Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Deníček (9)

Festival La Película 2016

Připravuji reportáž z festivalu španělských filmů "La Película". 

Festival La Película 2016

Rozloučení se 49. ročníkem MFF Karlovy Vary

49. MFF Karlovy Vary je za námi. Poprvé jsem absolvoval všech devět festivalových dní, během kterých jsem zhlédl 35 filmů (56 hodin čistého času / tj. nejsou v tom zahrnuty festivalové znělky, debaty s tvůrci ap.). Byl to opravdu velký zážitek a v roli Agenta ČSFD.cz jsem měl možnost poznat spoustu skvělých lidí a festivalové zákulisí z trochu jiného úhlu. Děkuji kolegům Agentům a zároveň spolubydlícím filmmaniak810 a sskrblik - debatovat s nimi o filmech bylo velmi inspirující. Během festivalu jsem potkával pouze samé příjemné lidi - ať již z řad novinářů, paní průvodkyně, kostymérky a fotografka z Vily Barrandov Studia, brigádníci, kteří obsluhovali festivalovou úschovnu a nad lecčím zamhouřili oči, dámy z recepce hotelu Festival (Domov mládeže) a další. 

 

Mé nejlepší (pětihvězdičkové) filmy, které jsem letos na festivalu spatřil: Zátiší, Magický hlas rebelky, I Origins, Další život mého otce a ze starších snímků (retrospektiv, nebo restaurovaných) to byly: Milenky starého kriminálníka, Podivné vyšetřováníVěčný svit neposkvrněné mysli, nebo nebo Možnosti dialogu. V těsném závěsu bych vybral tři filmy, které mě mile překvapily: Jsou věci divné a nevysvětlitelnéFair Play a Volný pád. Mezi nejhoršími filmy bych pak zařadil film Bota a největší zklamání mi přinesly Šutry v kapsách.  

Rozloučení se 49. ročníkem MFF Karlovy Vary

(Ne)oblíbená festivalová znělka

Nedávný zážitek z Malého sálu, kdy při projekci nejnovější festivalové znělky ve které si zahrál Miroslav Ondříček, nezazněl ani jeden potlesk, mě donutilo napsat tento příspěvek. Bývá zvykem, že po většině těchto černobílých znělek, nutno podotknout, že se jedná o jedinečný a skvělý počin, následuje aplaus. Diváci vždy oceňují nejen samotnou osobnost a to že k natočení znělky svolili, ale také vtipnou zápletku, hlášku, nebo dialogy.

Před filmovými projekcemi jsem často slyšel diváky tipovat zda opět bude k vidění ta nejméně oblíbená - tj. s panem Ondříčkem. Osobně mě takové všeobecně záporné přijetí této znělky mrzí - vzhledem k osobě pana Ondříčka, kterého si velice vážím jako filmového tvůrce, ale je pravda, že výběr tématu - tj. sledování fotbalu ani prostřih na obraz moc nezafungoval. Jako jediná obsahuje na pár vteřin i barvu - což je příznačné pro kameramana, který pracuje zejména s barvou a světlem.

Podle reakcí v sálech na letošním ročníku jsem sestavil svůj žebříček oblíbenosti festivalových znělek: 1. John Malkovich, 2. Andy Garcia, 3. Harvey Keitel, 4. Otakar Vávra, 5. Miloš Forman, 6. Věra Chytilová, 7. Danny DeVito a 8. Miroslav Ondříček. (pokud jsem na nějakou zapomněl tak proto, že jsem jí letos neviděl promítat). 

(Ne)oblíbená festivalová znělka

Úspěšný sedmý den

Festivalový čtvrtek byl ve znamení oceňování. Nejdříve zažil Malý sál hotelu Thermal standing ovation pro světově uznávaného tvůrce Jana Švankmajera, který obdržel z rukou prezidenta Mezinárodní federace filmových archivů Erica Le Roye cenu FIAF. Následně jsem měl možnost vidět dva jeho skvělé filmy, které byly promítány v rámci sekce "Návraty k pramenům". Nejdříve byl promítán vyjímečný film Možnosti dialogu a následně Šílení.

