Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (208)

plakát

Keulraesik (2003) 

Příjemný romantický korejský snímek, který českého diváka - mnohdy přehlceného americkými slaďáky - může jedině překvapit. Pro mě je asijská kinematografie v poslední době mistrem v tvorbě romantických snímků, které mají nápad a jdou na věc jiným způsobem. Proto, pokud zrovna máte náladu pustit si tento žánr, možná právě tento snímek může být lákadlem právě pro vás. Já u něj rozhodně prožila dvě příjemně strávené hodiny a to nepatřím mezi milovníky romantických filmů.

plakát

Mother and Child (2009) 

Zajímavé rodinné drama, které netlačí na pilu. Nechává příběh volně plynout, pomalu zaplétat a taktéž i rozplétat. Na tomto snímku oceňuji především jeho lidskost, skvělé herecké výkony (zejména Naomi Watts a Annette Bening) a pro mě trochu neočekávaný konec, který mě velmi překvapil, což se tak často nestává. Přiznávám, že mě v poslední době žádné americké drama příjemně nepotěšilo tak jako právě toto. Film rozhodně stojí za doporučení, já jeho volby nelitovala.

plakát

Ima, ai ni jukimasu (2004) 

Pokud bych měla zhodnotit tento film, tak mě napadají výrazy jako lehkost či nenucenost. Když v mladé rodině zemře jeden z partnerů, je to velká rána pro všechny - nejenom pro jeho protějšek, ale i pro dítě. Co by se ale stalo, kdyby se stal zázrak a mrtvá (matka) by dostala možnost vrátit se znovu načas do života a prožít pár chvil se svými blízkými (svým manželem a synem)? Budou tyto další společné chvíle pro rodinu přínosné, či další pozdější definitivní odchod mezi mrtvé bude pro ni znovu otevřená bolestivá rána? Snímek je natočen velmi citlivě, nikomu nic nevnucuje, a i když se částečně jedná o scifi, vůbec zde nenarušuje příběh a působí velmi přirozeně. Film jsem ohodnotila 5* z důvodu toho, že se mi líbila jeho nevtíravost, hudba a hlavní mužský herecký výkon. Je možné, že své hodnocení po čase ještě snížím, ale momentálně mě téma "Ima, ai ni yukimasu" velmi zaujalo a jeho nasnímání rovněž tak.

plakát

Baekmanjangjaui cheot sarang (2006) 

Pokud bych si bývala přečetla obsah tohoto filmu předem, pravděpodobně bych si jej nikdy nepustila. Dokážu si představit, že kdyby se tento námět dostal do rukou amerických filmařů, vznikl by z toho snímek, který je plný klišé, a nad kterým není hodno ztrácet čas. Klišé v tomto filmu také objevíte a to ve velké míře, přesto si troufám tvrdit, že jej Korejci uchopili jinak - je plný poetiky, lehkosti a možná i neotřelosti. I přesto, že je děj předvídatelný, hlavní dvojice vás dokáže okouzlit a pobavit. Romantické filmy nepatří mezi mé oblíbené, ale tento snímek nebude asi poslední, po kterém jsem sáhla a i nadále budu lovit z korejského "soudku" kinematografie.

plakát

Třináctá komnata (2004) 

Pokud někdo hledá skvěle propracované rodinné drama, neměl by váhat nad tímto snímek. Je nutné se ovšem připravit na to, že děj plyne velmi pomalu a režisér diváky nechává pozvolna poznávat a odkrývat rány minulosti, které dotyčné potkaly. Škoda, že film u nás vidělo tak málo lidí, dle mého názoru si skutečně zaslouží pozornost. Zúčastnění předvádí skvělé herecké výkony, příběh je doplněn krásnou hudbou a zachycuje zajímavé prostředí Nového Zélandu. Pro mě bylo zhlédnutí tohoto snímku velmi příjemným (a nečekaným) zážitkem. Skutečně stojí za doporučení.

plakát

Stvořeni pro lásku (2000) 

Mají k sobě tak blízko a přesto jsou si vzdálení. Asijská kinematografie je pro mě neprobádané zákoutí, a proto jsem ráda, když narazím na nějaký ten skvost. Tento snímek pro mě skvostem je. Nevím, zda lze správně označit jako artový, ale já jej tak vnímala. Každý záběr je precizně zpracován, režisér si hraje s jednotlivými záběry a dovádí je do dokonalosti. Pro někoho možná tato "dokonalost" představuje kýč, pro mě v tomto případě nikoliv. Příběh možná lehce ustupuje do pozadí a hlavní důraz je kladen na vizuální stránku, ale musím se přiznat, že mě osobně to vůbec nevadilo. Obecně nemám ráda, když se děj příliš vleče a nepostupuje kupředu, v tomto případě tomu tak bylo, ale musím přiznat, že mě to nerušilo a velmi jsem to oceňovala. Protože tento snímek není o spěchu, je o atmosféře a tu dokázal vykouzlit. Tento film rozhodně není pro každého, není určen pro masy, ale své diváky si určitě najde, jen by se měli připravit na to, že si vyžaduje tu "pravou" atmosféru, protože se u něj příliš nepobavíte a i přesto, že je označen jako romantický, příliš romantiky zde nenajdou. V neposlední řadě musím vyzdvihnout výkony hlavních představitelů. I přesto, že jsem žena, musím uznat, že Maggie Cheung působila neuvěřitelně elegantně a sexy. Velmi se mi také líbilo, jak hlavní hrdinka měnila téměř v každé scéně šaty, byla to opravdu nádherná podívaná.

