Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor
  • Akční

Zajímavosti k filmům (420)

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Jedná se o jeden z pouhých tří filmů Woodyho Allena, který získal nominaci na Oscara, aniž by byl nominován sám Allen. Dalšími jsou Zelig (1983) a Sladký ničema (1999). Vicky Cristina Barcelona je jediným z těchto tří filmů, který Oscara vyhrál (Nejlepší herečka ve vedlejší roli – Penélope Cruz).

Nine

Nine (2009)

Herecké obsazení filmu má na svém kontě dohromady 8 Oscarů a celkem 28 nominací: Daniel Day-Lewis (Guido) – 3 vítězství a 6 nominací, Marion Cotillard (Luisa) – 1 vítězství a 2 nominace, Judi Dench (Lilli) – 1 vítězství a 8 nominací, Sophia Loren (Mamma) – 1 vítězství a 2 nominace, Nicole Kidman (Claudia) – 1 vítězství a 5 nominací), Penélope Cruz (Carla) – 1 vítězství a 4 nominace, Kate Hudson (Stephanie) – 1 nominace.

Nine

Nine (2009)

Postava Luisy (Marion Cotillard) je napůl Francouzka a napůl Italka. Ve filmu Osm a půl (1963) ji ztvárnila Anouk Aimée. Aimée je první herečkou v historii, která byla nominována na Oscara za francouzsky mluvící roli – film Muž a žena (1966), zatímco Cotillard je první herečkou, která Oscara za francouzsky mluvící roli vyhrála – film Edith Piaf (2007).

Nine

Nine (2009)

Sophia Loren (Mamma) je jediná Italka v hlavním obsazení filmu. A to i přesto, že jsou všechny postavy ve filmu Italové a děj se taktéž odehrává v Itálii.

Ma Ma

Ma Ma (2015)

Scénář napsal Julio Medem již osm let před natočením filmu. K jeho realizaci došlo až když ho Penélope Cruz (Magda) oslovila s nápadem na spolupráci.

Paralelní matky

Paralelní matky (2021)

Sociální síť Instagram nejprve smazala příspěvek, na kterém byl plakát k filmu (kvůli vyobrazení ženské bradavky). Později se za odstranění omluvili a příspěvek povolili, protože měl jasný umělecký kontext.

Film roku

Film roku (2021)

Mezi Felixovými (Antonio Banderas) cenami, které Lola (Penélope Cruz) zničí, je také Volpiho pohár pro nejlepšího herce. Ironií je, že Penélope Cruz vyhrála Volpiho pohár pro nejlepší herečku ve filmu Paralelní matky (2021), přičemž oba filmy soutěžily na stejném filmovém festivalu v Benátkách v oficiální soutěži.

Reklama