Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Horor

Recenze (494)

plakát

Tobruk (2008) 

Nepatřím mezi ty Čechy, co znají dopodrobna svoji historii a ví, kde se kdy jaký našinec proslavil. Proto o Tobruku jsem se doslechl asi až před rokem, kdy ve zprávách na ČT ukazovali, jak Marhoul odjíždí natáčet do Tuniska.. Říkal jsem si Marhoul? Hmm.. Mazanej Filip dobrej film.. odvážnej na český poměry a vizuálně zajímavej.. a do Tuniska říká Jolanka? takže žádný točení ve starý pískovně alá Troškova vize o turecké válce v Princezně ze mlejna 2..? A že prej i nemalej peníz na to dostal.. no tak na to jsem zvědav.. Poté rok nic až jsem si na moviezone přečetl recenzi a jal si doplnit vzdělání do multikina (kvůli zvuku doporučuji!!). No a vážení přátelé teď pár hodin po skončení, kdy jsem se otřepal ze skvělého filmového zážitku jsem konečně schopen napsat pár řádek. A teď k filmu. Marhoul to natočil naprosto přesně jak chtěl a za to jsem mu vděčen. Žádný srdceryvný románky, žádný klišé, žádný hlavní hrdina. Na to by si divák měl dát pozor a je lepší když na to jde a ví, že to není normální film. Je to totiž záznam o tom jak tam ti chlapi asi žili a čím jsi prošli. Vizuální stránka famózní, kamera parádní, zvuk mě totálně odrovnal. Herci až na Roberta Nebřenského, na kterého jsem si zezačátku těžce zvykal, ze sebe vymáčkli maximum. A i Michalovi Novotnému ze kterého jsem měl zezačátku největší strach, jsem tu roli věřil.. Peníze jdou vidět do posledního halíře, a proto příště ten největší rozpočet neposílejte Na Konári na Slovensko, ale dejte jej Marhoulovi.. Ten s ním umí točit a to je u nás taky poměrně vzácnost. VERDIKT: Jeden z nejpůsobivějších českých filmů, co jsem kdy viděl, díky kterému se po vyjití z kina budete cítit hrdí na to, že jste Češi. A pak ať mi ještě někdo zkusí říct, že jsme národ posránků!!!

plakát

Prosíme přetočte (2008) 

Po dlouhé době jsem opět viděl originální film, kde nic není tak jak by mělo. Michel Gondry je frajer a drtivá většina všech režisérů by se od něj mohla učit. BKR sice není nejvtipnější, ale jde na něm vidět jak si herci natáčení užívali (zvláště Jack Black). VERDIKT: Zatímco Wes Anderson mě svým novým filmem (The Darjeeling limited) dost zklamal, další originální tvůrce Michel Gondry mě víc než potěšil. Opět to není film pro každého, ale ten kdo má rád trošku filmy si u něho bude vrnět blahem. Škoda jen, že Jerry s Mikem nenasweedovali víc známějších filmů, taková všeobecně známá scéna z Basic Instinctu by v podání Jacka Blacka dostala určitě zcela nový rozměr (a to bychom mu nemuseli vidět ani do kuchyně) :-)) 90%

plakát

Karamazovi (2008) 

VERDIKT: Zajímavý, silný film, kde by nemusela být dějová odbočka o údržbaři a jeho dítěti. Zelenka chtěl moc propojit divadelní svět s reálným, ale já osobně bych víc uvítal víc scén ze soukromí herců. Takhle toho je tolik, že se to na konci Zelenkovi trochu rozsypalo pod rukama. Ovšem ale i přesto se jedná o nadprůměrné dílo, kde oceňuji hlavně snahu jít proti zaběhlým konvencím.. P.S. Pro fanoušky českých filmů povinnost mít tento film ve své sbírce !! 90%

plakát

Pokání (2007) 

