Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama

Oblíbené filmy (6)

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Jakožto veliký fanda SW musím říct, že tohle byl nejpovedenější díl. Funguje tu všechno. Tempo je příjemně svižné, akční scény skvělé, CGI povedené, hudba dechberoucí, rozmanitost bystostí zajímavá a dějové převraty dokonale natočené. Na SW se mi vždy líbilo to, že to vypadalo jako existující maxi svět a tady to na mě tedy dýchlo pořádně. Díky intrikám, hudbě, vztahům, politice a vypjatým scénám to chytá takový realistický dojem. Nikdo tu není přesílený, každá důležitá postava tu nějakým způsobem fatálně selže a to vždy podstatným způsobem. Napětí roste ruku v ruce s ubíhajícími minutami filmu a závěrečné scény to dokonale završují. Výborný milník mezi novými a starými díly SW. Neexistuje film, který bych si pustil častěji:)

Candyman

Candyman (1992)

Horor z roku 1992 - dost netradiční, komorní, ale neskutečně kouzelný a poutavý až dojemný. Těžce milostný. Alespoň mně tak přijde. Myslím, že 68% je pro tento film extrémně slabé hodnocení. Minimálně těch 80-90% by si zasloužil. Vždyť je to skvělá balada! Včely v těle, tisíce žihadel - znechucení, dekadence. Zakázaná láska, nespravedlivý trest, oddanost láscce - poutavost, podmanivost. Bezbrané ležící miminko, v opuštěném posprejovaném domě - skvělé kompozice scén. A to vše proloženo děsivým hlasem Candymana, přízrak, který člověka přitahuje ale děsí zároveň. Tohle se vážně povedlo. A ta hudba se mnou zatočila - čirá dokonalost! Takový horor mám rád. Není třeba mít v něm litry krve (i tady jí mohlo být méně), protože toho se člověk ve filmu prostě neděsí. Spíše diváka zaujme ta kouzelnost, originalita, přitáhnutí si divákova srdce spolu s jeho znechucením. SPOILER - Vadilo mi pouze to, že konec nebyl moc dobře vysvětlený. Kterou ženu tedy Candyman miloval? Hlavní hrdinku příběhu, nebo jejího předka?

Jdi na to

Jdi na to (1983)

Daleko vtipnější než řada rádoby vtipných komedií dnešní doby. Herci takoví, jací mají být. Celou dobu to totiž vypadá tak, jako by si vůbec nepřečetli scénář a pouze improvizovali a čekali, co jim příběh přinese pod nos a na to pak naprosto povedeně reagovali. To vlastně jejich postavy měli za úkol. Scénář byl skvělý, scénky vtipné, úsměvné, hlášky mě pobavili a přitom žádný oplzlý kraviny a dvojsmysly. Prostě promyšlený humor stavěný na scéně a reakcích herců. Žádné SJW nesmysly, žádný patos a když už, tak úmyslně přehnaný nesmysl, jako třeba scéna s teleportační toaletou (,,řekni mi... kde jsme?'' - ,,Jedeme... i s hajzlem!'') nebo třeba břichomluvectví Steinberga. Taky se mi líbil onen ďábelský nápaditý plán hlavního záporáka. Po zhlédnutí mám chuť se vydat do světa a bez starostí zažít něco podobného. Neskutečně nakažlivá pohoda :-)

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Kdyby mi tenhle film někdo pustil a neřekl by mi z jakého je roku a kdybych nevěděl, že někteří herci co v něm hrají, jsou už po smrti, zcela určitě bych nepoznal, že je přes 50 let starý. Skoro to vypadá, že je to černobílé čistě ze záměru, ne proto, že to ani jinak nešlo. Nadčasová kamera, líbilo se mi jak byl hlavní ''hrdina'' přehnaně zahraný, ale zároveň takový.. hmm.. český? Horor s ryze českým nádechem. Myslím, že tímhle se můžeme skutečně chlubit. Je to jeden z těch hororů, co mám opravdu rád a kterých je až vzácně málo - žádné násilí ani krev, ale čirá podstata věci, záměr hlavního ''hrdiny'', jeho osobnost, pohled na svět a jeho děsivé činy, ze kterých jde strach. Děsivé prostředí, ve kterém jsou postavy prostě úplně normálně v práci. Neskutečně morbidní, říznuté černým humorem, člověk neví zda Kopfrkingl žertuje nebo to myslí vážně, depresivní černobílý a vyděšený dojem z toho, že ta postava je prostě skutečná. Tohle ani jinak hodnotit nejde. Je to zlato naší kinematografie. Další film, na který se klidně znovu podívám. Ale tenhle si zasluhuje pravou noční atmosféru, nebo opuštěné mlhavé tiché ráno:)