Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (86)

plakát

Láska a příšery (2020) 

Na netflixu must see. I kdyby jen kvůli té noční scéně s meduzami, to za můj čas stálo.

plakát

Nikdy výjimečně někdy vždycky (2020) 

Oproti podobně laděnému filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny je to slabé. Na hlavní hrdinku je poměrně těžké se nějak napojit a celé mi to přijde natočené na efekt, aby to mělo hlavně “artový” feeling. V závěru však pro mě bez emocí a lehce zapomenutelné.

plakát

Tenet (2020) 

Paráda. Něco hravějšího a originálnějšího jsem dlouho neviděla. A těším se až to uvidím znovu a znovu a pořádně prozkoumám, jak vlastně ten svět Teneta funguje. Ne, většinu věcí jsem napoprvé nepobrala, ale těším se na další projekce. Tyhle rébusové filmy já můžu. Děkuju Christophere :)

plakát

CO / KDYBY (2019) (seriál) 

Pokud bych What if brala jako parodii tak možná ok. Ale na to je to ještě málo přitažené za vlasy. Tak že tedy věřím, že to parodie být nemá. Jako thriller to je překombinované, křečovité, neoriginální. René zbytečně teatrální a celkově neuvěřitelná. Tohle opravdu ne. Jako kulisa při žehlení budiž. Jako něco, co má smysl sledovat - ani náhodou. Scénaristé zde zabloudili do slepé uličky.

plakát

Dumbo (2019) 

Mě dojímají skoro všechny disneyovky nebo filmy se zvířatama. Dumbo není výjimkou. Brečela jsem na začátku i na konci. Je to teda depka a znovu bych se na to asi nepovídala. Ale film pohromadě drží docela dost dobře, disneyho poetiku zachovává a současně je znát Burtonův rukopis, i když poměrně potlačený. Roztomiloučký slon ve mě pro tentokrát kritika zkrátka umlčel. Možná by akorát neuškodilo film trochu odlehčit, abych nemusela tolikrát brečet. Jinak dobrý.

plakát

Joker (2019) 

Krásně maniodepresivní film. Tragický a smutný od začátku do konce. Občasné "komické" momenty a veselá hudba jen podtrhují a zesilují temné a depresivní vyznění celého snímku. Já mám ale takové filmy ráda. Přesto si myslím, že mnoho lidí bude s onou temnotou mít trochu problém. Do své one man show si Todd Phillips nemohl vybrat lepšího protagonistu, protože podobný herecký výkon jsem už dlouho nikde neviděla. Nekompromisní a velmi fyzické herectví Phoenixe je naprosto dechberoucí. Ať už jen rezignovaně kouká, hystericky se směje, nebo démonicky "tančí". Je to opravdu jeho démon, který z filmu dělá to, čím je. A myslím, že konečně někdo do postavy Jokera vdechl život. Nejedná se už jen o zlého a šíleného antagonistu. Jsem zvědavá, jak DC rozvede jeho příběh v dalších příbězích z Gotham City.

plakát

Kořist (2019) 

Super letní biják. Bavila jsem se královsky. Připomínalo mi to v lecčem film Mělčiny. A stejně jako Mělčiny mě bavila i Kořist. Od podobného typu filmu jsem dostala přesně to, co jsem očekávala - napětí, zábavu, rychlé tempo. Nadbytek krve k dobrému zážitku nepotřebuju. Ano, rozhovory otce s dcerou byly tak nějak nadbytečné, ale alespoň si člověk na chvíli oddechnul od atakujících aligátorů. Za mě super napínavý thriller, včetně perfektní práce kamery. Jinak herečka Kaya Scodelario mi hodně připomínala Emmu Stone. A opět některé námitky diváků, že film působí nereálně - ano, protože je to přeci film a podmínkou dobrého filmu není, že musí kopírovat skutečný svět se vším všudy. Tyhle typy komentářů opravdu nechápu :-)

plakát

Rocketman (2019) 

Nostalgický výlet do 60. let. Nikdy jsem Eltona Johna nějak zvlášť neposlouchala, ale díky filmu jsem si uvědomila, kolik dobrých písniček vlastně má :-) Ale to jen tak okrajově. Za mě řemeslně velmi dobře zvládnutý a soudržný film, kterému se navíc podařilo (alespoň na mě) přenést atmosféru své doby. Snímku se dá vytknout předvídatelnost a neoriginalita, ale jen těžko to je výtka opodstatněná, protože se jedná o biopic... tedy scénarista si zase tak moc vymýšlet nemůže. Jako správný muzikál obsahuje několik pasáží "mimo realitu", které dodávají příběhu na poetičnosti. Skvělý výkon Tarona Egertona, kostymérky a působivé hudební aranže. Závěrečná scéna, kdy jde Elton po chodbě mi připomněla Bohemian Rhap. Ale za sebe musím říct, že na mě zapůsobil Rocketman daleko více. Méně kýče, patosu, scén v dešti a tak nějak více upřímnosti. Nečekala jsem od filmu nic a dostala hodně, pro mě velké a příjemné překvapení.

plakát

Sexuální výchova (2019) (seriál) 

Citlivě napsaný a zrežírovaný seriál, který chápe dnešní náctiletou generaci a něco o ní umí i říct. Hyperbolizované vyprávění vás rozesměje, ale zároveň není trapné, nebo na sílu sprosté (jako mnoho teen komedií). V závěru se seriál lehce nakloní do roviny takřka klasického romantického teenagerského filmu, ve kterém nechybí ani tradiční středoškolský ples, ale stále působí tak nějak správně "neohrabaně", jako jeho hlavní hrdinové. Herecky chytře poskládané, žádná z postav nepůsobí zbytečně nebo ploše a Gilian Anderson je tady opravdu skvělá. Plus zajímavá stylizace projektu do retra... Těším se na druhou sérii.

plakát

Slunovrat (2019) 

Velmi zvláštní film s famózním výkonem Florence Pugh, nápaditou kamerou, skvělou hudbou a celkově s neobyčejně silnou atmosférou. Už dlouho se mi nestalo, abych odcházela z kina takhle zamyšlená. Film není hororem v pravém slova smyslu... spíš psycho dramatem, nahlédnutím do lidské psychiky a současně do jedné zvláštní komunity. Otázkou je na kolik můžeme obrazu věřit, protože se na svět uvnitř koukame očima postav, které jsou permanentě pod vlivem nějakých "bylinek". To je to, co mě na filmu fascinovalo - ta hranice mezi tím, co by se dalo považovat za "reálné" a co je výplodem nespolehlivé mysli hlavní hrdinky. Které má navíc právo na to být poněkud "mimo". No zajímavý, takový halucinogenní trip na sever. A ty hýbající se květiny a celkově kostýmy... dobrý bizár.