Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (452)

plakát

Absolvent (1967) 

Film na mě nesmírně zapůsobil, měl bych jeho shlédnutí povinně naordinovat svý famílii, aby konečně pochopili, proč nesnáším rodinné velkonávštěvy, kde se musím idiotsky tvářit jako reklama na štěstí a předstírat, že všechny ty strýčky a tetičky vlastně vidím velice rád (ňu ňu ňu, Tomíku ty už si tak vyrost... A kolik ti vlastně je? Třicet? Óóóó). Mike Nichols tímto filmem spáchal revoluci ve filmové tvorbě, srovnatelnou s Wellesovým Občanem Kanem! Když si uvědomím, že pouhou dekádu před natočením Absolventa v Hollywoodu točily takové bizarní figurky jako Ed Wood jr... Nicholsův film je starý skoro půlstoletí, ale absolutně to na něm není poznat, tak nadčasově je natočen! Neoddělitelnou součástí filmu jsou písně dua Simon & Garfunkel. The Sound of Silence, píseň, kterou je podmalována úvodní scéna, se zřejmě navždy zapsala do filmových dějin. A Mrs.Robinson jakbysmet.

plakát

Adaptace (2002) 

Nicolas Cage je poslední dobou brutálně "z formy", tady to ale ještě neplatí. Na rozdíl od mnohých zde jsem nadšen ze scénáře. Vím kdo ho napsal, Malkoviche jsem viděl, takže jsem na Kaufmanovu hru rád přistoupil. K hereckým výkonům, Nicolase jsem již naštípl, Meryl je nejen výborná (ale koho tím šokuji, že?), ale hlavně furt krásná ženská. Chris Cooper se mi sice víc líbíl v Americké kráse, ale beru to tak, že Akademie sečetla jeho výkon v obou filmech a tak svého Oscara dostal tak nějak "za zásluhy". Každopádně výborný film, který rád doporučím svým přátelum. A určitě ho brzy vezmu do Želetic. Nad smyslem předchozí věty příliš nedumejte, její význam pochopí jen uživatel Mušátko, kterého tímto zdravím :-)

plakát

Aeon Flux (2005) 

Kravina na Ntou. Můj horký kandidát na Zlatou malinu. Jednu hvězdičku dám za výrazný obal DVD, lidem se líbí, takže naše půjčovna na tomto titulu zřejmě neprodělá :-)

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Skvělý rozjezd mimořádné série. Snad jen ten příliš optimistický závěr mi tam nějak neseděl. Paul Greengrass nás z něj v následujících dílech naštěstí vyléčil.

plakát

Aguirre, hněv Boží (1972) 

Shlédnuto na Semináři archivního filmu 2011. Dlouho jsem odkládal shlédnutí tohoto filmu a když se naskytla příležitost vidět ho na velkém plátně, neváhal jsem. Zapomeňte na dobro a zlo, tady je jen zlo a ještě větší zlo. Největší zlo reprezentuje herecký génius s tváří démona - Klaus Kinski. Na jeho výkonu je postavený celý film. Když k tomu přičteme výbornou kameru a hudbu, máme před sebou úžasný klenot, jehož jedinou negativní stránkou je, že byl natočen v televizním formátu 4:3, což filmu bohužel ubližuje. Žel finanční možnosti tvůrců byly velmi omezené, škoda.

plakát

All That Jazz (1979) 

Jestli o nějakém muzikálu můžu říct, že jsem jím upřímně nadšen, je to tento film. Fantastický Roy Scheider!

plakát

Amadeus (1984) 

Každý z nás má nějaký svůj film filmů, někdo Tenkrát na západě, druhý Vesmírnou odyseu, další Kmotra... Mým filmem filmů je právě Amadeus, mimořádné drama, skvělé herecké výkony, překrásná výprava a... Mozartova přenádherná hudba. Pochybuji že kdy uvidím lepší film. PS: vrcholnou scénu filmu, kdy se nebohý Salieri beznadějně topí v Confutatis Maledictis a nestíhá chudák zapisovat partituru, můžu vidět pořád.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Amélie, i kdyby z nebe pršely paroprasata, tebe budu zbožňovat vždy, tvůj nádhernej kukuč, originální účes i mnohdy bizarní nápady. Navíc jsi pro mě inspirací. Svému dobrému příteli, který se rozhodl abstinovat, jsem poslal dopis s fotkou znojemského pivovaru, kam jsem s pomocí počítače prsknul sádrovýho trpaslíka. Akce měla obrovský úspěch, Dejv je opět alkoholikem! Díky :-D

plakát

Americký ninja (1985) 

Jsem v rozpacích, mozek říká odpad, srdce křičí za pět. Když mi bylo patnáct, byl pro mě tenhle film modlou. Když jsem si před pár lety dopřál kontrolní projekci, nestačil jsem žasnout. Jak se mi ta sračka proboha mohla líbit? Zatím dám alibistickou jednu, ze sentimentu, i když si ji film rozhodně nezaslouží. Počkám do čtyřicítky a pak možná přehodnotím

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Zázrak snad nikdo nečekal a samozřejmě se žádný ani nekoná. Ron Howard natočil průměrný komeční produkt, kterým hodlá bavit davy. Od diváka se nečeká, že bude plesat nad pitomými dialogy (třeba ty o antihmotě by vyzněly směšně i ve Star Treku), nicméně většinový divák bude spokojen, tím pádem producenti také a může se pomalu začít připravovat trojka. Ron Howard i Tom Hanks budou mít na inkaso a o to tady jde především.