Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Tato sci-fi klasika vás buďto unudí k smrti, nebo přivodí jeden z nejkrásnějších filmových zážitků (můj případ). Přes všechnu relativní zdlouhavost a stáří má tento film úžasnou atmosféru, je výborně vizuálně zpracován, o výtečné Straussově hudbě a celkovém poselství snímku ani nemluvě. Vesmírné putování tak působí takřka poetickým dojmem, což u tohoto žánru (bohužel) nebývá příliš zvykem.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Jean-Pierre Jeunet je režisér vkládající do svých děl jedinečné vizuální pojetí. Amélie, jeho zatím nejúspěšnější snímek, je tak krásně zpracovaná (a to jak po stránce vizuální a zvukové, tak příběhové), že takřka každý záběr je pastvou pro oči, uši a srdce. Místy je to hodně bláznivé a bizarní, ale proč se neodlišit od zaběhlého trendu romantických komedií, že? Herecké výkony úchvatné, zejména hlavní představitelka má skutečně zvláštní charisma a krásný úsměv, který vidím stále před sebou.

Bio Ráj

Bio Ráj (1988)

Tak jsem si splnil svůj velký filmový sen a konečně jsem zhlédnul tento jedinečný klenot světové kinematogarfie a to dokonce v Director's cut verzi. Co říci k mým dojmům? Zkrátka nádhera, nádhera, nádhera. Tak krásný, s citem a laskavým humorem natočený snímek se opravdu jen tak nevidí, vlastně je svým způsobem zázrak, že něco tak skvostného a přitom nepodbízivého mohlo být vůbec realizováno. Proto si takových snímků, jako je Bio Ráj, opravdu važme.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody (2018)

Fanfáry 20th Century Fox v rockovém stylu daly tušit, že tento filmový zážitek bude vskutku nevídaný. A mé očekávání bylo naplněno, ba dokonce bych řekl, že jsem dostal ještě více, než jsem čekal. Film je neskutečně strhující a Rami Malek se pro roli Freddieho Mercuryho snad narodil. Vše je podbarveno úžasnou kamerou, dobovou atmosférou a nesmrtelnými songy kapely Queen. Lepší poctu si Freddie ani nemohl přát. 5* jak vyšitých.

Fontána

Fontána (2006)

Komentář píši sice den po zhlédnutí, přesto jsem stále plný zážitků. Film tak neuchopitelný, hluboký, krásný a smutný se vidí málokdy, zážitek, který jsem z Fontány měl, se ani nedá popsat slovy. Přiznávám se, že ne vše jsem v tomto snímku pochopil, takže ještě několik zhlédnutí by rozhodně neuškodilo. I přesto ale říkám, že silnější film "o lásce a (ne)smrtelnosti" jsem v životě neviděl.....EDIT: po 3. zhlédnutí zařazuji Fontánu do mé TOP 10

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Skutečná perla světové kinematografie. Celý film působí neuvěřitelně emocionálním dojmem, k čemuž kromě vynikajícího výkonu Toma Hankse a podmanivého příběhu přispívá i krásná hudba Alana Silvestriho.

Kontakt

Kontakt (1997)

Sci-fi klenot, který, i přes nesporné kvality, není přiliš doceněn. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů tohoto žánru.

Maléna

Maléna (2000)

Krásný, po duši hladící film o lásce a dospívání, o závisti ze strany žen a náklonnosti ze strany mužů k místní krásce Maléně, v podání oslnivě nádherné Moniky Bellucci. Filmový zážitek z velké míry umocňuje lyrické pojetí zobrazující lásku v té nejčistší podobě, výborná hudba a kamera. Spojením těchto ingrediencí vznikla úchvatná filmová báseň, na kterou prostě nedám dopustit.

Příběh z Bronxu

Příběh z Bronxu (1993)

Krásný příběh z drsného prostředí, film natočený s láskou a citem. Moje nejoblíběnější gangsterka a film, který řadím do osobní TOP 10.

Vetřelci

Vetřelci (1986)

James Cameron pojal své Vetřelce mnohem akčněji než Ridley Scott. Film tak získal nový rozměr a troufám si tvrdit, že právě tento díl považují mnozí fanoušci za nejzdařilejší z celé série. Akce střídá akci, o napětí, parádní zbraně a nezapomenutelné hlášky mariňáků zde rovněž není nouze.