Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (187)

plakát

Místo zločinu Plzeň (2015) (seriál) 

To je patrně nějaká podvratná akce Svobodných za likvidaci veřejnoprávního média, jinak si to neumim vysvětlit. Taková nekonečná míra šmíry, ubohého scénáře  a absolutní nedůvěryhodnosti v čemkoli, to se opravdu jen tak nevidí. Chudák Stránský, který jediný se v tom aspoň snaží hrát.

plakát

Utama (2022) 

Už dlouho jsem neviděl tak krásnej film o lásce. Klasický artový film, který vůbec nikam nespěchá, nedělá velká gesta a je až banálně jednoduchý. A v tom je právě ta velká vnitřní síla. Chudoba, mizející krajina a hluboký vztah, kterému stačí jen pár dotyků a slov za celý film, aby byla zjevná jeho síla.

plakát

Případy 1. oddělení (2014) (seriál) 

Asi nejlepší česká krimi současnosti. Je vidět, jak moc pomůže, když u příběhu sedí člověk od fochu a s ním schopný scénárista. Samozřejmě, občas je ta policejní parta trochu příliš idealizovaná (a všechni kolem jako média, vedení, GIBS naopak dostávají psí hlavu), ale chápu, že to je daň za znalost prostředí a reálné kauzy, kterou rád zaplatím. Každopádně režie kvalitní, herecké výkony až na občas klasicky toporného Vetchého výborné, samozřejmě kraluje Polívka, ale i Vladyka, Hanuš a ne moc známý Stach vystřihli perfektní party.

plakát

Případy 1. oddělení - Podnájemníci (2022) (epizoda) 

Velké očekávání a zatím taky dost velký zklamání. Ponechám stranou výběr nových zatím zcela nezajímavých herců, oči přimhouřím i nad tou křečovitě populistickou linkou s politickou korektností, ale hlavně to celý nějak nešlape, je toporný, pokusy o humor křečovitý a dopředu signalizovaný. Ani se nechce věřit, že za tím stojí stejní scénáristé i režisér. I dříve výborní herci tápou, jakžtakž se drží aspoň Stach, ale Blažek je vyloženě trapnej přehrávající. Doufám, že se to příště vzpamatuje.

plakát

Ghost Dog - Cesta samuraje (1999) 

Jarmusch je přesně ten tvůrce naprostých píčovin, které ale zároveň v sobě mají vždy nějaký silný rušivý element, díky kterému se nedá spláchnout do hajzlu tak jako největší filmový sračkář Tarantino. Hranici mezi pitomostí, ironií, absurditou a realitou dokáže překračovat naprosto suverénně. Je to vlastně uplně blbý, ale zároveň ta italská mafie impotentních strejců je geniální, stejně jako je vtipnej ale bez významu kámoš zmrzlinář.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Ale ano, posledním dílem Nolan trilogii zachraňuje. Záporák sice příliš nehraje (a vlastně ani není vidět), ale jeho/její příběh je silný, uvěřitelný a  dostatečně přesvědčivý, Narozdíl od banálního Jokera, který je jen výjimečný pošuk, mají poslední batmanovi nepřátelé příběh a důvod. A celé to tak nadstandardně funguje. Včetně onoho pochybování hrdiny o sobě samém. Well done Mr. Nolan.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Podle mnohých nejlepší batman, podle mě nejslabší článek trilogie. Úžasný Ledger nepředvádí níc, co by mi mělo nějak vyrazit dech, krom pomlaskávání a faktu, že následně umřel. Zpracování má sice temnost, ale je ze všech tří batmanů nejklasičtější a taky nejméně přesvědčivé. A ten pochybně morální závěr, že milá lež je víc než pravda? Je mi líto.

plakát

Batman začíná (2005) 

Komiksy jsou obecně trapný, tenhle osmdesátkovej mor ale Nolan překonává překvapivou dávkou temnoty a příběhem, který je samozřejmě mimo realitu, ale aspoň zasívá semínko pochybností. Hrdina/padouch Neeson tomu dává rozměr na víc. V rámci žánru ok.

plakát

Králíček Jojo (2019) 

Tisíckrát přežvýkaný téma, dokonce i dětskýma očima (viz Benini), přesto Waititi našel něco co docela funguje. Sled ironie, absurdity i vážných situací je někdy na hraně snesitelnosti, ale zároveň je tam z toho cítit silnou lidskost, která to vytahuje nahoru. Waititi netočí film o děcku ve třetí říši, on má opravdu dar dívat se a vnímat dětskýma očima, trochu jako Exupery. Proto ty emoce z nuly na sto fungují, stejně jako u dětí.

plakát

Trhlina (2019) 

V hororech se nevyznám, ale klasické lekačky a brutality považuju za absolutně směšné. Jiná věc jsou ovšem věci psychologické a mysteriozní, které probouzí fantazii, která pak umí děsit k smrti. V tomhle smyslu dlouhá expozice funguje, nedává sice pro následující děj valného smyslu, ale atmosféru nastavuje věru parádní. Bohužel, když se z toho stane Blairwitch, celé to trochu ztrácí na síle a vyznívá do ztracena.

Ovládací panel

Fanklub

(1)