Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Horor
  • Krimi

Recenze (113)

plakát

Na cestě s mámou (2022) 

(Ne)zběsilá jízda s mrtvou matkou přes celý Island. Jon to s matkou nikdy lehké neměl, a to ani po její smrti. Jon se objevuje ve světě, který mu byl neznámý, a musí se v něm naučit žít. Očekávalo by se, že si Jon uvědomí, v jaké bublině žil, což se sice stane, ale jeho hodnoty se nezmění. A to je co mě na tomto snímku tak baví. Někdy se změna zkrátka nekoná. [Scandi 2023]

plakát

Bergen: Město na západ od rozumu (2020) 

Je neuvěřitelné, jak tento snímek dokázal s lehkostí odvyprávět historii a kulturu Bergenu pomocí archivních záběrů natočených na film. Vypráví moderně, hravě a vzbuzuje pocity, že je prostě Bergen potřeba navštívit. Plusem je, že jsme zavedeni do Bergenu jeho obyvateli, nikoliv generickým vypravěčem, kteří komentář doplňují i o vlastní historky nebo historky svých předků. Už dlouho jsem neviděl takto svěží historický dokument. Big thumbs up!

plakát

V ráji (2023) 

Tohle není film o stárnutí a mládnutí. Tohle je film o morálních hodnotách a sobectví. Němci sci-fi umí, a tento snímek není výjimkou. Poutá od začátku do konce - závěrečná akční scéna tedy mohla být propracovanější, ale tím, že není středobodem filmu, zvládnu přimhouřit oči. Kdyby měl film pokračování, určitě by bylo zajímavé - a předpokládám, že by se neslo v podobném duchu jako Hunger Games. Ale není to potřeba, protože film předává jasné poselství, které stojí samo o sobě.

plakát

Písně země (2023) 

Majestátními záběry a milými básničkami vystavěná osobní esej. Protagonista Fedrelandetu, stařičký pán bydlící v říčním údolí, je hrdinou tohoto magického místa, ke kterému patří duší i srdcem. Jeho perspektivou objevujeme krásy Oldedalenu, a to od stromů až po ledovce. Film nenabízí jen norskou krajinu, ale příjemně prolíná také osobní život protagonisty a jeho lásky (své ženy i Oldedalenu), což dává tomuto údolí komplexnost a sympatie tak vysoké, že tam chce člověk sám zavítat. Režisérka Margreth Olin má zkrátka talent pro vyprávění, a to jak obrazem, tak zvukem. [TNIFFH 2023]

plakát

Červená, bílá a královsky modrá (2023) 

Žádné promo mě k filmu nezaujalo, o to intenzivnější zážitek jsem ze snímku měl. Debut Matthew Lópeze je naprosto brilantní adaptací stejnojmenné knihy, kterou jsem sice nečetl, ale bez pochyby bude stejně výborná jako film. Jsem rád, že se gay romance nezobrazuje už jen jako trpký příběh, ale se smyslem pro humor, lásku a morální hodnoty. Jsem přesvědčený, že až budu potřebovat oddechnout po dlouhém dni, pustím si toto dílo, protože to má úplně všechno, co zvedne náladu, nadchne a probudí emoce.

plakát

Nejšťastnější člověk na světě (2022) 

10 minut do filmu a hlavní hrdinka Asja je ženou, kterou obdivuji. Speed-dating, kterého se účastní, pro ni avšak nabírá nových rozměrů, když partner, který ji byl přidělen, začne mluvit o své minulosti, kterou je Asja nevědomky součástí. Snímek naprosto dokonale míchá komedii a drama, což dává filmu spád a divák se ocitá na 100 minut trvající emoční horské dráze. Zpracování válečných traumat je nelehkou disciplínou, která má vysokou šanci spadnout do stereotypních příběhů, ale Nejšťastnější člověk na světě je přesným opakem a důkazem, že zobrazit válečné téma vlastně ani nepotřebuje obrazy z války. Pokud budete mít možnost snímek vidět, jděte na něj. Takový zážitek z kina nesmíte minout. [LFŠ 2023]

plakát

Margrete - královna severu (2021) 

Dánská královna Margrete I. spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do unie, ve které je zachováván mír a kvality, když v tom do jejího života vstupuje muž, který tvrdí, že je její syn. Charlotte Sieling je nejen režisérkou, ale také scénáristkou. Své porozumění tématu citlivě a zajímavě přenesla na filmové plátno. Příběh je oživen o několik dějových linií proplétající ústřední postavy filmu – krále Erika, biskupa Pedera a další unijní zástupce – a jednotlivé dějové prvky překvapivě dopracovávají vyvrcholení děje. Hlavní předností filmu je, že nevnucuje divákovi názor, jakým způsobem má na celý příběh nahlížet a tak se divák může svobodně rozhodnout, s jakým závěrem pro něj snímek skončí. Ohromně mě rovněž nadchnuly spektakulární záběry a krásná severská krajina. Dánský film podle legendy bez jasného konce je výborným vhledem nejen do dějin Skandinávie, ale také úžasnou podívanou. Nabízí nekončící napětí a zájem, vynikající herecké obsazení a zajímavý příběh, který nemá ve světě obdoby. Charlotte Sieling vytvořila vynikající snímek, který je schopný mezinárodního zájmu a získává ceny na festivalech po celé Zemi.

plakát

Titina, psí polárnice (2022) 

Moc roztomilounký film! Sledovat polofikční příběh psíma očima je zajímavý divácký zážitek. Přestože je scénář založen na skutečném příběhu, je lehce přibarvený, což dává snímku mnohem více možností, jak pracovat s dramatem a uceluje komplexnost celého příběhu. Malí diváci ocení pěknou animaci a dospělí historický základ. Animace mohla být více dynamická, ale v kontextu celého výtvarného ztvárnění je zcela přijatelná. Na závěr bych rád přiznal, že mě mrzí, že jsem film viděl v českém dabingu, protože norský originál je hvězdně obsazený… [Zlín Film Festival 2023]

plakát

Boj sněžného pluhu s mafií (2014) 

Mistrovská kombinace černého humoru, dramatu a akčnosti. Nils, normální chlapík, otočí kartu po vraždě svého syna a stane se z něj zabiják, a to ve ztvárnění Stellana Skarsgårda. Stylizované postavy děj odlehčují, přesto scénář neztrácí na síle a napětí. Philip Øgaard, kameraman filmu, odvedl výbornou práci a v kombinaci s norskou zasněženou krajinou jde o parádní podívanou. Tuhle hvězdně obsazenou norskou pecku si musí pustit prostě každý!

plakát

Slon (2022) 

Dobrodružná cesta sebepoznáním, první sexuální zážitky a především možnost utéct od stereotypu, který hlavní hrdina prožívá každý den. Elefant je naprosto brilantním filmem, který předává jednoduché myšlenky v komplexním podání, a to úchvatným vizuálem a hereckými výkony. I když jste z venkova, kde je homofobní a stereotypní prostředí, lze mít sny a realizovat je. Film dodává odvahu, kuráž, naději a motivaci k tomu, aby byl člověk šťastný. Přestože stál film okolo 3,5 milionů korun, jde vidět, že i za malé peníze lze udělat kvalitní film. Moc doporučuji všem film zhlédnout, protože bude brzy v české kinodistribuci. Snad nejlepší queer film, co jsem kdy viděl, opravdu!