Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (208)

plakát

Star Trek: Discovery (2017) (seriál) 

Není to úplně špatný, ale vcelku promrhaný potenciál. Některá témata jsou poměrně zajímavá, některý zápletky dokážou vtáhnout a zaujmout, ale celkově to trochu působí jako když Horst Fuchs naleští starý VW nějakým zázračným leštidlem - pořád je to ošuntělý starý VW. Scénáře jsou povětšinou naivní, dialogy dětinské ale úplný dno jsou postavy, které jsou asi nejhorší ze všech existujících ST. Na druhou stranu jsem se dokázal donutit dokoukat 3 série, takže mohlo být lépe, ale přežít to šlo.

plakát

Růžový panter (1963) 

První pink panther, kde se tvůrci ještě trochu hledali a snažili se film zasadit do víc krimi kulis, než další díly, kde větší roli hraje komediálnost a gagy. Tady jako krimi lehce podprůměr, jako komedie lehce nadprůměr a z celkové průměrnosti to zvedá jenom mistr Sellers, který opět exceluje a kvůli němuž stojí za to se na film podívat.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Skvělé ústřední duo, zajímavé zápletky a patřičná porce napětí, asi nejlepší adaptace legendárního detektiva.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Sice pomalejší začátek, ale s každým dílem se zvyšuje napětí i propletenost příběhu a seriál si diváka pomalu obmotává kolem prstu dokud si ho zcela nezíská (nebo taky ne, každý je na něco jinýho...). Vše navíc korunováno skvělými výkony Harrelsona a především McConaugheyho (mimochodem divný slovo...), který mě překvapuje čím dál tím víc.

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Mám rád Miyazakiho tvorbu, mám rád sci-fi a postapokaliptickou tematiku, jsou mi blízké filmy s ekologickým přesahem (do jisté míry...) a mám rád epické příběhy. Toho všeho je v Naušice mraky, navíc propojeno krásnou animací a hudbou a hlavně chytlavým a promyšleným příběhem. Původně byl můj Miyazakiho favorit Mononoke hime, ale musel jsem přehodnotit, že zatímco Mononoke s přibývajícími opakováními trochu ztrácí, tak Naušika naopak získává.

plakát

Interstellar (2014) 

Velmi dobrý film, ale pro mě Nolan opět dokazuje, že je jednak skvělý řemeslník a vizionář, jednak skvělý autor, ale horší vypravěč. Po technické stránce (viděno v IMAXu) dokonalost a několik scén úchvatných (Gravitace překonána...), příběh sám o sobě zajímavý a plný potenciálu, ale bohužel se Nolanovi nepodařilo jej podat tak, abych se dokázal sžít s postavami a prožívat s nimi jejich osudy, jak by se patřilo. Jinak ale i přesto skoro 3 hodiny utečou poměrně rychle a až na natahovaný konec mi neutíkala pozornost k podružnějším věcem, jako třeba k potřebě jít na záchod. I tak by ale vystřihnutí pár scén (postav) filmu neuškodilo. A Matthew pořád zraje, i když bych ho taky někdy rád viděl v nějaké veselejší roli :)

plakát

Skyfall (2012) 

Upřímně James Bond není zrovna mým šálkem kávy a až poslední díly s Danielem Craigem ve mě vyvolávají aspoň náznak zájmu. Proto nebýt toho, že režie Skyfallu se ujal můj oblíbenec Mendes, asi bych jej neviděl dřív než maximálně v televizi. Bohužel ale právě Mendes (z toho co mohu posoudit) se vrací kořenům bondovek a i když se úplně nevzdává moderní stylizace a způsobu vypravování, nedokázal mne oslovit tak jako předchozí dva díly. I přesto ale nemůžu Skyfall nijak zásadně odsoudit. Velmi slušný záporák, skvělá Šanghaj (asi nejlepší část filmu), Mendesova režie a kamera vyzdvihují Skyfall poměrně vysoko nad průměr. K pěti hvězdám by ale bylo potřeba dodat ještě propracovanější příběh a zápletku.

plakát

Muž z oceli (2013) 

Velmi příjemné letní filmové překvapení. Nový Superman se umě prochází někde na pomezí v současnosti populárního psychologického rozboru těžkého to osudu superhrdiny á la Nolanův Batman a starou dobrou komixovkou Spidermanovského typu. Navíc mě bavila i poměrně přehlížená druhá část filmu, která pravda co do myšlenky začla být trochu chudší, ale souboje měly náboj a údery jednotlivých borců byly patřičně pádné. Navíc pro obsazení bych si dovolil použít slovo geniální, ať už pro klasické mentorské role Crowa a Costnera, tak pro záporáka Shannona s jeho nohsledy a hlavně pro Henryho Cavilla, protože zahrání Supermana tak, aby to nepůsobilo trapně, lacině nebo aspoň divně považuji za vyšší filmovou ligu a jemu se to, myslím, docela povedlo, ať už to bylo jeho hereckými schopnostmi nebo prostě mu ta role sedla.

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

Určitě velmi povedený film, se zajímavým příběhem, propracovanou a efektní kamerou, bez zbytečného patosu a trapných scén, pár skvělých hereckých výkonů (nejlepší asi pak Quinto a Cumberbatch) a s dobře zvládnutou režií. Bohužel pro mě se filmu nepodařilo mě tolik vtáhnout a převládal pocit již viděného (ano, myslím tím díl předchozí). Přesto ale stále kvalitní snímek, 4* zaslouženě, jenom stejně doufám, že si Abrams šetřil síly na nové SW ;-)

plakát

Pacific Rim - Útok na Zemi (2013) 

Béčkový film s Áčkovým rozpočtem. Hrdinové správně drsní, monstra monstózní, souboje efektní (a, světe div se, přehledné). Bohužel s příběhem si tvůrci zase moc hlavu nelámali a naivita (a místy i ta trapnost) by se dala ždímat, což je vzhledem k rozpočtu a kvalitám tvůrce trochu velká škoda, protože například ve srovnání s japonskými mecha anime, kde je aspoň snaha tvářit se jako že jde o něco víc (a místy se jim to i daří), tak Del Toro prostě nechá dvě přerostlé hračky prát se spolu a výplň dodá pomocí simple epic movie scrip generátoru (verze 2.1 - large scale included). Na zabití času vcelku fajn, ale přeci jenom bych čekal něco víc.