Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Golda - Železná lady Izraele

Golda - Železná lady Izraele (2023)

Někdo tady psal, že je potřeba znát historii, aby bylo možné filmu rozumět. Nemyslím si, že je to nezbytnost. Ne, že bych o Izraeli nic nevěděla, ale o Jomkipurské válce to neplatí. Tam je to čistý nic. Přesto jsem filmu rozuměla (neměla jsem pocit, že čemukoliv nerozumím). Ono v něm - podle mého soudu - ani tak o přesná fakta a čísla nejde. Není to dokument, ale spíš balada o úžasné ženě. O strašlivě těžkém kousku jejího života. S úchvatnou Helen Mirren a nesmírně působivou hudbou (původem ruská skladatelka). PS: v kině přede mnou seděl muž v jarmulce.

Až vyjde měsíc

Až vyjde měsíc (2012)

Ach! Jaký to hlahol pozounů a trub ozýval se před branou!? Ne - nebyl to pan Břeněk z Cepetína - byl to Wes Anderson se svou tak dojemně krásně švihlou představivostí! (...nakonec vyměkla i nesmlouvavě modrá Social Services Tilda...) ... & http://www.youtube.com/watch?v=MbPO7OzGTqs

Kontakt

Kontakt (1997)

Zrovna (konečně!) čtu knihu a žasnu, jak moc je jiná než film: tak např. zatímco ve filmu párkrát profrčí occamova břitva, v knize je to foucaultovo kyvadlo... Scénáristům a spol. se podle skvělé knihy podařilo udělat úplně jiný a taky vynikající film, jeden z mých nej. Kromě základní dějové linie překopali snad úplně všechno a úplně senzačně.

Master & Commander: Odvrácená strana světa

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003)

Všichni milovníci tohoto díla se žádají a nařizuje se jim, aby si už konečně koupili taky knihy, podle kterých vzniklo, pokud možno v češtině (vyšlo prvních 5 dílů), aby jejich vydavatel (Talpress) zjistil, že ty ležáky najednou jsou nejen vyprodané, ale že začíná dostávat rozezlené dopisy těch, na které se už nedostalo, pročež nejen že zadá dotisk, ale i zakoupí práva na překlad dalších 15 (a 3/4), a tak konečně tato velkolepá série (jejímž autorem je Patrick O´Brian) spatří světlo světa i zde, v české, moravské, slezské a slovenské kotlině či vrchovině! (tato verze komentáře je už značně zastaralá, neboť věci se pohnuly a v klubovém vydání už vyšel díl šestý a na jaře 2013 prý možná bude sedmý - pročež ruším výše uvedené provolání - ponechám je tady jen z ryze osobních pietních důvodů..)

Příchozí

Příchozí (2016)

Je fascinující, jaký film vznikl na motivy padesátistránkového textu (povídka Příběh tvého života z knihy pribehy-vaseho-zivota) s odstavci jako: "Mnohem zajímavější byly čerstvě objevené morfologické a gramatické procesy v heptapodštině B, které byly jedinečně dvourozměrné. V závislosti na skloňování semagramu mohly být flexe vyjádřeny variací v křivce jisté linky anebo v její tloušťce anebo ve stylu zvlnění; nebo také obměnami velikostí dvou kmenů nebo jejich vzdáleností od jiného kmene anebo jejich orientací; také ale různými dalšími prostředky. Tyto grafémy byly nesegmentované; nešlo je oddělit od zbytku semagramu. A přes to, jak se podobné rysy chovají v lidském písmu, nemělo tohle nic společného s kaligrafií; význam určovala konzistentní a jednoznačná gramatika."

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

To jsme takhle jednou s Lucií H. brouzdaly Matičkou po Karláku (náměstí Karla) a najednou vidíme, že míjíme kino Mat (NEJMENŠÍ KINO V ČESKÉ REPUBLICE). I přestaly jsme míjet a vstoupily, daly si v baru skleničku nebo dvě a chtěly zase pokračovat, ale vtom náš zrak padl na program - hle hle, jakýsi Svět podle prota (K-PAX) - že bychom?... - a tak jsme o ten zážitek nepřišly... Dnes mi poštovský panáček doručil knížku, tak jsem zase šťastná...

Sedm let v Tibetu

Sedm let v Tibetu (1997)

Lhamo Döndub - Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho - Svatý, Něžný, Slavný, Silný v řeči, Vynikající rozum, Absolutní moudrost, Ochránce víry, Oceán. (Henrigu, ty máš chlupy jako opice!)

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (2005)

To byla dlouhá cesta. Pořád jsem o tu Austenovou někde zakopávala, v různých filmech se o ní mluvilo, nebo jsem o ní někde četla. Párkrát jsem si i její jméno napsala na papírek, že se někdy v knihovně podívám. Ale až po letech jsem v antikvariátu narazila na ohmatanou Pýchu a předsudek. Za pade. No nekup to. A dalo se to číst! Film se mi poprvé moc nelíbil - teď - ho mám povolenej jen jednou ročně. Když si ho pustím, je to tak trochu, jako kdybych šla na koncert nebo do galerie. Miluju to! A nejvíc pana Benneta a jeho Kvítečka. A paní Bennetovou samozřejmě taky, i když úplně jinak (je opravdu příšerná, ale tak nějak roztomile - "nikdo nemá pochopení pro moje ubohé nervy"). No a co teprve Keira vlající na útesu! A pan Darcy - velmi pohledný muž, vskutku. A venkovskost Bennetovic domu. A ten binec uvnitř (co mi to jen připomíná?). ("Dobrá nebesa, Lizzy, co jsi to za snoba - mít výhrady k panu Darcymu kvůli jeho bohatství. Ten chudák za to nemůže!...")