Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Biografie (12)

Claude Nuridsany (režisér / kameraman / scenárista)

05.06.2016

"Naším zájmem je ukazovat krásu přírody a štěstí, které může přinášet."Přírodopisné filmy jen vzácně nacházejí cestu do programové nabídky nespecializovaných filmových festivalů, případně na plátna artových kin po bok významných uměleckých filmů. To ovšem neplatí pro osobitou tvorbu francouzských biologů, dokumentaristů,… (více)

Marie Pérennou (režisér / kameraman / scenárista)

05.06.2016

"Naším zájmem je ukazovat krásu přírody a štěstí, které může přinášet."Přírodopisné filmy jen vzácně nacházejí cestu do programové nabídky nespecializovaných filmových festivalů, případně na plátna artových kin po bok významných uměleckých filmů. To ovšem neplatí pro osobitou tvorbu francouzských biologů, dokumentaristů,… (více)

Jean Painlevé (režisér / střihač / herec)

18.04.2016

Třebaže jej přehledové publikace o dějinách kinematografie vesměs zmiňují jen na okraj, pokud vůbec (!), patří francouzský dokumentarista, biolog a vynálezce Jean Painlevé (1902-1989) k jedněm z nejzajímavějších postav světového filmu. Vskutku jen málokterý tvůrce populárně-naučných filmů totiž v nedlouhé historii "sedmého… (více)

Carroll Ballard (režisér / herec)

12.12.2015

Carroll Ballard (celým jménem Carroll James) je americký filmový režisér a kameraman, jeden z významných, podnes působících představitelů filmové generace, která v sedmdesátých letech stála u zrodu tzv. Nového Hollywoodu. Je proslulý sérií obrazově strhujících, silně proenvironmentálně laděných rodinných filmů, v nichž … (více)

Naomi Kawase (režisérka / scenáristka / herečka)

12.12.2015

Naomi Kawase (někdy též uváděna pod jménem Naomi Sento; podle filmového producenta Takenori Sentoa, za nějž byla krátce provdána v druhé polovině devadesátých let) je mezinárodně uznávaná japonská režisérka, scenáristka a producentka, držitelka bezpočtu prestižních filmových ocenění a jedna z čelních představitelek soudobého… (více)

Franco Piavoli (režisér / kameraman / střihač)

23.08.2015

Filmový režisér, malíř, fotograf, sběratel rostlin a pronikavý vnímatel krásy Franco Piavoli je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších (a dlužno podotknout, že také nejméně proslulých) autorů, s nimiž se lze v soudobé italské kinematografii setkat. Tento vzrůstem sice nevelký, leč svými filmy dalece vyčnívající tvůrce se… (více)

Peter Matthiessen (spisovatel / herec / scenárista)

29.03.2015

Peter Matthiessen byl vynikající americký přírodopisec a literát, také ovšem zanícený bojovník za práva původních obyvatel a zenový mistr, jenž pocházel ze vzdělané a vážené rodiny s dánskými kořeny. Narodil se na Manhattanu jako jeden ze tří potomků Elisabeth Matthiessenové (rozené Careyové) a Erarda A. Matthiessena,… (více)

Terrence Malick (scenárista / režisér / producent)

28.03.2015

Všichni, kdo dosáhli opravdové znamenitosti v nějakém umění, mají jednu věc společnou; totiž mysl ochotnou naslouchat přírodě, být s přírodou zajedno po všechna roční období.~Terrence Malick, Správce SanšoAmerický filmový režisér, scenárista a producent Terrence "Terry" Malick (celým jménem Terrence Frederick) se narodil 30.… (více)

Arne Sucksdorff (režisér / scenárista / kameraman)

02.03.2015

Arne Sucksdorff byl významný švédský dokumentarista a fotograf a jedna z klíčových postav poválečné obrody švédské kinematografie. Do diváckého povědomí vstoupil sérií poetických dokudramat o soužití člověka a přírody, jimiž nepřímo navazoval na tradici započatou v díle Roberta Flahertyho (Nanuk, člověk primitivní či Muž z… (více)

Nell Shipman (herečka / režisérka / scenáristka)

25.12.2014

Spisovatelka, scenáristka, herečka, režisérka, producentka, cvičitelka zvířat a neúnavná bojovnice za ochranu přírody, to jsou jen jedny z mnoha tváří významné kanadské rodačky a filmové průkopnice Nell Shipmanové, dobovému publiku známé jako „královna psích spřežení" či „dívka z Bohem vyvolené země". Narodila se jako Helen… (více)

Paul Atkins (kameraman / režisér / herec)

27.08.2014

Paul Atkins je americký kameraman a tvůrce přírodopisných filmů, původním zaměřením mořský biolog. První krátké podmořské snímky začal natáčet v rámci postgraduálního studia na Havajské univerzitě. Natáčení filmů mu zprvu bylo jen praktickou pomůckou pro studium chování útesových ryb, velice záhy však pro tuto činnost zahořel… (více)

Mikael Kristersson (kameraman / režisér / scenárista)

02.06.2014

Dokumentarista, kameraman a ornitolog Mikael Kristersson se narodil roku 1947 v městečku Falsterbo na jihozápadním cípu Švédska. Již od útlého věku byl silně zaujat světem přírody - zvláště pak pozorováním migrujícího ptactva, což jej poměrně záhy přivedlo k ochranářským aktivitám (do Švédské společnosti pro ochranu přírody… (více)

Reklama