Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (182)

plakát

Berlín - Alexandrovo náměstí (1931) 

Jeden z prvních německých zvukových filmů, bohužel je to na něm znát, co se kvality zvuku týká. Franz Biberkopf je propuštěn z vězení do ruchu velkoměsta. Cítí se jím být zcela ohrožen a ochromen, vše je v pohybu. Film ukazuje centrum Berlína z jeho odvrácené strany - kriminalitu, chudinu, apod. Ani příroda však už neskýtá klidné útočiště - dojde zde k vraždě. Ale v podstatě je zde zobrena realita, bez příkras. Jen kdyby z toho všeho tak nápadně nevystupovalo ono morální ponaučení "Hlavu vzhůru, vše dobře dopadne". A ještě zajímavost. Alfred Döblin, jakožto autor předlohy byl žid. Oproti tomu drtivá většina filmových protagonistů včetně režiséra a herců se později dala na stranu NS. I to se stává...

plakát

Užívej si, co to jde (2009) 

Woody se vrací opět tam, kde sklízel největší úspěchy. Ne, že by jeho poslední filmy nebyly dobré, naopak. Jakobych v hlavním hrdinovi viděl samotného Woodyho, jen v jiném těle. Woody nás zase poučuje o absurdnosti vztahů, a opět velmi vtipným způsobem. Dlouho jsem se takhle v kině nepobavil. Jo a skvělé herecké obsazení.

plakát

Berlín: Symfonie velkoměsta (1927) 

Zajímavá sonda do velkoměsta dvacátých let. Už ve své době byl úspěšný, přinesl nový pohled na estetiku filmu - rychlost (jak ve střihu, tak v "ději"). Už začátek je působivý - vlak projíždí malebnou krajinou a najednou se ocitne uprostřed města plného strojů, průmyslu a techniky. Kdo chce, může zde vidět protikapitalistické rysy (masy lidí, vše v pohybu, peníze, atd.). Ostatně pan režisér, poté, co studoval hudbu a malířství, aby vše následně uplatnil ve filmu, nakonec zakotvil u propagandistických filmů, stejně jako mnoha jiných talentovaných lidí té doby.

plakát

Die Architekten (1990) 

Ač na film existují nejrůznější pochvalné a až do nebe vynášející kritiky, mě osobně film příliš nezasáhl. Daniel Brenner je architekt ve středních letech, který zatím nedostal šanci se realizovat a pomalu ztrácí víru v sebe sama. Nečekaně ale dostane nabídku, vytvořit obytný komplex. Počáteční nadšení, kdy si vybral spolupracovníky, jaké chtěl (přátelé ze studií, z nichž se snad již nikdo architektuře nevěnuje), se pomalu a jistě mění v desiluzi. Nejprve malé, téměř zanedbatelné ústupky, až nakonec z původního, na svou dobu a místo příliš odlišného a pokrokového projektu nezbyde nic. Přátelé postupně od projektu odstupují (nebo jsou k tomu donuceni), a Daniela opouští i žena s dcerou, která se chce také realizovat a utíká na západ. Hlavnímu hrdinovi se hroutí svět a to, co z počátku vypadalo jako blízkání na lepší časy, se mění v noční můru, když musí projekt dokončit i v takové podobě, v jaké nechce. I přesto, že film není nijak dlouhý, přišel mi až nekonečný. Obsahuje sice i silné momenty (scéna u rozvodového soudu) a zajímavé postřehy (důvody, proč něco ve východním bloku nelze realizovat), celkově mu však něco schází.

plakát

Kauzy z Bostonu (2004) (seriál) 

Příšerně rychlý střih a pohyblivá kamera...

plakát

Předčítač (2008) 

Velmi působivý film, u něhož od začátku tušíte, že něco není v pořádku. Když se potom dozvíte, co to bylo, začnete doufat, že se to nějak urovná a (ač zapřísáhlý odpůrce happyendů) dobře to dopadne, protože je vám ta postava sympatická, stejně jako hlavnímu hrdinovi. Na druhou stranu stejně jako on ji i nenávidíte, i když snad ne tak moc, protože ji hraje Kate;) Nakonec ale zjistíte, že tenhle konec je stejně nejlepší, ani tragédie, ani happyend. Jediné, s čím jsem měl od začátku problém, je angličtina. Vždy, když už jsem se s filmem zžil, najednou mě jazyk hrdinů opět vrátil zpět do reality.

plakát

Děti ráje (1945) 

Výborný film. Jeho jediným "problémem" je jeho délka. Více než tři hodiny je opravdu hodně, ovšem když se podívám zpátky, tak nenacházím nic, co by se snad dalo vypustit, aniž by to uškodilo celkovému vyznění filmu.

plakát

Hráči (2003) 

Vcelku slušný film, ovšem ten překombinovaný konec byl snad až moc... zkrátka překombinovaný;)

plakát

Ve jménu otce (1993) 

Strhující film o bezmocnosti člověka domoci se spravedlnosti a o boji s vládou a předsudky. Až se mi z té atmosféry udělalo špatně. Určitě byl tento pocit znásoben skutečností, že jde o film podle skutečné události. A v neposlední řadě skvělé herecké výkony.

plakát

Nepijte vodu (1994) (TV film) 

Určitě to není Woodyho nejlepší film, ale díky skvělému scénáři je i tak výborný. Plný absurdních scén i dialogů a samozřejmě s postavou neurotického pesimisty v podání Woodyho Allena.