Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (40)

plakát

Duna (1984) 

Vzorová katastrofa! Ponechme stranou všechny otazníky kolem vizuálního provedení, udělali jsme si přece výlet do osmdesátek, ale po stránce příběhu to musí zabolet snad každýho. Vměstnat Herbertův román do pár hodin je bezesporu těžký úkol, ale zde s ním bylo tak nešikovně naloženo, že film nelze doporučit nikomu, kdo knihu četl. V některých scénách se tvůrci drží předlohy až křečovitě (přestože nemají stopáže nazbyt), ale jinde se neobávají použít ty nejabsurdnější výplody vlastní imaginace, takže z kultovního sci-fi tu zůstalo jen torzo. Vlastně si říkám, jestli to Lynch vůbec četl.

plakát

Pán prstenů (1978) 

Pro hlubší zájemce o Pána prstenů zajímavá zkušenost, ale pokud nechcete natočit další verzi, vidět to nemusíte. Jackson se prokazatelně inspiroval a některé scény v podstatě opsal (hrdonožky, slídil, ...), ale přestože byl v naprosté většině úspěšnější, první scéna s nazgůlem je v tomto dětsky vyhlížejícím filmu děsivější.

plakát

Krtek ve snu (1984) 

Netvrdím, že jsem "krtečkoznalec", ale tohle musí překvapit snad každýho. Krtek učil člověka lovit kozu, medvěd ho naučil dojit a lev mu daroval kamennou sekerku. Miler si zahrál na Dalího, kam se hrabe Andaluský pes!

plakát

Národní třída (2019) 

Za mě, v kontrastu s bezva knížkou je tenhle film velkým zklamáním. Originál totiž není vůbec dějový. Snaha přiblížit a zjednodušit divákovi Vandamův charakter, nastolení nové dějové linky a přidání psychouše, starosty, šéfa z práce a dalších vytvořily úplně nový obraz a atmosféru. Na scénáři se podílel i autor. Těžko říct, proč k "tomuhle" došlo, možná se Rudiš vzdal příliš brzy.

plakát

Píseň lásky samotářky (2004) 

Rozuzlení ve stylu Mamma Mia mě opravdu nenadchlo, ale zrovna před zhlédnutím jsem se týden kopal do zadku, četl vybranou literaturu a chlastal, tudíž celková atmosféra filmu mi nebyla až tak cizí. Ať si to bylo nerealistický, jak chce, člověku to udělá dobře, když vidí, jak někoho z takový žumpy vytahuje Scarlett. Ale není to pro každýho.

plakát

Sázka na nejistotu (2015) 

Nedívá se na to špatně, ale i přes veškerou snahu jsem nepochopil princip té krize. Potěšily mě ty vstupy s vysvětlujícím záměrem, ale nebylo to nic platné. S tímto vědomím mi tři hvězdy připadají jako nepřiměřeně vysoké hodnocení, ale chci ocenit výběr hudby v závěrečných titulcích (Led Zeppelin).

plakát

Ona (2013) 

Jeden z mála filmů, na které nemá podle mě smysl koukat s dabingem. Zaujal mě jen hlas Scarlett a i to stačí na tři hvězdy.

plakát

Stážista (2015) 

Nesouhlasím s ním, ale přesto jsem si přečetl Verbalův komentář. Vážně mě překvapilo, jak moc dokáže být de Niro úspěšný v takovéhle roli. Nemám v oblibě filmy s úhlavním tématem: důchodce, ale tenhle sympaťák ze "starých dob" mi zvedl náladu. Bohužel mě ale nenadchla ani prapodivná zápletka ani hlavní herečka a závěr mě dokonce zklamal. Záměr je mi myslím jasný, přičemž může být rád za tři hvězdy, když jsem si přečetl Verbalův koment.

plakát

Memento (2000) 

Nejdřív jsem si uvědomil, že to není jako Pulp fiction. Pak jsem si opravdu myslel, že jsem pochopil. A nakonec jsem pochopil, že jsem nic nepochopil. Ale měl bych to hodnotit negativně? Nikdy mě nic nenutilo tak přemýšlet jako Memento!

plakát

Cena za štěstí (2019) 

U jinýho filmu bych obhajoval tak nízké hodnocení, tady to bude naopak. Když pominu absolutní nereálnost (a dle některých dalších komentátorů i tendenčnost) toho příběhu, byl to povedený kousek. Všichni ti herci zvládli svou roli naprosto úchvatně a to ve všech věkových kategoriích. A že to mělo být drama, ale je to komedie? Nevadí :D. Docela jsem se bavil a na škodu to nebylo. A co je tak absurdní, že to nemůže být jen tak přehlédnuto, jako například roční luxusní dovolená ve squatu, připadne na vrub "uměleckosti" filmu. Někdo tu psal, že dává za tyhle kiksy tři se zavřenýma očima. Já je dávám s očima otevřenýma.