Jelikož jsem měl ještě trochu času před projekcí filmu Nápravná třída, který se mi opět trefil do vkusu, běžel jsem přivítat a zachytit příjezd pana Zdeňka Svěráka, který v Městském divadle obdržel z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii.

Sedmý den festivalu byl, co se týče výběrem skvělých filmů, pro mě zatím nejúspěšnější. Mimo výše uvedené snímky jsem měl možnost konečně spatřit film I Origins, který se rázem zařadil v mém festivalovém filmovém žebříčku hodně vysoko. Dnes mě ještě čeká půlnoční projekce amerického snímku Co děláme v temnotách, který slibuje další čtyř - možná i pětihvězdičkový zážitek.

Úspěšný sedmý den

Zkoušení filmových kostýmů

Je šestý den festivalu a já se rozhodl, že si kromě filmových projekcí udělám čas i na nějakou výstavu. Rozhodl jsem se navštívit "Vilu Barrandov Studia", která je dobře ukrytá mimo hlavní festivalové dění. Že je sem dobře značená stezka vedoucí přímo od Thermalu jsem bohužel zjistil až později při zpáteční cestě. Vila mi přišla dost opuštěná. Zaplatil jsem 20,- Kč za vstupenku a byla mi přidělena paní v kostýmu, která mě provedla po vile, patřící rodině Becherů se zasvěceným výkladem. V rámci doprovodného programu 49. MFF KV zde byla instalována expozice "Karlovy Vary ve filmu". Ke shlédnutí byly zejména rekvizity a kostýmy, které si zahrály v nějakém z filmů natáčených v Karlových Varech (např. Tři vejce do skla, Vrchní prchni, Smrt krásných srnců, Cirkus Humberto, Poslední prázdniny či Casino Royale).

Součástí výstavy je také fotokostymérna, kde si můžete za 120,- Kč vyzkoušet kterýkoli historický kostým a nechat se v něm vyfotit (v ceně je jedna klasická fotografie, každá další je za 25,- Kč). Pan fotograf je velice vstřícný a pokud máte zájem zašle vám fotografie i emeilem. Dámy kostymérky mě nakonec přesvědčily abych se nechal vyfotit v kostýmu mušketýra a výsledek můžete vidět na obrázku. Při odchodu nezapomeňte napsat vzkaz na velkou bílou stěnu, která je zde místo návštěvní knihy. Expozice trvá až do 12. 7. a je otevřena od 10 do 19 hodin.

Zkoušení filmových kostýmů

Čtvrtý den byl ve znamení němých filmů

Festivalové pondělí nám přineslo nadílku hned dvou němých filmů v doprovodu s živou hudbou a shodou okolností byly oba natočeny v roce 1927: československý film Milenky starého kriminálníka, které se promítali v Městském divadle a americký Východ slunce v doprovodu uskupení Ohm Square. Z tohoto duelu jsou pro mě jasným favoritem Innemannovy Milenky starého kriminálníka - o tomto restaurovaném filmu píše deníčkový příspěvek ČSFD Agent filmmaniak810.

Mít příležitost a nevidět tento slavný americký němý film by byla opravdová škoda, navíc pokud to mělo být v doprovodu živé hudby, tak jsem ani vteřinu neváhal a na tuto projekci v Letním kině vyrazil. Stejnou touhu jako já mělo jen dalších cca dvě stě diváků. Od větší návštěvnosti je zřejmě odradilo i to, že projekce byla součástí doprovodného programu MFF a proto bylo nutné zakoupit si v předprodeji nebo pokladně samostatnou vstupenky (200/150 Kč) - na ostatní filmy v Letním kině bývá většinou vstupné zdarma (např. zahajovací a zakončovací film).

