Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (73)

plakát

Batman se vrací (1992) 

U filmů je Batman se vrací bychom neměli zapomínat, že se jedná o dílo fantazie a rozvernosti, a tudíž se na ně musíme dívat se smyslem pro nadsázku. Celý snímek je jedna velká estetická hra s divákem – můžeme jí dopředu opovrhovat, můžeme se vysmívat její jinakosti, můžeme si u ní (obrazně myšleno) zakrýt oči a opakovat si: "jetoblbostjetoblbostjetoblbost...". A nebo můžeme přistoupit na její pravidla a užít si ji. Burton nám totiž nedává chvíli k oddechu a doslova na nás chrlí své režijní nápady, obrazové a slovní žerty. Postavy dělají výrazná a stylová gesta, celé herectví je přemrštěné, dialogy jiskří jako prskavky na ozdobeném stromečku a dábelská hudba Dannyho Elfmana kombinuje hrdinské famfáry se sladkými tony, které jakoby utekly z nějakého vánočního koncertu a které se vloudí na scénu v těch nejtemnějších momentech. Dá se říct, že Batmanovská série měla tímto temným a pro slabší povahy těžko rozdýchatelným filmem výborně nakročeno a může jen litovat, že z ní v dalším díle Joel Schumacher udělal nechtěnou komedii.

plakát

Letec (2004) 

Výborně natočený film, ale špatně odvykládaný příběh.

plakát

Cinderella (1957) (TV film) 

Nevím proč má tohle připitomělé divadlo o tolik vyšší hodnocení než jeho remake z devadesátých let. Obojí v sobě akumuluje pohádkový nevkus svojí doby. Tady je to již zmíněná teatrálnost, zpívání do statické kamery a výprava na úrovni školního představení (kulisy vypadají spíš děsivě než pohádkově, Popelka jde na ples v povlaku na polštář, král měl na sobě nejspíš plínky:)). Jestli tu novější verzi nazýváme zfetovaným kýčem, pak je toto mrtvý kýč.Julie Andrews si ale udržela moji pozornost i v této patlanině.

plakát

Happy New Year, Charlie Brown! (1985) (TV film) 

Splnuje to svůj účel - přetváří komixy Peanuts do dětského animáku, já se ale domnívám, že satira je satira a neměla by měknout, aby uspokojila mladší publikum. A NAVÍC - kouzlo Malé Zrzečky zpočívá v tom, že ji nikdy nevidíme. Dokonalá krása nejde zoosobnit a místní tlustoška s drsným jmém Heather to jenom dokazuje.

plakát

Vánoce (1965) (TV film) 

Komixům Peanuts nesluší děj, velké množství postav ani Vánoční happyend.

plakát

Terminátor (1984) 

Na chytré sci-fi je to moc primitivní a na akční jízdu zase moc přízemní.

plakát

Manželka za padesát ovcí (2010) (TV film) 

Nešiková práce životopisce, nulový kulturní kontext, informačně nehodnotný dokument.

plakát

Mimoni jsou sekáči (2016) 

Těžko uvěřit, že něco tak dětinského a uřvaného jako mimoni se mohlo stát takovým fenoménem.

plakát

Tajný život mazlíčků (2016) 

V podstatě je to jen slabší verze Toy story. Postavy postrádají jakýkoli skutečný charakter, jejich základem je jen opakování (nebo spíše vřískání) vtipných hlášek a tvůrci s nimi násilně šachují příběhem, nechávají je vydat se na mise bez jakéhokoli skutečného důvodu, náhle měnit strany a uzavírat přátelství s někým koho se doposud pokoušeli zabít. Pokud jde o gagy, až unavně často se tu omýlalo téma vylučování, přesto jsem se některým (= neprojímavým) vtipů zasmála. Nemám důvod dát snímku méně ani více než 3*, protože se vlastně jedná o průměrnou záležitost, určenou dětem a dospělému diváku nedá nic víc než dokonalou animaci (ale ta tedy byla ☺). Mým letošním favoritem na Oscara je zatím jednoznačně Zootropolis.