Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (291)

plakát

V hlavě (2015) 

100% - DVD-čko jsme koupili naší šestileté dceři. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem naprosto vykolejený. Tolik emocí ve mně ještě žádný animovaný (a možná ani neanimovaný) film ještě vyvolat nedokázal. Troufám si říct, že film je pro dospělé přinejmenším stejně zábavný jako pro děti. Spousta naprosto originálních nápadů, spousta skvělých inteligentních vtípků, nezanedbatelný pedagogický rozměr a na vršku toho všeho ještě obrovská suma pro animák nevídaného emocionálního náboje. Přidávám si do svých oblíbených filmů (Sbohem, Diktátore ;-)) a myslím, že tam už navždy zůstane. Geniální.

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

60% - Povětšinou svěží, místy více, místy méně vtipné francouzské dílko zabývající se velmi aktuálním tématem multikulturalismu. Rodiče představují starou školu a jakákoliv odchylka jejich dcer při výběru ženicha od standardu, tj. katolického bělocha, je pro ně velice bolestivá. Z lokálního pohledu mi přišlo hodně "zábavné", že to, co prezentují autoři jako xenofobii rodičů, je velice slabým, několikrát převařeným a zředěným odvarem z toho, s čím se člověk v Čechách potká na každém kroku.

plakát

Vejška (2014) 

50% - Pokračování filmu Gympl od Tomáše Vorla staršího. A je to pokračování, které nenabízí příliš mnoho nového. Matka Tomáše Vorla mladšího, Zuzana Bydžovská víc pije, Mádl se ještě více chová jako rozmazlený kokůtek, Vorlovi patálie s policií kvůli sprejování se vyostřují, jeho milostný život taktéž není úplně růžový, hudba navazuje tam, kde přestal Gympl. Snad jen konec filmu se vymyká světýlkem naděje na konci zachmuřeného tunelu. Na Vorla staršího slabší.

plakát

Pro pár dolarů navíc (1965) 

90% - Mám slabost pro tyhle staré westernové věcičky, kde chlapi moc nemluvěj, ale o to víc střílej. Tohle je jedna z klasik nad klasiky a vždy se na ní rád podívám znovu.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

80% - Toto syrové drama pojednává o tom, co všechno člověk může vydržet, než umře. Pojednává také o tom, jak drsná je příroda na severu Ameriky. Pojednává ale i tom, že ani drsná příroda nedonutí lidské individuality a skupiny navzájem spolupracovat a pomáhat si. Pojednává též o rasismu a předsudcích, které bují v každé době. V hlavní roli, kdy prakticky nesleze z plátna, dominuje Leonardo Dicaprio a narozdíl od jiných hodnotitelů si myslím, že si toho Oscara naprosto zaslouží. Vytrpěl si při natáčení jistě dost, ale to není podstatné. Hraje a hraje po čertech dobře. Taktéž musím pochválit naprosto famózní kameru. Velký vizuální zážitek a potrava pro myšlenky.

plakát

Lásky čas (2013) 

40% - Hlavní scénaristický nápad tu zdaleka není beze zbytku využit. Film je ale příjemně, citlivě natočen, čímž se některé nedostatky scénáře trochu přebíjí. Filosofické poselství "užívej si každý moment svého života" se jako nit proplétá celým filmem a místy dodává divákovi jásavého optimismu. Bohužel, konec není úplně zvládnutý, protože se jedná o dlouhou citovou vydíračku, která je sice působivá, ale u tížeji manipulovatelných jedinců vyvolá skřípění zubů.

plakát

Dar (2009) 

60% - Vcelku vydařené komorní drama o tom, jak různí lidé na stejnou tragickou událost reagují různě. Herecké výkony také vcelku fajn, takže se jedná o lehce nadprůměrné emocionální drama.

plakát

Smrt jí sluší (1992) 

50% - Zajímavá podivnost, která ale ve mě nezasela žádné trvalejší semínko. Jedná se o místy velmi brutální černý humor. Bruce Willis zde hraje velkého slabocha, Meryl Streep jeho super-semetriku. Zajímavá oddychovka, ale asi nic víc.

plakát

Gravitace (2013) 

90% - Sandra Bullock nepatří mezi mé nejoblíbenější herečky. Snad je to tím, že většinou hraje v nějakých připitomělých romantických komediích v rolích ne úplně sympatických ženštin. Role v Gravitaci je úplně jiná. Gravitace má náboj. Má neuvěřitelnou atmosféru. Strávíte s ní hodinu a půl, která uteče jako mávnutí proutkem, a většinu tohoto času budete zadržovat dech. George Clooney také jako tradičně nezklamal, ale Sandra Bullock se opravdu poženila a posunula se daleko od svých typických rolí. Klobouk dolů před scénářem, režií i herci.

plakát

Nevinnost (2011) 

30% - V poslední době nějak nemůžu přijít filmům dua Hřebejk-Jarchovský na chuť. Nechápu, jak stejná dvojice mohla natočit hodně dobré filmy Musíme si pomáhat a Pelíšky (Pupendo už není dobré). Dialogy jsou nereálné, příběh není v tomto případě úplně špatný, ale postavy ho svým "divným" chováním hodně podrývají. Ani Vetchý, kterého mám jinak za excelentního herce, zde nějak není věrohodný. Mezi první a druhou částí filmu není v podstatě žádný srozumitelný přechod a najednou jsme úplně jinde. A když si dvě postavy, které se znají už desítky let, musejí vyprávět o tom, co spolu prožily, aby uvedly diváka do obrazu, tak je prostě na scénáři něco špatně. Třicet procent dávám za ne úplně jasný konec, takže jsem aspoň měl pár hodin o čem přemýšlet. A myslím, že jsem na to přišel :-)