Samotný film ohlodal samozřejmě zub času a některé scény, zvláště v druhé polovině filmu působí až roztomile naivně. Co se týče živého hudebního doprovodu tak i z tohoto pomyslného duelu vychází vítězně film s Vlastou Burianem, u kterého působil mnohem přirozeněji a hlavně se jednalo o skutečné trio hudebníků, než u Východu slunce u kterého byla instrumentace elektronická a doprovázená zpěvem - nevšiml jsem si, že by navíc nějak extra korespondovala s obrazem.

Čtvrtý den byl ve znamení němých filmů

Stojíme, běháme, šlapeme ...

Festivalové Vary jsou nejen o filmech, koncertech, večírcích, ale zejména o neustálém běhání mezi jednotlivými kiny, nebo naopak nekonečným postáváním v nějaké frontě. Pokud má tohle všechno filmový fanoušek ve zdraví přežít, je třeba aby měl alespoň základní představu jak to na festivalu chodí. Pokud se vám povede první krok a seženete nějaké ty vstupenky a nebudete mít čistě náhodou všechny projekce v jednom kině a nebo v kinosálech hotelu Thermal, připravte se na běžecký maraton.

Všem doporučuji vytvořit si přehledné časové schéma s denním programem s tím, že by mezi jednotlivými projekcemi měl být minimálně hodinový rozestup. Zejména tehdy, pokud je před projekcí, nebo po ní, plánovaná debata s tvůrci, která se může protáhnout i na půl hodiny. Také je třeba počítat s tím, že pokud vám končí jedna projekce v Thermalu a další vám začíná za půl hodiny v Puppu, měli byste pořádně chvátat. Pokud nebudete před kinosálem 5 minut před plánovanou projekci - máte taky bohužel smůlu, protože vaše místo zasedne některý z čekajících zájemců s Festival passem. Máte několik možností jak se ve zdraví a včas dostat na vybrané filmy aniž by vám při tom propadly vstupenky.

Pokud jste ubytování ve Stanovém městečku je nejjednodušší a nejrychlejší varianta využít bezplatnou autobusovou dopravu - festivalové linky F1, F2 a F3. Pokud jste držitelem platného Festival passu můžete se dostat do centra dění také na jízdním kole Specialized. Festivalová půjčovna jízdních kol se nachází na třech místech, kromě Stanového městečka ještě přímo u Thermalu, nebo blízko Puppu. Pokud hodláte využít kolo na trase Thermal - Pupp, vězte, že i když si vystojíte frontu, nemusí na vás již zbýt žádné volné jízdní kolo a pokud budete mít štěstí a od Thermalu nakonec vyjedete, zbrzdí vás dav lidí, který pulsuje zejména mezi Thermalem a Kolonádou. O moc lepší to nebude ani pokud půjdete po svých (počítejte s tím, že od Thermalu k Puppu to může trvat i 20 minut než se člověk prodere davem). Včera jsem mluvil i s dvojici dívek, které si objednaly taxi aby stihly svůj oblíbený film. Pro nejvzdálenější kina (Richmond, Letní kino) rozhodně doporučuji využít linky F2 a F3.

Stojíme, běháme, šlapeme ...

První a druhý festivalový den ...

První festivalový den (4.7.) byl víceméně organizační - balení na deset dní, vyzvednutí akreditace, společné focení agentů a ubytování se kterým byly trochu problémy, ale nakonec se úspěšně vše zvládlo. V pátek jsem měl možnost vidět pouze dvě projekce - soutěžní film Bota (sekce Na východ od Západu) a následně Maska šílenství (sekce Imagina). Hodnocení obou snímku - viz mé komentáře. Druhý den probíhá již ve větším klidu a konečně jsem mohl udělit plný počet hvězd za dokumentární film Olgy Sommerové Magický hlas rebelky. Dále mám v plánu vidět Věčný svit neposkvrněné mysli, Slib a Další život mého otce. Doufám, že si najdu čas na navštívení Domu České televise, kde se pravidelně několikrát denně setkávají čeští tvůrci s diváky.

