Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (202)

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Bohužel velké zklamání. Absolutně jsem nepochopil naprosté odchýlení od děje knihy. Máte zde ultimátní nadčasové dílo k dispozici jako předlohu, a vy si z ní vyberete jen pár ikonických scén (pokec s umírajícím Francouzem v zákopu), a zbytek spláchnete do hajzlu? Proč? Nechápal bych to ani za předpokladu, že by byl výsledný alternativní děj dobrý. A on navíc dobrý opravdu není. Zdaleka nejvíce mi na tom všem vadil ten zcela debilně zvolený časový rámec. Devadesát procent filmu se odehrává vlastně v posledních dnech války, přičemž se zdá, že jediné o co jde je, aby "hrdinové" filmu přežili. Skoro to vypadá, jako by ta válka trvala sakumprásk týden, a vlastně zas tak o moc nešlo. Film naprosto ignoruje skoro vše, v čem byla kniha tak ikonická. Přece ten postupně vznikající kontrast - nejprve prvotní nadšení do války, naivita těch kluků,  následné postupné vystřízlivění, nekonečné hrůzy války, postupná ztráta kamarádů, jakýchkoliv iluzí, přechodný pobyt v týlu, zjištění, že člověk už nikdy nebude jako dřív, a pak zase návrat do válečného pekla, již s určitou dávkou logické apatie, rezignovanosti...A pak ten silný závěr, kdy už se zdá, že hrdina se přeci jen nějak konce dočká, byť absolutně netuší, co dál se životem, a nakonec ho stejně nemine osud jeho kamarádů. Ta kniha je prostě silná, tady z ní ale zůstal opravdu jen název, nějaká jména a pár stejných,  či jen podobných scén. Chybí absolutně nějaká výstavba děje, budování charakterů, prostě šoupli pár random kluků do zákopů, občas se tam mezi sebou trošku postřílej, a mezitím se snaží blbeček ve vlaku dojednat příměří. Ani hlavního hrdinu nedokázali správně zabít. Místo víceméně náhodné smrti, v den, kdy bylo jen suše konstatováno, že se na Západní frontě nic nedělo, hrdina zemře při zběsilém chargi se stovkami dalších. To je ten klid na frontě? Haha. Nevím, přijde mi to celé jako strašná škoda. Když už to dělám, použiju název předlohy, stejné postavy, proč to pak celé úplně dějově překopávat? Buď bych šel tedy cestou samostatného snímku, bez nějakého stavění na předloze (jako třeba nedávný 1917), nebo se pokusil to natočit nějak předloze věrněji. Protože on asi bude nějaký důvod, proč je to dílo tak oblíbené, že? To je jako kdyby Peter Jackson natáčel Pána Prstenů, a řekl si: "srát na to, nebudu jen tupě kopírovat,  dáme tam bitvu Gondor vs. Mordor, pak Aragorn vykuchá Saurona a bude hotovo, proč ztrácet čas nějakými prsteny, upocenými Hobity a dalšími zbytečnostmi", Ne vždy je na místě snažit se být originální. Tady to nevyšlo fakt hrubě. Za mě jediné plus je vizuál, tam si dali autoři celkem záležet. Škoda všeho ostatního.

plakát

Monstrum (2022) (seriál) 

Mít to tak poloviční délku, bylo by to za pět. Bohužel na můj vkus přidali tvůrci k hlavní dějové lince až moc zbytečné vaty. Obzvláště poslední tři až čtyři díly, to dost ztratí na tempu. Ne že bych musel každý díl sledovat, jek si Jeff maže 1-2 kluky na chleba, ale prostě když máte matroš na pět dílů, ale zakázku na deset, na kvalitě se to holt musí projevit.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Stín minulosti (2022) (epizoda) 

Ne nevadí mi černí elfové nebo trpaslíci. Ani to, že nejdrsnější postava, je ženská. Kdepak, sice mi tyto genderové a rasové hyper-korektnosti lezou na nervy tak nějak obecně, ale při sledování seriálu už takové věci neřeším. Co řeším je, že to celé působí, jako brutálně generické fantasy, jak vystřižené z nějaké průměrné PC hry, nebo fantasy knihy. Nemá to LOTR feeling, nemá to nic. A zatím to je navíc i brutální nuda. První tři díly, a prakticky žádný aspekt u mě nevzbudil nějakou zvědavost, jak se to bude dál vyvíjet. Nevím, jestli se z tohohle Tolkien obrací v hrobě. Já osobně vnitřně necítím žádnou souvislost, mezi tímto sterilním průměrným a zapomenutelným fantasy, a absolutní legendou žánru, kterou LOTR je a navždy bude. Ano, je tam Galadriel, Elrond, a další, ale pro mě to jsou jen prázdná jména, která si s těmi postavami nějak nedokážu spojit. Takže být tam místo toho Gertrudriel a Bilrond, hlavní záporák Saurus, je mi to úplně šumák. Jako celý seriál, který nemám potřebu dál sledovat. Rozpočet a jméno nejsou vše.

Poslední hodnocení (1 614)

Duna: Část druhá (2024)

02.03.2024

Frontline - 20 dnů v Mariupolu (2023) (epizoda) (S42E06)

26.02.2024

Modrooký samuraj (2023) (seriál)

26.02.2024

Gran Turismo (2023)

17.02.2024

Navalny (2022)

17.02.2024

Bratři (2023)

05.02.2024

1670 (2023) (seriál)

28.01.2024

Sněžné bratrstvo (2023)

21.01.2024

Reacher - Season 2 (2023) (série) (S02)

21.01.2024

Reklama