Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Obsahy (17)

Yi chu ji fa

Yi chu ji fa (1991)

Sammo Hung v roli obyčejného člověka, který se vlivem osudu nechtěně zaplete do kolotoče zločinu, když se stane nepohodlným svědkem vraždy policisty. Spojencem v boji o záchranu života se mu stává přítel zavražděného policista Pitt. Temně laděný příběh režiséra Ringa Lama přináší kromě občasného humoru také depresivní atmosféru a hrdiny, kteří jsou okolnostmi nejednou donuceni sáhnout si až na samé dno.

Víkend u Bernieho

Víkend u Bernieho (1989)

Vyhlášený playboy a šéf prosperující pojišťovací firmy Bernie pořádá tento víkend party, kterou všichni dlouho nepamatujou. Konečně se usměje štěstí i na dva Bernieho zaměstnance Larryho a Richarda a jsou pozváni. Víkend u Bernieho se rozjíždí na plné obrátky. Jen je tu malý problém. Bernieho někdo zavraždil. Larry a Richard ale nehodlají nejlepší víkend svého života zahodit a tak se postarají o iluzi, že Bernie žije a je navíc v nejlepší formě…

Válec a housle

Válec a housle (1961) (studentský film)

Jeden všední den v Sovětském svazu šedesátých let... Jeden malý žák hudební školy Saša... Velká míra poetiky, která nás nechá nakouknout do dětského světa. Středometrážní film legendárního režiséra Andreje Tarkovského je filmovou básní i předzvěstí jeho budoucího stylu.

Smrt kmotřička

Smrt kmotřička (1962)

V Římě byla zavražděna prostitutka. Lidé, kteří byli tu noc poblíž místa činu, jsou všichni podezřelí... mezi nimi se skrývá i samotný vrah.
Filmový debut Bernarda Bertolucciho napsal podle skutečného případu Pier Paolo Pasolini.

Sjostry

Sjostry (2001)

Hrdinkou ruského dramatu je třináctiletá Světa, která se touží stát zabijákem. Nakonec se však musí postarat o svou nevlastní osmiletou sestru Dinu. Té hrozí bývalí kumpáni jejího otce únosem. Světa zprvu nenáviděnou přítěž Dinu dostane do chatové oblasti, kde se obě snaží ukrýt a přežít. Obě sestry k sobě postupně nacházejí cestu a jejich sblížení je podtrhnuté společnou snahou zachránit si holý život. Zdatným pomocníkem v budování patřičné atmosféry je bizarní prostředí ruského venkova.
Režijní debut předčasně zesnulého vynikajícího herce Sergeje Bodrova ml. je v podstatě variací kultovního BRATRA, v němž on sám ztělesnil pozoruhodného zabijáka Danilu.

Tecuo II: Body Hammer

Tecuo II: Body Hammer (1992)

Shinya Tsukamoto pojal pokračování svého kultovního filmu z roku 1988 TETSUO jako remake původní ideje s rozmáchlejší výpravou na barevný materiál.
Pozoruhodný žánr cyberpunk nás přivádí do industriálního Japonska a předvádí přerod muže ve stroj. Hlavnímu hrdinovi unese podivný robotický gang syna a on se v touze po pomstě mění ve vraždící stroj, v podobě kovové noční můry. Tsukamoto surově kreslí ocelovým štětcem ty nejbizarnější vize spalující džungle moderního světa. Celým filmem tak pluje poetika oživlých drátů, rozevlátého kovu, krve a snů.

Voyeur

Voyeur (1994)

Dílo rozporuplného režiséra Tinta Brasse se zabývá vlivem erotiky a sexuální fascinace na společenský diktát. Příběh ženami posedlého univerzitního profesora Doda je filmovým přepisem románu Alberta Moravia "Voyeur, aneb muž, který se dívá".
Dod žije se svou ženou Sylvií, která ho znechucena jeho neustálou posedlostí po ženách opustí a Dod začne bilancovat svůj dosavadní, především milostný život. Procházíme s ním jeho vztahy od divoké zdravotní sestřičky Fausty až k čisté studentce Pascasie. Snímek se snaží najít a interpretovat složité stezky, které vedou vztahy mužů se ženami.