Foto: Česká televize

První a druhý festivalový den ...

Doprovodné akce 49. MFF Karlovy Vary

Největšími lákadly v rámci doprovodného programu letošního MFF jsou zajisté Cirk La Putyka a PLAY.Cinema. Populární a mezinárodně úspěšný divadelní soubor Cirk La Putyka, jenž se zabývá "novým cirkusem" a stírá hranice mezi divadlem, akrobacií, moderním tancem, sportem a živou hudbou, vystoupí čtyřikrát (v Karlovarském městském divadle) se svým nejnovějším představením Dolls. Na festivalu bude mít svou premiéru projekt PLAY.Cinema. Ten tvoří série unikátních filmových představení s živě zahraným soundtrackem v podání známých českých hudebních uskupení a v jeho čele stojí hudební skladatel a producent Jan P. Muchow. Elektroničtí Ohm Square zahrají v Letním kině živě svůj soundtrack k jednomu z nejslavnějších filmů němé éry Východ slunce (1927, režie: Friedrich W. Murnau).

 

Česká televize, která se koprodukčně podílela na šestnácti snímcích uváděných na letošním festivalu, otevře svůj Dům na karlovarském Divadelním náměstí. Návštěvníci se zde mohou denně setkávat a debatovat s tvůrci českých filmů - Díra u Hanušovic, Olga, Všiváci, Fair play, Magický hlas rebelky, seriálů - Cirkus Bukowsky II, Neviditelní, Kancl, nebo televizních pořadů. Kavárna v Domě ČT se pak každý večer přemění v koncertní stage s výběrem z nejzajímavějších českých kapel - ILLE, Republic of Two, Never Sol, Calm Season, Jananas, Lesní zvěř, Tara Fuki, nebo Luno.

 

Jednou z největších hudebních akcí bude ČEZ Energy Fest, který se uskuteční v sobotu 5. července v Poštovním dvoře a vystoupí na něm Bratři Ebenové, Aneta Langerová, J.A.R., Monkey Business, Mig 21 a Tata Bojs. Stejně jako na většinu ostatních doprovodných akcí je i zde vstup zdarma pro držitele platných festival passů.

 

Z široké nabídky doprovodných akcí si vyberou i milovníci výtvarného umění. V prostorách Vřídelní kolonády bude k vidění přehlídka uměleckého skla. Galerie umění připravila dvě výstavy: Srdce temnoty - je název expozice mysticky uhrančivých obrazů a plastik Jaroslava Róny a dále výstavu souboru kubánských filmových plakátů ze 70. a 80. let 20. století. Filmové plakáty budou také k vidění na oficiální výstěvě v hotelu Thermal. Diváci mohou hlasováním zvolit nejatraktivnější plakát k festivalovému soutěžnímu filmu. Zajímavou expozici s názvem „Karlovy Vary ve filmu" připravilo Barrandov Studio, které formou informačních panelů s fotografiemi a projekcemi představí lázeňské a festivalové město jako oblíbenou a atraktivní filmovou lokaci.

 

Pokud chcete ochutnat to nejlepší z českého videoartu, neměli byste zmeškat ve středu 9. července projekt „Výtah" Terezy Velíkové, finalistky Ceny Jindřicha Chalupeckého, který se bude odehrávat přímo za jízdy (lanová dráha Imperial).

 

Chcete-li se rozloučit s filmovým festivalem stylově, doporučuji navštívit závěrečnou festivalovou projekci v Letním kině. Vstup je zdarma a název filmu bývá do poslední chvíle dobře utajen. Podrobný program doprovodných akcí naleznete na www.kviff.com.

Doprovodné akce 49. MFF Karlovy Vary