o našem největším vojevůdci na pozadí středověkých českých reálií a s vědomým, že se jedná o ČESKÝ FILM, tak musí Jáklovi smeknout obrovskou hlubokou poklonu za to, jak to celé zvládl dát dohromady! Ostatně každý tomu filmu vytýká něco jiného a něco jiného vyzdvihuje, je to až směšné. Ano, nějakým klišé se Jákl nevyhnul, ale řemeslně odvedl naprosto precizní práci a mě se líbilo i to pojetí, které skládalo střípky reálií, které všichni moc dobře známe a využívalo je tak akorát, aby to bylo uvěřitelné. Casting se ohromně povedl, a to jak na straně amerických hvězd, tak na české straně. Foster a Lowe byla trefa do černého a Cainovi byla ta role napsaná na míru. Hodně českých rolí jsem pak bral jako taková příjemná camea, například Vetchého nebo Vašuta. Rezignovaný Václav IV v podání Rodena byl skvělý. A hlavně pro mne tam bylo to, co mi v mnoha současných filmech chybí, a to emoce. Asi dost pomohlo, že jsem český vlastenec, ale na mne to prostě fungovalo. Srovnávat to se současnou českou produkcí, která produkuje hlavně generické a často až trapné romantické komedie, detektivky, případně artové a životopisné filmy (které z toho dopadají nejlépe) podle mne není možné, protože něco takového tady nikdo předtím natočit nezvládl. Není to sice tak dobré jako Statečné srdce, ale podle mne je to lepší než Království nebeské nebo Vikingové a dokonce bych to asi zařadil i výše než Gladiátora. Není to sice úplně na pět hvězd, ale jednu hvězdu navíc výjimečně přidávám kvůli české malosti a závisti, kterou tady čiším z každé druhé recenze a hodnocení...

Poslední hodnocení (1 660)

Duna: Část druhá (2024)

02.03.2024

Svatební cesta do Jiljí (1983) (TV film)

05.02.2024

Dokonalý muž, dokonalá žena aneb Návštěva mladé dámy (1989) (TV film)

05.02.2024

Můj malý Pony: Přátelství je magické (2010) (seriál)

28.01.2024

Bohemian Rhapsody (2018)

27.01.2024

Lví hlídka (2016) (seriál)

26.01.2024

Život je krásný (1946)

31.12.2023

Klíč svatého Petra (2023) (TV film)

25.12.2023

Události Luďka Staňka (2018) (pořad)

24.11.2023

Reklama

Ovládací panel
4 body