Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Geniální film. Po dlouhé době něco, co mi v paměti ještě dlouho zůstane. Neotřelý scénář, skvělé a neobvyklé záběry kamery, dohromady s geniální hudbou. Děj poukazuje na to, že i lidé, kteří ostatním přijdou trochu mimo, nejsou na světě sami a že jejich život je při nejmenším zajímavý. Nejvíce mě dostala propojenost snad všeho, co se ve filmu objevuje. Již počáteční úvod mě upoutal - krátký výstižný souhrn informací, popis nahodilých událostí a postav - který nás ve výsledku celým filmem provází. Nesmím také opomenout všelijaké svižné přestřihy a zrychlené scény, které filmu dodaly drive a energii. Bomba. *Mimochodem jeden z mála filmů, které je opravdu lepší vidět v češtině než ve francouzském originálu.

Zootropolis: Město zvířat

Zootropolis: Město zvířat (2016)

Skvělá metafora na dnešní svět. Možná film nemá tolik vtipů jako V hlavě, ale zase roztomile poukazuje na všední problémy mnoha lidí. Je to v podstatě taková moderní bajka. Jsem ráda, že animáky se poslední dobou začínají ubírat tímto "přemýšlivým" směrem, jen tak dál, tyhle filmy mě baví.

Počátek

Počátek (2010)

Trošku jsem u hodnocení váhala mezi 4-5 hvězdičkami. Musím ale uznat, že je to jeden z mála filmů, u kterého člověk musel opravdu přemýšlet, aby pochopil složitý příběh a všechny jeho odbočky., co jsem za poslední dobu viděla (A já mám takové filmy moc ráda, nelíbí se mi jen předhozený děj, já u filmu raději přemýšlím). Proto hodnotím 5*. Počátek mi mírně připomínal film Atlas mraků, který byl také velmi zamotaný, avšak Počátek se přeci jen pochopit dal na první shlédnutí (respektive bez přečtení knihy). Ikdyž ze začátku jsem se v ději a informacích ztrácela. Myšlenka filmu (Dostat se a měnit sny cizího člověka, aniž by o tom daná osoba věděla s cílem změnit jeho myšlení a postoj v realitě.) je velmi zajímavá. Navíc pokud se ocitáme dokonce až ve čtvrté rovině, tedy čtyřikráte snění ve snu. Koncepce, kdy hlavní postavy nesmí zemřít, jinak by upadly do doživotního komatu a jejich cílem je správně načasovat úmrtí (probuzení), aby vše pěkně navazovalo a postupně se dostaly až do reality, je skvělá. Jediné, co bych filmu vytkla jsou zbytečné výbuchy, přestřelky a bitky. Chápu však, že konzumního západního diváka osloví. A také pár nelogičností či nedotáhnutých myšlenek, např.: Celá akce s nasazením života proběhla pouze kvůli tomu, aby jeden "mocnář" změnil svůj názor a korporace se ubírala jinak. Pro Ameriku je jistě téma korporací a jejich práv velkým tématem, ale přeci jen mi přišla "hlavní věc", která zapříčinila všechny trable nepodstatná - hlavně kvůli penězům, bez hlubšího důvodu, Závěrem je otevřený konec. Pokud jsem ale vše pochopila správně, myslím, že se všichni zachránili a misi splnili, jen Cobb nestihl "kopanec" a zůstal ve svém snu se svými dětmi. Shrnutí: Film se zajímavou myšlenkou, výborný na přemýšlení a skládání si střípků, aby divák děj a hloubku geniální myšlenky pochopil. Bavilo mě přemýšlet o tom, co je vlastně realita a co jen sen (talismany a drobnosti diváku napovídaly). Scény ve stavu bez tíže byly pěkně technicky zpracované. Vedlejší, respektive hlavní děj týkající se Cobba a jeho manželky, která se zabila, protože si myslela, že je ve snu, (tuto myšlenku ji bohužel podsunul sám Cobb, nevěděl, že přetrvá ze snu do reality) měl nečekané vyvrcholení. Dobří herci, dramatická hudba. Jen někdy zbytečné "akce", které nebyly třeba. Zkrátka super film plný napětí, nečekaných zvratů a přemýšlení u děje, který má hloubku.

Sedmero krkavců

Sedmero krkavců (2015)

Jedna z opravdu hezkých pohádek. Má vtip, příběh, ale hlavně pointu (myšlenku) - Každý máme svoji pravdu. Lidé by neměli věřit všemu, co se říká. Pomluvy se šíří snadno a pravda se těžko hledá.

Teorie všeho

Teorie všeho (2014)

Zajímavý film, autenticky ztvárněné role, výborná hudba. Na Hawkingovi se mi líbila jeho přímočarost ve vyjadřování. Pěkná byla také scéná, kde Jane vysvětlovala rozdíl mezi teorií Hawkinga a Einsteina pomocí hrášku a brambory.

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Scénář je nadčasový: nadaný člověk, spoustu lidí by jej hned poslalo na prestižní školu, pracovat pro tajné služby..., ale on nechce. Jemu stačí obyčejná manuální práce o vysedávání v baru s přáteli. Otázkou je PROČ to tak dělá? Protože se sám bojí z jistoty vystoupit, nevěří lidem kolem sebe. Sebetalentovanější člověk není šťastnější než obyčejný smrtelník, pokud neví kam chce směřovat a nemá kolem sebe svou soulmate. "What are you scared of?" - Leave it. + Skvěle vykreslená psychologie všech postav včetně motivů jejich chování.

Děkujeme, že kouříte

Děkujeme, že kouříte (2005)

Typově trochu podobné The Big Short. Nedávno jsem film shlédla znovu po letech a musím říct, že se mi líbí pořád stejně. Život lobbisty, spoustu zajímavých myšlenek a věcí k zamyšlení. Zajímavý vhled do toho, jak vlastně marketing např. cigaret a podobného zboží funguje. Výjimečně škoda krátké stopáže, klidně bych vydržela sledovat i déle. :) "That isn't an argument. That is a negotiation." → "Když máš argumenty, nemůžeš se mýlit." viz.: Když někdo tvrdí, že něco je nejlepší, argumentujte, že nemá pravdu (je to o svobodě volby, pro tebe je nejlepší X, pro mě Y). Když on nemá pravdu, máte pravdu vy. Sice ho tím nepřesvědčíte na svou stranu, ale přesvědčíte přihlížející veřejnost a o to v lobbingu jde.