Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (208)

plakát

Kameňák 3 (2005) odpad!

Film založený jenom na vtipech a to především na těch, který jsou tisíckrát omýlané a mnohdy hraničí až s hranicí nevkusu, nemůže nikdy fungovat (teda může, ale pak to také podle toho vypadá). Pro mě představují všechny tyto 3 Troškovy díla, jedny z nejhorších filmů naší kinematografie, samosřejmě do této kategorie patří filmy podobné jako: Panic je na nic a jiné. Filmu jde k dobru maximálně přičíst herecké obsazení, protože se zde můžeme setkat s velkou řádkou u nás velmi známých herců.

plakát

Keulraesik (2003) 

Příjemný romantický korejský snímek, který českého diváka - mnohdy přehlceného americkými slaďáky - může jedině překvapit. Pro mě je asijská kinematografie v poslední době mistrem v tvorbě romantických snímků, které mají nápad a jdou na věc jiným způsobem. Proto, pokud zrovna máte náladu pustit si tento žánr, možná právě tento snímek může být lákadlem právě pro vás. Já u něj rozhodně prožila dvě příjemně strávené hodiny a to nepatřím mezi milovníky romantických filmů.

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Mrazení v zádech, stékající kapky potu, naprosté znechucení či naopak fascinace nad činy, které se děly v době relativně minulé. I když je otázka, zda 300 let je tak dlouho či nikoliv. Fanatismus vede lidi k zoufalým činům, které jim většinou bohužel vycházejí. S jídlem roste chuť a snímek je toho pravým důkazem. Lidé zaslepeni některou vírou (v tomto případě křesťanstvím) jsou schopni naprosto bezhlavě důvěřovat těm, které adorují. Pokud lidé někoho takovýmto způsobem uznávají, nastává problém, bezmezně mu věří a dotyčný má úplně volnou ruku při svých činech, které ostatní paradoxně pak podporují. Kolik má toto chování obětí už ostatní neřeší nebo bohužel až zpětně. Kladivo na čarodějnice působí v některých okamžicích výjimečně, vzrůstající napětí a znechucení nad nespravedlností stoupá každým okamžikem a v závěru naprosto graduje. Kdo film neviděl, neměl by jej jistě vynechat, už v prvních vteřinách, kdy hraje hudba, jej připoutá k pohovce a až do konce nepustí.

plakát

Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) 

Osobně největší problém při převádění divadelních her na plátno vidím v tom, že mnohdy mohou působit "nedopečeným" dojmem, neboli stojí na velkém množstvím dialogů a okolní prostřední/ děj tím trpí. Stejné pocity jsem občas měla i v tomto případě, u herců se mi sem tam zdálo, že dost přehrávali a dialogů zde bylo také přehršel. Ve chvíli, kdy jsem ale přistoupila na "vlnu" filmu, byla jsem příjemně překvapená, snímek mě velmi bavil a některé herecké postavy byly napsány skutečně s vtipem, máme zde možnost se setkat s velkou řadou různých charakterů. Osobně mě nejvíce zaujal výkon Paula Newmana, jež ztvárnil cynického alkoholika, který se s problémy vyrovnává po svém. Při závěrečných titulcích jsem v žádném případě nelitovala, že jsem věnovala několik desítek minut právě tomuto snímku, chvílemi jsem se opravdu bavila a alespoň jsem dějově zavítala do dob dávno minulých.

plakát

Královská aféra (2012) 

Královská aféra je jedním z mála kvalitních historických snímků, které jsem za poslední roky měla tu možnost vidět. Obvykle jsou tyto filmy plné patosu a přikrášlování skutečností. V tomto případě tomu tak není (možná jen až na výjimečné případy). Zejména závěr snímku k tomu má při nejlepším tendence, což mírně kazí jeho dobře rozjetý začátek. Dánské dějiny mi nikdy nebyly nikterak známé, proto mě velmi překvapilo, jakými krkolomnými změnami země musela projít. Co se týče výběru herců, výběr snad nemohl být lepší. Ústřední trojice sehrála vynikající party. Snímek z mého pohledu stojí jednoznačně za doporučení. Film má spád, nenudí a doprovází ho příjemně zvolený hudební doprovod.

plakát

Kruhy v obilí (2006) 

