Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (52)

plakát

Arabela (1980) (seriál) 

Seriál o dvou hlavních dějových rovinách - ta dětská Rumburakově pomstě a ta dospělácká o budování nového pokrokového světa pod taktovkou Xenie. Zatímco svět lidí je podán v podstatě neutrálně a nejde říct, kde se odehrává (jezdí tu spolu východní i západní zanačky aut, policie má vymyšlené uniformy a slavný herec bydlí ve velké staré vile), Xéniin nový svět má charakter socialistického sídliště, kam jsou násilím přesídleni původní obyvatelé, jejichž stará obydlí musí ustoupit nové zástavbě. Na tomto sídlišti nic nefunguje, staré zvyky a kouzla a pověry jsou vymycovány pod záminkou vědecko-technického pokroku pohádkového lidstva (k čemu hrneček vař, když máme plynový sporák, nač sedmimílové boty, když máme rychlíky). Funguje tu systém umístěnek (jezinky ocházejí pracovat do samoobsluhy, lupiči do autoservisů). Oko citlivého diváka si jistě povšimne demolice starého zámku coby kulturní památky, na jehož místě vyroste nový betonový vládní palác. Zatímco životní úroveň vykořeněného obyvatelstva prudce poklesla, životní úroveň Xenie (v pozici diktátora) utěšeně roste. Nově zevedená průmyslová výroba produkuje doslova jen odpad, o který nikdo nestojí a jen zamořuje přírodu. To vše vede k emigraci vodníka, zatímco rebeluící lid je v podstatě umlčen. Za zmínku stojí i postřeh z komenáře uživatele Adama Bernau, který zdůrazňuje kolaborující roli Petrovu. Nicméně, Arabela je stále pohádka a tudíž vše dobře dopadne, aniž by došlo k nějakým hrůzám - původní vládnoucí šlechta se navrátí na své místo (jen na základě své autority) a svět vrací do původních kolejí. Revolucionářka Xenie je vzata na milost, vodník se vrací z emigrace, během které i on přispěl k návratu starých pořádků. Skutečně potrestanými jsou tak jen Rumburak a ježibaba, ovšem ti kvůli prvotnímu spiknutí, neboť zásluhu na rozvratu pohádkové společnosti mají jen nepřímou.

plakát

Babicovy dobroty (2008) (pořad) odpad!

jirka rád chmatá do pánve svýma špinavýma pazourama a jeho halušky s půl litrem sádla s míchanýma vajíčkama a třicítkou eidamem navrh musí být bomba... jinak je to tak trapné, až je to místy vtipné. jinak pro kritiky pohlreicha - ať otevřou oči a všimnou si, že narozdíl od tohoto patlala, něco dokázal, řemeslu rozumí a co tvrdí má vesměs hlavu a patu. takže jeho arogance je omluvitelná (a divácky vděčná). narozdíl od opraváře snowboardů, který možná cestoval, ale vaří stylem "viděl jsem jejich národní jídlo, já bych to dělal asi takhle".

plakát

Běžci (2010) (TV film) 

Nízkej rozpočet z toho stříká jako krev z huby Hofmanna po tom co dostane Hubí pěstí. Ale upřímně, jsem za to rád, protože kdyby to mělo mít 100x větší rozpočet, tak hrozí, že někdo ty peníze někdo bude vnímat jako investici a bude je chtít zpět. Takhle se ten film nemusí podbízet a může zůstat sám sebou. A to je dobře - po takovém hodně rozpačitém začátku, kdy jsem si říkal, na co to plýtvám internetovou konektivitou (a proč je to všechno zelený) se to nečekaně chytlo a začalo rozjíždět. Spousta toho je v náznacích (ano, takže nevidíme, co má stařík v krabičce, co je ta druhá parta zač, co jsou to pasti, a spousta dalšího), ale zase se dá použít fantazie. A co se týče ostatních věcí - děj příjemně odsýpá, má to nějakou linku (takže to opravdu není jenom parta lidí běhajících chaoticky po poli). Jak už tu někdo zmiňoval, u akčních scén se člověk nemusí nevěřícně smát, Martin Hofmann je vynikající (jak jinak, koho jinýho chcete obsadit do role věčně polonasranýho člověka), zbytek není (až na výjimku) taky vyloženě k zahození. Lokace super - takový konec srpna :) Do toho odkazy na jiné filmy, a závěr - ten je jakej je - rozhodně ne blbej. Samozřejmě - bylo by taky co vytknout (co tu nezaznělo, jsou třeba kostýmy - kdy na zádech se nosí kdejakej odpadkáč, coby známka punku, ale na sobě mají postavy v celku solidní konfekci - na to, že civilizace už asi nějakou tu desítku let nefunguje), ale přimhuřme oči. Za ty prachy (rozpočet) povedený a koukatelný český post-apo počin. * navíc za vrak Karosy. //SPOILER: Scéna kdy jde ráno Eliška Křenková odhalit zadek mě v tom rozjímání nad filmem docela solidně nadzvedla. A ne tím zadkem - subjektivně nejpovedenější scéna ve filmu.

