Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (14)

plakát

Grand Army (2020) (seriál) 

Jak to, že se o tomhle seriálu více neví? Pro mne velké překvapení. Vypraví příběhy studentů ze střední, ale s neobvyklou dávkou reality, bez zbytečných klišé (byť i ta se zde objevují) a staví se k některým problémům překvapivě pokrokově. Ať už jde o příběh kteréhokoliv z hrdinů tohoto seriálu, tak nahlížíme na problémy z různých perspektiv. Seriál jakoby se snažil některé stereotypy vyvracet, poukazovat na současné problémy a to bez zbytečné idealizace. Oceňuji i herecké výkony, které jsou skvělé, a podtrhují vyobrazené charaktery postav. Vše to funguje, je to dynamické, plné bolesti, ale i radosti. Velmi se mi tento seriál líbil. Jediné, co mě trochu zklamalo je samotný jeho závěr. Bojuji mezi dvěma stanovisky - až příliš otevřeným koncem (protože já chci vědět, co se děje v životech postav dál) a na druhou stranu perfektně fungující katarzí, která na diváka dopadne. Myslím si, že jedna série je akorát, ale v případě, že by se toho tvůrci ujali stejně dobře i v další, tak bych se pokračování nebránila. Přeci jen... máme tu seriály, které výrazně nejdou výrazně s kvalitou dolů s další sérií, byť jich je málo, pár se jich objevuje právě v produkci Netflixu. Tento seriál má velký potenciál, který využil a myslím, že jej může dál rozvíjet. Určitě stojí za to ho vidět.

plakát

When We First Met (2018) 

Vlastně hloupá teen komedie na kterou jsem narazila náhodou. Ale má něco do sebe, a povedlo se jí něco, co mám moc ráda. A to to, že nakonec má opravdu pointu, a že to, co divák postupně vypozoruje a začne si to přát opravdu nakonec uskuteční. I když trochu jinak než čeká. Fajn film, kterému cestování časem neublížilo a možná je schopen se člověka díky závěru dotknout i někde uvnitř.

plakát

Pozadí událostí - Paridův soud (2022) (epizoda) 

Na hodnocení je po prvním díle brzy. Zatím u mě seriál vzbudil hlavně smíšené pocity, ale nemusel by to být ve finále takový propadák, jak to někteří vnímají. Rozhodně má po prvním díle seriál potenciál, otázkou je, jak ho využili tvůrce dále.

plakát

Chemical Hearts (2020) 

I přesto, že jde o příběh, který byl odvyprávěn už mnohokrát, tak jde o jeden z těch, které jsou mezi těmi lepšími. Jde o klasickou romantickou (vlastně) komedii, kde dochází ke střetu dvou odlišných světů, velké lásce a ponaučení z toho. Tento film (jako jemu podobné) na konci nabízí ponaučení, které může vést ke katarzi - v podobě zamyšlení se, o čem dospívání a tyto velké lásky jsou. Téma dospívání je zde mile skrze samotný děj zvýrazněno.  Je to jeden z těch filmů na které má každý člověk občas chuť, zároveň chci ale podotknout to, že toto jeden z mála ke kterým se člověk rád bude vracet (tedy... já určitě). Oproti kupříkladu filmu Všechny malé zázraky, mi tento příběh přijde mnohem poutavěji odvyprávěn a pro diváka mnohem přístupnější (a to i přes složitost a těžkost témat, které hlavní postavy řeší)!

plakát

Muž se zaječíma ušima (2020) 

Velmi zvláštní film, ale bavil mě. Vizuálně je velmi dobře udělaný (až stylizovaný), a to velmi povedeně a vkusně. Vyprávění pro mě bylo velmi přehledné v základním ději jsem se orientovala. Herecké výkony byly opravdu skvělé a obsazení Miroslava Krobota a Oldřicha Kaisera se do filmu hodí a funguje zde. Je to film, který rozhodně nesedne každému, ale mě se líbil a rozhodně je to jeden z těch filmů na které se za nějaký čas podívám znovu, možná se dostanu k jiným závěrům ohledně něho a některé věci budu vnímat jinak.

plakát

TBH (2022) (seriál) 

Velmi příjemný seriál s teen tematikou. Jak už je zde zmíněno, tak z toho lze cítit inspiraci kupříkladu severským seriálem SKAM. Moc se mi líbí zasazení děje do Brna, práce s tématem střelby: to, že někdo udělá "prank" se zbraní je v naší zemi přeci jen pravděpodobnější než opravdová střelba. Postavy mi nijak extra nevadily, obsazeny byly velmi dobře, a vyloženě kladná nebo záporná postava tu není, takže se divák snaží postupně dívat na problém z více úhlů - a má k tomu možnost, protože (jako většina) když si to pustí jako film a shlédne všechny díly za sebou, tak jej to vtáhne. Kratší metráž dílů mi normálně vadí, ale tady ji beru jako velké plus - nic se zbytečně neprotahuje a děj je plynulý, dynamický. Opravdu moc povedený seriál České televize!

plakát

Guru (2022) (seriál) 

V rámci Voyo a Nova - velmi slušný seriál. Tvůrci jdou na zpracování vidět. První dva díly mi přišly trochu lépe propracované, byly plynulejší a pracovaly s emocemi adekvátně k tématu. Třetí díl mi přišel trochu jako "musíme to stihnout ukončit a vše ukazat". Ale seriál jako takový vůbec špatný není!

plakát

Tak pravila Pauline Kael (2018) 

Myslím, že můj postoj k tomuto snímku nejvíce vystihuje moje věta "nevím, jestli pláču, protože se mi to tak líbilo nebo proto, že mám už unavené oči". Snímek je to každopádně zajímavý. Jsem ochotna odpustit mluvící hlavy, protože pro mě byly dostačujícím oživením scény z filmů, které Pauline kritizovala. O to víc mě bavily ty scény, které dokázaly i vtipně reagovat na to, co účastníci dokumentu říkali. Snímek podle mě formu uzpůsobuje díky koláži scén tomu - o kom je. A i když jde o konvenční zpracování dokumentárního filmu, tak mně se ten film - prostě - líbil. Ale myslím, že se bude líbit převážně někomu, kdo se o filmovou kritiku zajímá. Nebo o kinematografii. Je to možná jeden z důvodu - proč si kladu otázku: Líbil se mi proto, že je dobrým filmem nebo proto, že je o zajímavé ženě, kterou obdivuji? A dotkl se mě její příběh?

plakát

Děti mrtvých (2019) 

Příjemné překvapení. [kviff 2019]

plakát

Křižáček (2017) 

Na Křižáčkovi se mi velmi líbí to, že je ten film do jisté míry o mně. Jakoby snímek pouze načrtával svůj příběh a já v něm mohla díky tomu - promítat samu sebe (svůj příběh). Byl to jeden z mála filmů u kterých se divák může ponořit sám do sebe a už během sledování o interpretaci filmu hloubavě přemýšlet - aniž by zamyšlením přicházel o něco podstatného na plátně. Je to pomyslná cesta divákem samotným - pokud on bude chtít a nechá film na sebe opravdu působit. I co se týče záběrů, tak je Křižáček příjemnou podívanou. Hudba k celému filmu je opravdu skvělá, a v některých momentech film pomyslně drží nad vodou. Pro mě zajímavý film, u kterého jsem si odpočinula a měla možnost ponořit se zvláštním způsobem do sebe samotné!