Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Rodinný

Poslední recenze (1 935)

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Co mi na tomhle filmu nesedlo, byl český dabing...pryč je skromnost a inteligence Vládi Dlouhého, je zde jen štěkání Aleše Procházky...docela mi zabralo se od toho oprostit. Ale i tak je to strašně uspěchané, mnohem rychlejší a mnohem akčnější než Šifra. Ale i tak jsem se nenudil, i když nějaké absurditky by se našly (vždy dorazili na místo činu 2 minuty před akcí :-D ), příjemně to odsejpalo, napínavé to bylo a závěrečný twist jsem úplně nečekal...fakt jsem čekal, že za to může ten arcibiskup, co ho pak chtěli zvolit. ;-)

plakát

Nevídáno, neslýcháno (1958) 

Malý lump a pytlák Blaireau je trnem v oku starostovi nejklidnější obce Francie a ten tak využije nejbližší příležitosti, jak ho zavřít do vězení  a tak začíná sled scének a vypointovaných gagů. Jeden z prvních filmů s Funesem, velmi povedená taškařice na úrovni grotesky a nejlepší postavou je ředitel věznice....viděno v originále s titulky.

plakát

Muž na radnici - Křížové tažení (1976) (epizoda) 

V minulém díle jsme se zbavili uvřískané Bohdalové.....při té hádce bych jí dávno vrazil facku a najednou tu máme skvělý dramatický seriál...sotva se začne bourat, hned komplikace a pak ještě údajná sebevražda páně Šmerala a nemá to pak Bavor jednoduché. Konečně suprově napsaný díl, kde jsem se nenudil ani na okamžik.

Poslední hodnocení (3 964)

Andělé a démoni (2009)

17.04.2024

Nevídáno, neslýcháno (1958)

17.04.2024

Muž na radnici - Křížové tažení (1976) (epizoda) (E09)

17.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Reparát (2005) (epizoda) (S02E06)

11.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Výlet (2005) (epizoda) (S02E05)

11.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Hajzlík (2005) (epizoda) (S02E04)

11.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Jako kočka a pes (2005) (epizoda) (S02E02)

11.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Leasing (2005) (epizoda) (S02E01)

11.04.2024

3 plus 1 s Miroslavem Donutilem - Sám doma IV. (2005) (epizoda) (S02E03)

11.04.2024

Reklama

Poslední deníček (3)