plakát

Bláznivá střela - Amerika v ohrožení (2008) odpad!

tohle je hodně mimo. vlastně ani nevím, co se ten film snaží říct. jasně MM je hodně mimo a snad i chápu, že mu někdo dokázal tehdy věnovat celovečerní fílm, aby z něj udělal ještě větší pako, než ve skutečnosti je. chápu přehnanej patriotismus. ale nechápu, když se ten stejnej patriotickej film začne obouvat do ústavy USA a části, který mu nesedí (4. dodatek) shazovat - slovy klasika - WTF ty pyčo? Další mínus hvězda za zneužití Leslie Nielsena, jenom aby byl na plakátě. Jako proti US motivačním produkcím nic moc nemám, Top Gun byl super, Tajemná záře nad Pacifikem je vlastně fajn, železný orel byl oser, ale tohle je ještě asi o 10 pater výš větší peklo

plakát

Bowling for Columbine (2002) odpad!

Problém tohoto filmu je ten, že to není dokument, ale aktivistická fikce. "Fakta" jsou vylhaná, manipulovaná, zatajovaná, vymyšlená. Nemá smysl se o tom dál rozvádět, stačí se porozhlédnout po internetu, nebo si prostě zajít na web WHO a srovnat Moorem prezentovaná čísla s těmi skutečnými. O manipulacích typu "výslech předsedy NRA", který je předsedou čestným a vážně nemocným, takže opravdu je mimo, ale po celý den a musí se o něj pečovat, to už Moore nepovažuje za důležité zmínit. Takže - jako dokument - jasný odpad.

plakát

Brak (2002) 

Je to brak, ale k odpadu to má daleko. Vzhledem k tomu, že si ten film na nic nehraje, občas má nápad, kamera docela jde a hudba je poskládaná (ne složená, ale posbíraná) taky docela vhodně. Některé narážky na jiné filmy mě docela pobavily. Na druhou stranu význam úvodních několika minut jsem moc nepochopil a trapný poslíček byl tak neskutečně trapný, že jsem mu vlastně přál daleko horší konec (že by nakonec splnil svůj cíl? :) ). V souhrnu, kdybych si chtěl natočit film a dopadlo to takhle, tak budu rád, když to dopadne aspoň takhle. Na druhou stranu, taky bych bral ale i tu podporu ;)

plakát

Černá sanitka - Tenkrát na táboře (2008) (epizoda) 

Kvituju ten kovbojský začátek a Romana Zacha v černém na silnici mezi poli - taková připomínka československého muzikálu :) Dokážu pochopit dabing setkání strejců před samoosluhou, jen kdyby to v tom duchu pokračovalo. Němčina paní tetky je však už na pováženou. Nicméně, anžto jsme kdysik na táborech ve stanech drželi škvoří hlídky - dám kvůlivá sentimentu o hvězdičku navíc.

plakát

Český mír (2010) 

Byť se autoři přiklánějí spíš na jednu stranu (hádejte kterou), stejně je to hezká zábava, trošku srovnatelná s "Kupředu levá, kupředu pravá". Takže hvězdička za Krytináře a "mentalitu amerického lidu", hvězdička za "ami go home" a "greenpeace co bojujou s velrybama", hvězdička za tu krásně chladnou profesionalitu vojenské policie a jejího mluvčího (č. 0521), který se nebojí přiznat, že neví co udělá ostaný drát se zvířátky, neb není specialista na lesní zvěř a hvězdičku za luxusní lesní hudbu MIDI LIDÍ. A slova Ivana Martina Magora Jirouse "U některejch věcí nechci referendum, protože tenhle národ z 85% blbej jak hovno" tesat do kamene, ty kundo :)