Kruhy v obilí jsou zajímavé a fascinují, ať už pomineme, zda je tvoří lidé či někdo z jiných dimenzí. Geometrické obrazce jsou samy o sobě překrásné, mají svůj nápad a každý si s sebou nese svůj příběh. Dokument přináší mnoho informací a poznatků, které, dle mého názoru, nejsou příliš známé, a proto oplývají svou mystikou, protože je nelze podložit ověřenými fakty. V podstatě celý film je postaven na spekulacích, ale nelze mu odepřít, že se zaobírá velmi zajímavým tématem, který doplňuje velkým množstvím nejrůznějších vyobrazení kruhů v obilí. Pravdou zůstává, že se ve snímku mohlo objevit více lidí s opačnými názory, který by jej více vyrovnali, ale i tak nepostrádá svoje kouzlo.

plakát

Krysař (2003) 

Tomuto filmu jsem na chuť nějak nepřišla, sice chválim nápad natočit Krysaře za 24 hodin, ale podle mě to bylo spíše na škodu než k užitku... Jak o tom přemýšlím, marně se snažim vymyslet, co by mě vůbec zaujalo: celkové téma příběhu se mi příliš nelíbilo, chaotická kamera, které občas herci "utečou" ze záběru (což bylo asi cílem, ale mě spíše rušila) a v neposlední řadě skupina "šašků", která se neustále někde zjevovala, mně příšla spíše směšná a dost dobře jsem nepochopila jejich účel...

plakát

Kult hákového kříže (1998) 

Stejně tak jako obraz nemusí zobrazovat krásné věci, ale přesto je úchvatný, pokud malíř dokáže vyjádřit to, co měl původně na mysli, tak i podobně je na tom tento film: Kult hákového kříže nemusí vyjadřovat "milý příběh" - jde na to právě naopak - a i přesto zůstává dechberoucí, kdy vám často běhá mráz po zádech. Příběh je jednoduše syrový, autentický, nemáte problém mu každé slovo, větu uvěřit. K tomu rovněž přispívá vynikající herecké obsazení s v popředí stojícím výkonem Edwarda Nortona a jeho filmového bratra Edwarda Furlonga. Není špatné čas od času zabrousit do jiného tématu, než na který jsme obvykle zvyklí. Problém rasismu se s lidstvem táhne po staletí a ještě dlouho potáhne, jak napovídají současné světové události. Proto je dobré do něj také občas zabrousit. Napravení Dereka Vinyarda zůstává diskutabilní, jak příliš je tato situace reálná, přesto to nic nebere filmu na jeho kvalitě.

plakát

Kytice (2000) 

Zpracování této literární klasiky mě velmi potěšilo. Režiséru Brabcovi se opravdu zajímavě povedlo této básnické sbírce vdechnout život. Každý jednotlivý příběh zaujme diváka především svou nápaditostí, originalitou a celkovou barevností, která takto Kytici výrazně oživila. Kvalitě filmu také výrazně pomáhá nezvyklé herecké obsazení, kde si herce můžeme vychutnat pro nás v dost nezvyklých rolích... Myslím si, že toto je velice dobrá knižní adaptace (na rozdíl od jiných), která určitě stojí za zhlédnutí.

plakát

L. A. - Přísně tajné (1997) 

Pokud tomuto filmu věnujete maximální pozornost (která je v tomto případě skutečně nutná, neboť hrozí, že se ztratíte), nebudete pravděpodobně zklamáni. Dlouho jsem kolem snímku kroužila, vždycky jsem ale sáhla po jiném, když jsem měla tu možnost, nakonec ale nastala chvíle, kdy jsem na výběr neměla.. Na úvod musím říci, že opravdu nechápu, proč jsem tak dlouho otálela, protože "L. A. - Přísně tajné" má nepopiratelnou kvalitu, která ho zde na webu řadí tak vysoko. Curtis Hanson si zvolil vynikající námět, kterému sekunduje ještě lepší herecké obsazení. Pokud bych měla chválit herecké výkony, zbytečně bych se příliš rozepisovala. Osobně si ale neodpustím vyzdvihnout výkon Russella Crowa a Guye Pearce, kteří své party sehráli opravdu bravurně. Dějově a scenáristicky je film zpracován ve formě, která se pomalu blíží k dokonalosti, pokud se diváci naladí na tu samou notu, kterou jim snímek nabízí, nemůžou se nudit, protože to prostě nejde. Film musím jednoznačně doporučit, pokud se Vám v něm podaří nezamotat, jistě nebudete výběrem zklamáni. Mé prozatímní hodnocení: 4,5*.