Luke a Epizoda VIII

           Už dlouho se snažím přimět sám sebe, abych sepsal pár slov na téma Luke Skywalker a jeho vývoj zobrazený v Epizodě VIII - The Last jedi. Konečně tedy jsem stvořil tuhle sťat nebo úvahu či esej.
           Od premiéry osmé epizody uběhlo pár let. Za tu dobu jsem se v různých diskuzích setkal se spoustou negativních reakcí a ve spoustě diskuzí jsem se snažil vysvětlit svůj pohled na věc.
           Na začátek bych rád zdůraznil, že i mě by se ohromně líbilo, kdyby nám Luke v osmičce byl představen jako ten moudrý, rozvážný, rozhodný a trpělivý mistr Jedi, jak ho známe z dnes již nekanonických knih nebo her (např. má oblíbená serie jedi knight). Rian Johnson nám ovšem přinesl Luka, který je, dle mého názoru, mnohem vývojově uvěřitelnější a charakterově přesnější vzhledem k epizodám IV-VI. Chtít Luka, jak jsem jej popsal před tím, by bylo popřením jeho charakteru.Byl jsem osočován v diskuzích, že jsem arogantní, pokud si myslím, že mé tvrzení je pravdivé a miliony lidí se tedy, dle mého tvrzení, mýlí. Ale historie lidstva ukazuje, že právě se nejsnáze mýlí ty miliony lidí. Setkal jsem se i s názorem, že Luke se jako charakter vyvinul do toho dokonalého mistra a že by nikdy neučinil to, co udělá v Epizodě VIII. Že prý se nejvíce vyvinul v posledních okamžicích v epizodě VI při konfrontaci s císařem. A že by musel zažít ohromný morální pád, a že tento nám nebyl od Johnsona vyprávěn. Inu, rozumím prvnímu argumentu, ale nesouhlasím s ním. Luke Skywalker není plochá postava typu Ebenezer Scrooge, aby se mu změnila povaha za 5 minut. A Johnson nám jeho pád vypráví. Největší problém u diváků vidím v tom, že oni se na film pouze koukají, či dívají. Já ho však sleduji...a tedy si všímám i věcí mimo první plán. Málokdy je v tomto filmu nějaká scéna samoúčelná. Aspoň jeden příklad za všechny...když při souboji Lukea a Bena, pohne Ben chodidlem, vidímě, jak sůl zčervená, když totéž s chodidlem udělá Luke, sůl se ani nehne...jasný záběr, díky němuž mě napadlo, že tam Luke fyzicky není...kdo z hejtrů tohoto filmu si všiml?
          Ale teď už k Lukovi. V původních epizodách je Luke představen jako netrpělivý (uteče od Yody s nedokončeným výcvikem), zbrklý, nerozhodný a velmi emotivní. Že se v průběhu epizod IV-VI prakticky nezměnil, dokazuje scéna, kdy Vader zmíní Lukovu sestru (epizoda VI)...popadne ho takový vztek, že Vadera málem zabije. Sice pak zbraň odloží a rozhodne se nebojovat, ale to je prakticky jen gesto. Stejně jako jeho přesvědčení, že v jeho otci je ještě dobro. I když to možná vskutku vycítil.
           Už Yoda říká Lukovi, že stále jen hledí k horizontu, nikdy se nedívá přímo před sebe. A to je prostě jeho největší problém. A to se mu stalo osudným. On jeho další vývoj je vlastně velmi nasnadě. Johnson nám vypráví vlastně to, že Luke nechtěl trénovat Bena Sola. V podstatě do toho byl natlačen Leiou. Věčně pochybovačný Luke, který se stále snaží vidět všechny aspekty toho, co by se mohlo stát, se nejvíc bojí toho, že selže při výcviku Bena. Ví, že selhal Yoda při výcviku Dookua, ví, že selhal Obi wan při výcviku Anakina. A najednou on má učit vnuka Darth Vadera? Ta zodpovědnost a ten strach ho drtí. Tak moc se bojí, že selže, až to psychicky neustojí a skutečně selže. Obzvlášť, když nahlédne do Benovi mysli.
         A jsme u té nejchoulostivější scény...Luke rozžehne meč nad spícím žákem. Ano, to vytočilo fanoušky...že by to ten jejich dokonalý Luke nikdy neudělal. Já se jen snažím logicky dokázat, že on tím dokonalým mistrem Skywalkerem nikdy nebyl. Všichni ho tak viděli...a on se bál, že nedostojí těmto nadějím. A zde přichází jeho největší slabina...ono koukání k horizontu. Když nahlédne do mysli svého žáka, spatří temnou stranu, ale především uvidí to, co by se mohlo stát. Uvědomí si ty miliony mrtvých, jejichž krev bude mít Ben na rukou. Uvidí ten horizont. A v tom okamžiku je tu myšlenka...můžu to zastavit, zabránit těm mrtvým. Teď a tady. Je to jen zlomek vteřiny, ale stačí. Bohužel tímhle aktem Luke dokončil Benův přechod na Temnou stranu.
Když jsem v úvahách došel k této myšlence...napadla mě taková filosofická otázka. Ano, Luke přiměl Vadera, aby se vrátil na světlou stranu. V tomto okamžiku Anakinova života to bylo logické. Ale co kdyby...co kdyby mohl Luke cestovat časem? Co kdybychom poslali Luke do Akademie Jediů těsně poté, co Anakin povraždil všechny malé padawany? Myslíte, že by Luke přišel k Animu a řekl mu, cítím v Tobě dobro? Jsem přesvědčen o tom, že by na svého otce zaútočil. Obzlášť, kdyby ještě vycítil, kolik milionů životů bude mít Vader na svědomí. Myslím, že by Z Anakina moc nezůstalo, otec-neotec. Čili pro mě je Lukův vývoj pro Epizodu VIII naprosto logický. Lukovo charakter je netrpělivost, emoce a strach....strach ze selhání. A že utekl na Ach-To poté, co selhal? Yoda po selhání utekl na Dagobah, Obi Wan na Tatooine. Co asi měl jejich žák udělat jiného než utéct?
           To je asi vše k Lukovi, ale ještě pár poznatků k epizodě VIII. Když vyšla sedmička, miliony fanoušků nadávali, že je to moc star wars, moc jako epizoda IV, vykrádačky, další Hvězda smrti apod. Disney se zalekl a dal osmičku vizionáři Johnsonovi. A lidi najednou nadávali, že to vůbec není star wars, že je tam moc inovací. Málem by křičely, že jim tam chybí Hvězda smrti. Fakt je ten, že film je velmi inovativní, přesto plný paralel k epizodě V a VI. A jen tak na okraj...i já mám proti pár scénám v osmičce výhrady. za tu největší ale považuji Admirálku Holdo a to, že nechali bez nějakého většího důrazu zemřít admirála Ackbara. Mě by se líbilo, kdyby naopak to byl on, kdo po útoku na můstek přežil, ujal se velení a v závěru se obětoval s křižníkem.
Asi zatím vše, děkuji za pozornost.

12.12.2021 Pěkné datum k přídavku. :-D Nedá mi to a musím se ještě vyjádřit k poslední epizodě druhé serie Mandaloriana. Skutečně jsem překvapen, jak málo stačí "fanouškům" star wars, aby se jim někdo zavděčil. Hlavně těm, kterým se nelíbil vývoj Lukovy postavy v epizodě VIII. V životě jsem neviděl lacinější úlitbu těmto nespokojencům. To jako vážně? Z ničeho nic, bez nejmenšího náznaku nebo bez nejmenší souvislosti se objeví Luke ex machina? Tohle někdo Favreauovi sežral? Nic jsem proti němu nikdy neměl, ale tahle snaha udobřit si rozčilené fany je tak samoúčelná a hloupá. A použiji proto výrazy dnešní generace...je to prostě cheap a lame. Takový chabý oslí můstek, jak tam dostat toho vysněného mistra "legendu" Skywalkera. Jsem smutný, že tohle fandům stačí....