plakát

Rocky (1976) 

Stydím se, ale musím to přiznat, tento snímek jsem poprvé viděla po 36 letech od jeho vzniku. A musím říci, že se mi líbil. Líbil se mi fakt, že i když se jedná o příběh ze sportovního prostředí, sport ale není dle mého názoru ústředním bodem děje. Příběh zachycuje snahu, sebepřekonání, ale i obyčejnou lidskost. Velmi oceňuji práci s kamerou, dokáži ocenit, když se režisér nezaměří pouze na příběh, ale věnuje i čas samotnému vyznění filmu. Velmi se mi líbila hra se světly a stíny a výběr jednotlivých exteriérů stál také rozhodně za povšimnutí. V neposlední řadě musím vyzdvihnout herecký výkon Sylvestera Stalloneho, ale i dalších. A pochválit dále musím hudební doprovod filmu, který byl excelentní. Shrnuto a podtrženo - nevím, na co jsem tak dlouho čekala, že jsem si tento film nepustila dříve, každopádně jeho volbou jsem byla velmi příjemně překvapena.

plakát

Welkeom tu Dongmakgol (2005) 

Válečná komedie? Ano, i tak to jde a navíc, když si ji Korejci vezmou na paškál , máme možnost sledovat velmi bizarní příběh s ještě bizarnějšími hlavními postavami. Příběh si bere na mušku vztahy mezi severem a jihem země a celkovou nesmyslnost celého sporu obou Koreí odehrávající se v zapadlé netknuté vísce plné čistých duší, které o tom, že jim za "humny" zuří válka, nemají ani ponětí. Tento korejský film dokáže s lehkostí sobě vlastní poukázat na závažné problémy, se kterými se stát potýká, ale na druhou stranu se mu daří tyto bolestivé okamžiky maximálně zlehčit, že nikoho ani nenapadne se cítit kvůli zesměšněnému pojetí snímku dotčeně. K hodnocení tohoto filmu bych mohla použít vlastnosti jako milý, laskavý, roztomilý, přátelský apod. Nikdy snad nezapomenu na scénu "výroby" popcornu či lovu divočáka. I když tato jako druhá zmiňovaná scéna dle mého názoru do snímku ne zrovna zapadala, byla natočena tak bravurně, že člověk na ni nemůže zapomenout, a proto se nemůže režisérovi divit , že ji do snímku zařadil. Jediné, co bych vytkla, je délka filmového díla, která může mnoho diváků odradit.

plakát

Vojákova dívka (2003) (TV film) 

Je to zvláštní pocit, když narazíte na snímek, od kterého toho moc neočekáváte. Víte, že se jedná televizní zpracování a tušíte, že obsazení nemusí být kdovíjak velkolepé. Přesto musím vyzdvihnout to, co se v tomto "malém" svým zpracováním ale "velkém" svým obsahem zrodilo. Příběh je to možná banální - voják potká v baru dívku, zamilují se do sebe a na své cestě za štěstím musí překonat mnoho překážek. Možná, že si říkáte, že tento děj je typický pro mnoho romantických filmů v různých obměnách. To asi ano, jenže tento snímek není ve všech ohledech tak typický. Pokud k ději připojíme "menší zádrhel" v podobě skutečnosti, že ona dívka z baru není úplně tak dívkou, jak by všichni očekávali, přecházíme z romance k dechberoucímu dramatu a nutno podotknout, že k dramatu podle skutečných událostí. Možná je tou dívkou psychicky, ale fyzicky jí k této "dokonalosti" ještě cosi zbývá. Jak už to tak ve společnosti bývá, lidé mnohdy nemají rádi, když někdo vyčuhuje, je nápadný a nezapadá do měřítek normálnosti. Netřeba říkat, že tomu tak bylo i v tomto případě. Z mého pohledu se jedná o skvěle zpracované drama, které si na nic nehraje. Z televizního snímku se vyklubal skvost, který svým obsahem ale i hereckými výkony předčí kdejaký umělecký film, který měl tu čest a na plátna kin se dostal.

plakát

Svět podle Lelanda (2003) 

Každý snímek s Ryanem Goslingem mi potvrzuje, že právě on patří mezi nejlepší herce své generace. I v tomto případě předvedl famózní výkon, který si právem zaslouží své uznání. Svět podle Lelanda přináší mnoho otázek a témat k zamyšlení, nedává žádný návod, jak přijít na to, co je správné a co už překračuje jisté hranice. Proč člověk zabije člověka a proč to udělá někdo, kdo má celý život před sebou? Může za to špatná výchova, špatné rodinné vztahy? Je ten člověk skutečně tak nebezpečný, jak by se na první pohled mohlo zdát? Nebo je vše trochu jinak, odpověď ať si každý vytvoří sám. Osobně musím říct, že tento film rozhodně není pro každého, mě samotnou ale velmi zaujal. Hned od začátku jsem měla pocit, že mě Leland nemůže zklamat, protože v sobě nese jakousi mystiku, zvláštní atmosféru, tajemství, které mě velmi zajímalo. Po dlouhé době jsem si pustila film a musím konstatovat, že můj výběr snad nemohl být lepší.