Neobyčejně silný snímek, kterému by nevadilo zkrácení aspoň o 20 minut.. Prvotní hodina je až na pár scén, kde si říkáte, že Wright asi miluje jízdu autem se zařazeným 1. rychlostním stupněm, naprosto super :-) Jakmile se film přehoupne do druhé půlky, tak ačkoliv záběry z války (resp. pobřeží) jsou pěkně vymalované, tak vpodstatě to hlavní řeknou po pár vteřinách, a proto delší setrvání nebylo třeba.. Přiznám se bez mučení, že jsem si i párkrát zívnul.. Verdikt: Ačkoliv se jedná o snímek u kterého se dá spoustu věcí odhadnout dopředu, zapíše se hluboko do vašeho podvědomí a rozhodně se nemusíte bát, že byste si za týden nevzpomněli o čem to bylo.. 120 - 30 = 90% ;-)

plakát

Pozemšťan (2007) 

Wow!!! Myšlenkově nejnabitější film jakej jsem kdy viděl.. Každá věta co prof. John Oldman pronese mě nutila přemýšlet, že jsem nestíhal sledovat další scény a vždy mi trvalo tak minutu než jsem se vrátil zpátky do reality.. Proto po každé vyrčené myšlence měla naběhnout 5 minutová tmavá obrazovka, abyste měli čas si to v hlavně srovnat.. A ač jsem byl zezačátku pro remake (100mil. dolarů rozpočet, režie S. Spielberg) tak nakonci jsem si uvědomil, že monstróznost a ztvárnění minulosti, by tomuhle snímku jen uškodili.. Film by pak ztratil to kouzlo, kvůli kterému jsem byl ještě hodinu po skončení úplně v tranzu.. Takhle celou dobu nevíte na čem jste a jen si donekonečna omýláte otázku : "Vymyšlí si anebo je to skutečně pravda??"Verdikt: Jeden z nejlepších filmů jaký jsem kdy viděl, určen pro lidi, co rádi přemýšlí a vědí, že existují i věci mimo naše chápání ..

plakát

Temný úsvit (2006) 

Pan režižér nám úvod včele se sestřelením odhrká, že než se nadáte máte Batmana v džungli ani nevíte jak.. Já a to se přiznám, už jsem docela zblblej ze všech těch filmů a tak když mi tam napíšou "based on a true story" beru to vážně asi jako když mi řeknou, že Paris Hilton to všechno jenom předstírá a ve skutečnosti je členkou společnosti Mensa.. Proto, jakmile se cokoliv objeví na scéně, vždy to dávám do srovnání s realitou a hlavně s logikou.. (např. objeví-li se odněkud znenadání Vietnamčíci, ptám se, kde se tam vzali?) a tak to jde celý film, tudíž jakmile nám našeho netopýra zajmou, mám sto chutí to vypnout se slovy, že tohle nemá s realitou ale pranic společného.. a to je OMYL!! Není to totiž příběh vymyšlen a napsán nějakým pisálkem z hollywoodu a čím déle se na tenhle film díváte a uvědomíte si to, tím víc budete mít tenhle snímek rádi.. příklad: Při útěku zahodí oba svoje samopaly, člověk zdegenerován tím, že chce mít ve všem nějaký smysl si řekne, co to proboha dělají, tak jsou normální?? A ani zdůvodnění, že jim jsou na nic, že jsou to zbytečně hlučné zbraně, mi zrovna nesedí.. Samozřejmě to, že to byla chyba jde vidět hned v dalším záběru.. A tak si tak sedím před televizí, piju vychlazenou Plzeň, cpu do sebe anglickou slaninu a koukám na televizi, kde někdo jí syrovýho hada a říkám si, saprlot teda, vlastně proč by ne? Proč by nemohl udělat vysílenej, hladovej člověk tohle?? Verdikt: Realistický snímek u kterého nezpochybňuji nic co se tam stalo, protože jen jeden člověk, ví co se tam doopravdy odehrálo a já to dnes Dieterovi věřil..

