Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 239)

plakát

Revival (2013) 

I Hollywood začíná mít problém s nedostatkem dobrých komedií s originálním námětem. Musím tedy v první řadě ocenit námět, který dovolil na plátno přivést zkušenou hereckou gardu, které není jakýkoliv druh humoru cizí. Překvapivá je také účast Genzera, pro kterého je to prozatím životní role, co se týče časového prostoru na plátně. Věčný neherec Vojta Dyk si s kolegy udělal reklamu na Nightwork, Fiat poskytl za úplatu žlutou pětistovku a jak už je v českých krajích zvykem - product placement využily i další firmy. O to vtipněji pak působí změna značky kláves Roland na Poland. Je však škoda, že film nabírá tempo až v druhé polovině, kde se "méně filosofuje" a "více hraje" a kde eskalují dramatické a humorné dějové linky. V kotrastu s letošními komediemi se tak Revival stává oním pomyslným jednookým králem mezi slepými.

plakát

Kámoši až na dno lahve (2013) 

Příběh o tom, že skvělý kamarádský vztah na pracovišti neznamená automaticky výhru v partnerském životě, je fajn. Bohužel mi ale nesedla ona "indie forma" celého filmu, která místy silně nudí a je plná improvizačních dialogů, které nemají opodstatnění. Olivia je skvělá, Jake je fajn, ale zbytek osazenstva je překvapivě nevýrazný. 50%

plakát

Šmoulové 2 (2013) 

Slabší než první díl, ale pořád koukatelné. Bohužel nepatřím do cílové skupiny diváků, takže nedovedu patřičně ocenit infantilní humor. Musím však uznat, že Azariův Gargamel byl opět bezchybný a hlášky s La Hůlkou nebo hrátky s tabletem byly pádným důvodem pro úsměv. Pokud se však děti přenesou přes parádní vizuální zpracování a zamyslí se alespoň na chvíli nad hlavní myšlenkou, pak bude smysl filmu splněn. 50%

plakát

Konzultant (2013) 

Je úplně jedno, jestli McCarthyho točí Coeni nebo Scott, výsledek je totiž pokaždé stejný. V tomto případě se navíc sám autor chopil pera a vytvořil tak nesourodou scénáristickou bramboračku, že se v ní utopily i veškerá herecká esa. A těch pár nahláškovaných scén to už nezachrání. V tomhle je Ridley opravdu nevinně.

plakát

Mafiánovi (2013) 

Mafiánovi jsou dobrým filmem, kterému se v podstatě nedá moc co vytknout. Bohužel problémem je, že na komedii to není dostatečně vtipné a k thrilleru tomu také cosi chybí. Jakoby se Besson nemohl rozhodnout, ke kterému žánru bude mít film blíže. Stejný problém je sympatiemi k hlavním postavám. Nutno také dodat, že bez De Nira a naprosto geniálnímu odkazu na Scorseseho Mafiány, by byl film poloviční. V rámci žánru "oddychová zábava" jsem ale spokojen. 70%

plakát

R.I.P.D. - URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů (2013) 

Snaha o neotřelý námět se cení. Bohužel ho už nepodpořil scénář, který sice dává prostor Bridgesovi hláškovat, ale to je tak všechno. Nejvíc zamrzí podivně fungující svět s nedefinovanými pravidly, který však velmi účelně slouží formátu 3D, jelikož se v něm mohou tvůrci a programátoři pořádně vyřádit. O předvídatelnosti děje snad ani nemluvě. Místo zábavné oddychovky nám tak Schwentke naservíroval nemastný a neslaný buddy movie, který navzdory krátké stopáži a několika povedeným akčním scénám docela nudí. Škoda.

plakát

Elysium (2013) 

Blomkamp rád točí krátkometrážní filmy a po scénáristické stránce by tomu Elysium odpovídalo. Problém je ale ve stopáži, která sice díky akčním sekvencím, kameramanským fíglům, Mattu Damonovi a precizním trikům nedává příliš prostoru nudě, ale obsahově jde o povrchní záležitost. Elysiu by daleko víc slušel kontroverznější podtext, popírání společensky-politického klišé a v neposlední řadě třeba i otevřený konec. O to víc zamrzí fakt, že Elysium je po audiovizuální stránce téměř bezchybnou záležitostí, kterou sráží právě tuctový scénář, myšlenka záchrany všech nemocných lidí a nevýrazné vedlejší postavy. Ne že by Blomkamp vyloženě zklamal, ale ambice Elysia daleko přesahovaly potenciál samotného námětu, potažmo scénáře. P.S. Nissan GTR bude v roce 2159 zřejmě velmi žádanou ojetinou u garážových kutilů.

plakát

jOBS (2013) 

Z filmového Jobse mám trochu rozporuplné pocity. A není to kvůli Kutcherovi, ale spíše kvůli povrchnosti celého filmu, který nemá téměř žádnou vypovídací hodnotu. Je zde spousta nakousnutých (jak příhodné) otázek, které zůstávají bez odpovědí, několik důležitých vynechaných momentů a hlavně - spousta ukecaných scén o rošádách ve vedení Applu. Z mého pohledu chybí filmu právě poslední dekáda Jobsova života, ve které by byl prostor pro emoce, obdiv k procesu znovubudování značky po nástupu Jobse na místo ředitele nebo právě k bilancování. Filmový Jobs je tak pouze skvělou reklamou na knihu Waltera Isaacsona, která rozhodně nabídne hutnější a zajímavější porci informací než zkratkovitý a lehce odbytý film.

plakát

Závod s časem (2013) 

Fast and Furious meets Drive meets Phone Booth. Ačkoliv už námět a tvůrčí tým vypadá od pohledu béčkově, nikdy bych s těmito předsudky nehodnotil samotný film. Ten má totiž překvapivě kvalitní akční scény, které potěší poctivou kaskadéřinou a téměř live-action akcí. Příznivci legendy jménem Ford Mustang v provedení Shelby budou slintat blahem, ikdyž tak bytelné auto, jak je ve filmu několikrát demonstrováno, to opravdu není. Getaway není bezchybným filmem, ale díky perfektnímu Hawkeovi, neustálým přísunem akce a několika zajímavými režisérskými nápady (používání kamer, dlouhý záběr honičky ve finále) rozhodně nenudí. A v případě, že nemáte žádná počáteční očekávání, tak je dost možné, že budete z výsledku stejně mile překvapeni, jako jsem byl já. 70 %

plakát

The Starving Games (2013) 

Pánové Friedberg a Seltzer často balancují se svými parodiemi na hranici vkusu a trapnosti. U Starving Games to překvapivě až takový provar není, ačkoliv i tady se vyskytuje v menších dávkách fekální humor. Scénaristé zparodovali snad celý scénář prvního dílu HG a nutno přiznat, že několik scének se opravdu povedlo a když postupně přišli na scénu Gandalf, Expendables nebo Avengers, tak bylo o druhé hvězdě v hodnocení definitivně rozhodnuto. Škoda jen, že pánové tvůrci sráží kvalitu svých děl pořád stejnými přešlapy.