Prvek zločinu

Prvek zločinu (1984)

PRVEK ZLOČINU je spolu s dalšími filmy EPIDEMIE a EVROPA součástí tzv. evropské trilogie, kterou si Lars Von Trier otevřel bránu do světa uznávaného filmu.
Vyšetřovatel Fisher (Michael Elphick) žijící v Káhiře vypráví v hypnóze o svém návratu na starý kontinent. Byl povolán k případu brutálních vražd malých děvčátek prodávajících loterijní losy. Temný příběh se odehrává v apokalypticky vyhlížejícím Německu a vychází na povrch, že vrah zabíjí podle geometrického vzorce. Film mimo jiné obsahuje spousty odkazů na světovou literaturu. Narace si v tomto případě „vzala dovolenou“ a snímek se skládá především z působivých výtvarných obrazů, které podtrhují poutavou atmosféru. Debut tohoto oslavovaného i zatracovaného režiséra získal v roce 1984 v Cannes cenu za technické provedení.

Žízeň

Žízeň (1949)

Psychologické drama jednoho z nejvýznamnějších autorských filmařů 20. století je adaptací čtyř povídek spisovatelky Birgit Tengroth.
Bertil a Rut jsou manželé a štěstí se k ním otáčí zády v podobě nemohoucnosti počít potomka. Zpáteční cesta vlakem z dovolené v Itálii se mění v kolbiště jejich vzájemné nenávisti. V retrospektivě sledujeme Violu, která je bývalou Bertilovou milenkou, a procházíme s ní vztahem s psychiatrem a posléze s lesbickou tanečnicí. Citové pohnutky a sklíčenost Violy jsou současným odrazem Rut a jejího zklamání z manželství.
Ingmar Bergman v tomto snímku, kromě mistrného vykreslení zákoutí ženských duší, obnažuje tanec a divadlo jako neúspěšný způsob hledání sama sebe, protože hlavní postavy filmu se snaží seberealizovat baletem.

Natálie

Natálie (1957)

Filmový přepis Dostojevského novely Bílé noci od režiséra Luchina Viscontiho vypráví příběh snílka Maria (Marcello Mastroianni), nesmělého úředníčka. Mario se bláznivě zamiluje do dívky Natálie (Maria Schellová), která ale věří v návrat jiného muže. Otevírá se drama nenaplněné lásky za doprovodu romantické hudby Nina Rota a svitu měsíce.

Dong xie xi du

Dong xie xi du (1994)

Mezinárodně uznávaný hongkongský autor Kar Wai Wong natáčel tento snímek několik let, aby ho uvedl v roce 1994. Příběh na motivy populárního románu o potulných bojovnících, ztvárnil jako umělecký milostný příběh, v němž prostupuje dávka melancholie.
Udatní bojovníci (obsazení výkvětem tehdejší hongkongské scény) mezi bitvami hovoří a teskní nad dávnými láskami. Tento film však v podkresu historické fresky reaguje na situaci kolem předání Hongkongu Číně. Stejně jako bezmocnost filmových bojovníků tváří v tvář střetnutím nad jejich síly, vychází na povrch skutečná bezmocnost tehdejších obyvatel britské kolonie. I oni stáli před bojem, který neměli moc ovlivnit...

Rákosový ráj

Rákosový ráj (1989)

Realisticky zpracované drama sleduje osudy několika mužů, které spleť života dovedla k nájemné práci v ruské stepi. Ve chvíli, kdy přijíždějí na "místo" práce, ztrácejí věc nejběžnější - svou svobodu. V každodenním boji o svou důstojnost v pracovním táboře, střeženým neúprosnými bachaři, mizí iluze a nastupuje zoufalství...
Film režisérky Jeleny Cyplakovové vypařuje na povrch nelítostnou pravdu o nepotrestaném počínání ruských bezpečnostních sil, ve vzdálených stepích za Uralem osmdesátých let.

Xiao tai ji

Xiao tai ji (1984)

Nerozvážný mladík Chin Dao (Donnie Yen) žije se svým bratrem a otcem, který je majitelem obchodu se solí. Chin je otcem hýčkán a předcházen, což úplně nesvědčí jeho povaze. V čem však vyniká kromě machrování, je kung fu. Jednoho krásného dne Chin zostudí syna místního vlivného občana a ten zosnová pomstu. Když se mu nepodaří zlikvidovat ho vlastní silou, najme za pomoci svého bohatého otce nájemného vraha. Zabiják (Sunny Yuen Shun Yee) v Chinově nepřítomnosti zabije jeho rodinu a vypálí dům. Mladík nachází útočiště u pouličního loutkáře (Yuen Cheung-yan) a jeho ženy. Zoufalý Chin Dao se chce pomstít a tak mu pomocnou ruku nabízí jeho nový otec a začíná ho trénovat v nové technice Tai chi. Když se Chin setká na vlastní kůži s ponížením, mění se jeho lehkovážný přístup a on se pouští do tvrdého tréninku, na jehož konci stojí střet s vrahem své rodiny.
Donnie Yen fyzicky exceluje ve své první roli a pod taktovkou celého klanu Yenů v čele s nejslavnějším Yuenem Woo-pingem (mimo jiné se na filmu podílel i jeho otec Simon Yuen Siu Tien) předvádí nevídanou choreografii.

