Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Fantasy

Oblíbené filmy (8)

Gladiátor

Gladiátor (2000)

"My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." tak při tomhle proslovu mě vždy mrazí v zádech. Film, který sice není založen na přesných faktech, ale čert to vem, když to je tak působivé a tak epické. Od první scény až po poslední záběr arény. Russel Crowe se zde stal nesmrtelným a Joaquin Phoenix s Djimonem Hounsouem si u mě získali první respekt. Gladiator je učebnicová ukázka toho, co hudba dokáže udělat s filmem. Z průměrného se stane výborný, z nadprůměrného legendární. Velká poklona Zimmerovi a Lise, dodnes je tenhle soundtrack na zlatém místě v mém playlistu. A Maxime, ač jsem tě již nějaký ten měsíc neviděl, tak věz: "I will see you again... but not yet... Not yet!"

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Jeden z nejsilnějších příběhů, které jsem měl kdy tu čest na filmovém plátně zhlédnout. Good Will Hunting ve mě vždy při závěrečné scéně probudí naději, vizi něčeho lepšího, možnost opravdu žít. Příběh o přátelství, lásce, ale hlavně hledání sebe sama v syrovém prostředí amerického předměstí 90. let. Úžasný Robin Williams mě vždy dokáže dohnat k slzám svým velkým srdcem, mladičký Matt a Ben zase dojmout svou upřímností, otevřeností a hloubkou přátelství. No a Minnie Driver? Minnie se svým nakřáplým hláskem citlivé, inteligentní, ale vedle Willa zranitelné dívky, je pro mě hereckým osvěžením. A vedle toho a do toho ta hudba. Elliott Smith a jeho (nejen) Miss Misery ve mě probouzí něco co nedokážu moc dobře pojmenovat, ale co se mi moc líbí. 10/10.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Hope is a good thing, maybe the best of things. And no good thing ever dies...Red was here, so do I. Welcome Zihuataneo...10/10.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

V roce 3012 se lidé na Zemi budou těmto komentářům na CSFD smát, každý už bude mít doma ochočeného vetřelce a majetní občané i královnu.... avšak v roce 3013 už se nebude smát nikdo.... Já bych jednoho bral už teď =) ... Tenhle neskutečný kult, posedlost až fetišismus, který vetřelci způsobili je jednou z největších invencí 80. let. .... Od první do poslední minuty jsou Vetřelci emocionálními orgiemi a opravdový fanoušek si Director's uncut version nesmí nechat ujít. A pro dokreslení celého příběhu nejsou k zahození ani knihy Steva Perryho: Hnízdo na Zemi, Stanice hrůzy, Královna a Genocida (ta už je od Davida Bischoffa, náhoda? =)

Leon

Leon (1994)

Reno je bezpochyby nejsilnější v roli zabijáka, nekompromisního profesionálního chladného zabijáka. Nejlépe se mu to povedlo ve dvou filmech: Brutální Nikita a Leon. Leon je ale mimo úrovně veškerého srovnávání. Nádherné ztvárnění old school, mentálně sice trochu jednoduchého, ale zásadového, přímočarého, ledové chladného nájemného zabijáka s dobrým srdcem, které chytlo za srdce mě. Právě proto, že ho exponují životní tragédii malé holčičky, vynikne jeho osamění s květináčem, charakter a veškerá ta dramatičnost mnohem a mnohem více. Leon je pro mě dokonalým filmem ve svém žánru. Leon nepotřebuje žádné honičky v supermoderních sporťácích, hi-tech nereálné zbraně a atraktivní prostředí velkoměsta, aby strčil všechny Bondy, rychlé zběsiláky a nemožné misionáře do kapsy. Zlatá. 90. léta akčních filmů. Díky za ně. 10/10.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Ten film naprosto zbožňuji. Dokonalost sama, ať už co se týče příběhu, akce, propracovaných dialogů, napětí i samotného tématu Christiana Balea, ne hrdiny ale tichého strážce. Ne takového jako si Gotham zaslouží, ale takového kterého potřebuje. K tomu, a ne naposled, úžasná hudba (soundtrack bych mohl poslouchat dokola do zblbnutí). Ale není to Bale ani téma Batmana samotného co dělá tento film megafilmem. Je to postava Jokera, který pod maskou skrývá Heath Ledgera. Jeho mimikra, lingvistika, pohyby, vše...naprosto úžasné, pro mě vrchol hereckého umění. Tleskám Christopheru Nolanovi a vesměs všem hercům, kameramanům, scénáristům, maskérům, osvětlovačům a snad i cateringu =D