plakát

Americký gangster (2007) 

Jediné co mi tu trošku vadilo, bylo to, jak moc to vše vycházelo.. Chtěl jsem nakonec nějakej zvrat, přišlo mi to až moc filmový.. !!SPOILER!! Stejně tak něco k zamyšlení, proč když Frank Lucas šel po každým kdo šel po něm, nabídl Richiemu jen ten barák v horách a pak už nic.. Po všech šel jak slepice po flusu a jakmile Richie odmítl tím to skončilo?? To se mi nějak nechce věřit :-) Verdikt: Ačkoliv tenhle film má pár svých much, stejně se jedná o nadprůměrné dílo, které vás chytne a nepustí po celý skoro 3 hodiny.. :-)

plakát

Příliš dlouhé zásnuby (2004) 

Ještě v životě se mi nestalo, abych se koukal na film, pomalu přestával sledovat děj a koukal jen na epochální obrazové pojetí.. :-) Jen nevěřícně jsem kroutil hlavou a stejně jako pan Zodiberg jsem chtěl MORE MORE!! :-) Proto po prvním shlédnutí ač mi scénář přišel místama příliš uměle vykonstruovanej (viz. setkání se v kavárně s němkou), tak musím dát za 5 hvězd a Žán Pyjér se definitivně vsunul mezi mé top režiséry.. Už se navíc těším na Harryho Pottera a Prince dvojí krve páč jsem slyšel, že prý by to měl kroutit ten samej kameraman.. (přelety kolem vlaku mě dostávaly do extáze) :-) Verdikt: Kdo chce vidět originálního režiséra, úchvatnou kameru a lýtka Jodie Foster, které vypadají jak lýtka Oty Zaremby "zlatý silák z Moskvy roku 1980" tak vřele doporučuji!! ;-)

plakát

Nula od nuly pojde (2006) 

Opravdu pro mě velké překvapení.. Znáte to, když máte v počítači film, co vám tam nahrál jeden známej a řekl vám, že je docela dobrej..? No tak to byl můj případ :-) na csfd jsem vyjímečně nešel, tudíž jsem opravdu nevěděl do čeho jdu.. Zezačátku jsem byl docela zmaten o jakej žánr že tu jde, ale v momentě, kdy se začne kazit všechno co jde, jsem si si film jen užíval a kochal se s jakou elegancí a nadhledem k tomuhle scénáři pan režisér přistoupil. Připomnělo mi to to známe pořekadlo: " Na posranýho i hajzl spadne" :-) Verdikt: Super film, kterej si nehraje na nic víc, než vás jen pobavit.. (odkaz na matrix je toho svědkem) :-) Stopáž je přesně taková jaká má být, tudíž žádná scéna navíc ani scéna, která by se tam nehodila.. Přesně to celé funguje.. Navíc pan režižér oplývá opravdu velmi originálními nápady.. A poslední věc: " ROZHODNĚ NEBERTE TENHLE FILM VÁŽNĚ!!" Hezky se bavte.. ;-)

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Byt v kuzi Davida Yatese, tak tenhle film za 1. ani nevezmu.. za 2. bych se asi zblaznil z ruznych internetovych reakci, kde by me predem zatracovali a za 3. pri premiere bych byl uz nevylecitelny zavislak na antidepresivech.. :-) Klobouk dolu, ze si na tohle tenhle chlapik troufl a klobouk dolu, ze se nejenom ze nebal a ze nenatacel vpodstate kopirovanim predeslych reziseru, ale ze latku pojal naprosto po svym.. Krvajici deti !! rulezz.. SPOILER.. jedna vec mi tam vadila a to, kdyz umrel jeden z harryho blizkych, bylo to docela rychle a vlastne ani neslo poznat ze uz to jako bylo ono.. jinak ale supr film :-)