Zvířátka a petrovští

Zvířátka a petrovští (1946)

Legendární film Jiřího Trnky na motivy pohádky bratří Grimmů je hudební feérií o několika nešťastných zvířátkách, která vyzrála na tlupu zlých loupežníků. Trnka s ním slavil obrovský úspěch na filmovém festivalu v Cannes, kde celý svět hleděl s otevřenou pusou na poctivé české mistrovství. Tento film podtrhl úspěšnou formaci evropské animace a rozdělil celosvětový vliv Disneyho v animovaných filmech pro děti. ZVÍŘÁTKA A PETROVŠTÍ jsou teprve druhým filmem geniálního českého tvůrce.

Znamení draka

Znamení draka (1982)

Hlavní hrdina Joji (Hiroyuki Sanada) byl vychován v Americe západním stylem nevlastního otce. Ten ho cvičil od dětství v jízdě na koni a především v bojových uměních. Když je surově zvražděn Jojiho bratr, dozvídá se mladý hrdina od svého umírajícího otce, že jeho pravý domov a rodina je v Japonsku. Po návratu do rodné země se setkává se svou slepou sestrou Chihiro a věrným zápasníkem Samsonem (Abdullah the Butcher). Za pomoci tajemného "iluzionisty" (v podání japonské legendy akčních filmů Sonnyho Chiby) se dovídá, že za vraždou jeho bratra by mohl stát mocný strýc a hlava temné organizace, která si hledá inspiraci ve fašizmu. Joji nastupuje krvavou cestu pomsty, kdy mu v souboji s mnohočetnými a rozličnými protivníky budou nevěrnějšími pomocníky jeho bleskurychlé kopy a ocelové paže.

Jigureul jikyeora!

Jigureul jikyeora! (2003)

Lee Byeong-gu je chudý mladík, který přišel o práci v místní továrně. Jeho matka, kterou tolik miloval, je po nehodě v komatu. Jeho dívka zemřela na následky zranění při pouliční demonstraci. Lee však trpí pocitem, že na planetu Zemi chtějí zaútočit vetřelci ze souhvězdí Andromeda. Lee vydedukoval, kdo je vůdcem těch, kteří jsou již mezi námi. Lee propočítal, že k útoku dojde při zatmění měsíce. Lee se rozhodl jednat.
Bohatý ředitel velké chemické továrny se po divném setkání v garáži s podivně oblečeným mužem, který mluvil něco o Andromedě, probouzí připoután k židli v podivném sklepení.....začíná tvrzení...proti tvrzení....

Malí kriminálníci

Malí kriminálníci (1995) (TV film)

Jedenáctiletý Desmond žije ve Vancouveru se svou matkou. Ta se sama utápí v problémech a Des, přestože je inteligentní a nadaný, tráví čas se svou "partou" na ulici drobnou kriminální činností. Zároveň sledujeme stejně starého Coreyho, který nezažívá zrovna idylický vztah s nevlastním otcem. Jejich cesty se protnou a oba chlapci navážou osudové přátelství. Mladí delikventi, živení nepochopením a nezájmem okolí, stupňují své malé zločiny a již brzy nebudou moci spoléhat na svou jistotu okamžitého propuštění z důvodu nízkého věku. A když selže snaha Coreyho rodičů i společenského systému o nápravu a rozdělení obou chlapců, drama vrcholí loupeží u pouličního dealera, kterého oberou mimo jiné o pistoli. Rozjíždí se kolotoč nešťastných náhod a špatných rozhodnutí. Tvůrci se snaží odpovědět na otázku, jestli se někdo rodí s přirozeným sklonem ke zločinu.
Snímek obdržel několik cen Gemini/Kanadská verze US Emy/ a mimo jiné i Leo Award pro debutujícího Brendana Fletchera za herecký výkon v hlavní roli.

Reklama