Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (63)

plakát

Blok 99 (2017) 

Napínavé to je, to jo...ale opravdu jen pro otrlé povahy. Pro hlavní postavu stupňující se bezvýchodné inferno, pro diváka úzkost, sevřený žaludek a uhýbající zrak při některých scénách. Překvapil mě Udo Kier alias démonický miliardář Rolf Rauchensteiner z Altes Geld. Zajímavost: při bitkách se Vaughn hýbe plynule, ale oproti asijským kung-fu kvaškám dost pomalu, jako by si ty pohyby jen nacvičoval a byl ponořen hluboko do svých myšlenek zatracence.

plakát

Sudá a lichá (1978) 

Pro milovníky této dvojice snímek "Sudá a lichá" určitě stojí za ten čas. Úsměvný děj, přehršel interiérů, občas dokonce brilantní gagy, jen mám pocit, že těch rvaček bylo moc a "chvaty" byly až trapné. Bud vůbec nebyl ve formě...na druhou stranu: "Úsměv na rtu, dobrou kartu." :-)

plakát

Nejvyšší nabídka (2013) 

Pánové, tohle je ten důvod, proč sleduji filmy. To není jenom "film" mající přinejlepším úlohu fádní výplně večera či pozadí pro žoviální tlachání na návštěvě u známých. Ba ne, tohle je umělecké dílo a požitek mnoha směrů a smyslů, opravdový Wagnerův Gesamtkunstwerk. Nenapsal bych své pocity lépe než uživatel Marigold: "Příjemné muzeum nostalgie, pošetilosti a obranné odtrženosti od reality. Motivy třinácté komnaty, automatonu a pravdomluvného trpaslíka se mi na téhle trochu moc mechanické metafoře nejistoty, tvořivosti a destruktivnosti citu líbily nejvíc." :-

plakát

Ivan Hrozný (2009) 

Démonické, skličující, v jádru věrohodné, místy nechutné. Jurodiví, opričnina, bojaři, vše tam je. Měl jsem to štěstí film zhlédnout s předním rusistou a historikem, který si nesmírně cenil věrného zobrazení problému světské a duchovní moci na Rusi. Car byl prostě i nad metropolitou, neměl zábrany, nebál se strhnout z Filipa přímo v chrámu (po dosloužení mše) jeho šat. Pár scén je přibarvených či vymyšlených (uhoření mnichů, medvěd v "ringu"). OBLÍBENÉ CITACE Z FILMU: "Kdo vymýtí zradu na Rusi?" "Dám tě do kláštera, hlavo slepičí!" "Ten, kdo se protiví vládci, protiví se i Bohu. A ten, kdo se protiví Bohu, ten je odpadlík."

plakát

Poslední samuraj (2003) 

U tohoto snímku je patrně zapotřebí vnímat dvě odlišné roviny - filmařskou a historickou. Po filmové stránce člověk ani nemůže mít větších výtek, neboť je to balzám pro duši. Jenže právě onen děj, který nám skoro vžene slzy do očí při závěrečných scénách, není způsoben ničím jiným než romantizací celého sociálního fenoménu samurajů. Samurajové totiž byli válečnou nobilitou (šlechtou - byť sami podléhali svému pánu) s dědičnými pozemkovými majetky a mnohými privilegii. Reformy Meidži jim tato privilegia vzala, takže následné povstání nebylo jen kvůli zachování tradic a hlavních zásad samuraje. Mezi další historické nesmysly ve filmu patří  např. tvrzení, že by si samuraj nezval do ruky pušku (používali je také). Sám Takamori Saigó i mladí samurajové se na některých reformách Meidži podíleli. Zkrátka nikdy není nic černobílé, a to nejen v historii, ale i v běžném životě.

plakát

Addamsova rodina 2 (2021) 

A zas! Zas filmaři naprosto podělali látku, která se nebála být jiná, provokativní a originální....a přitom prvnímu dílu této animované verze rodiny A. fandím! Ale při tomhle jsem v kině měl střídavě pocity znechucení, nudy, zhnusení a vzteku, že snad ani nedokoukám do konce...z příjemně vyšinuté drákulovské zombie-rodinky byli napůl tuctoví Amíci, naprosto primitivní bojůvky jak z parodie na Muže v černém a náš dabing se taky nepochlapil - je vidět, že u překladů nepřemýšlí, když dají do úst této takříkajíc satanistické rodince oslovení "sbohem". To by Addams nikdy neřekl! Hvězdu dám za 2-3 podařené gagy, což je sakra málo. Návštěvnost pěti lidí v sále tomu odpovídala (z toho dva v průběhu odešli).

plakát

Muži v černém 3 (2012) 

Je to téměř unikátní souhra dobrých rozhodnutí štábu i herců, které způsobily nevídanou věc - třetí film nějaké série je naprosto vynikající! :) Trefili se přesně do mého vkusu dávkou akce (ale ne přehnanou), hudbou, kamerou, a hlavně silným příběhem, který nepokazilo, naopak velmi vylepšilo, cestování v čase. Díky tomuto klišé(?) je zde prostor pro Klausovsky půvabné historické reminiscence Ameriky 60. let. Pět bodů a hotovec.

plakát

Strážci Galaxie (2014) odpad!

Další tuctová Marvel-sračka pro hamburgerové degeny. Nedal jsem víc než 15 minut.

plakát

Bouřlivé víno (1976) 

Indoktrinace par excellence a to prosím nejen v hlavní zápletce a v polarizování postav na ty "hodné" a "zlé", ale i v jakoby zastrčených náznacích a symbolice. Např. v jedné scéně malý synek předsedy JZD najde pod stromem rozbité ptačí vejce, koukne nahoru a spatří kukačku v hnízdě. Hned nato mrkne z kopce a tam přijíždí přes hranice k nám rakouský Volkswagen...následně chlapce začne pan farář tahat za ucho...  To jsou tedy opravdu "manželé od sviní". Přes to všechno koukatelné a překvapivě napínavé, tak proto ty dvě hvězdy.

plakát

Raubíř Ralf (2012) 

Disney to opět dokázal. Vytvořil nesmírně originální, milý a napínavý animák, u kterého zavzpomínají na staré časy (nejen) bývalí návštěvníci herních místností a automatů.  Velmi příjemně strávený čas.