Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (247)

plakát

Chudáčci (2023) 

Freudovská, vizuálně až Verneo-Zemanovská a originální šílenost. Která ale kromě uměleckého zážitku dává i hodně i jiných podnětů k zamyšlení. Jinak si dovolím zde takovou naprosto subjektivní poznámku nesouvisející s filmem, jak okolní prostředí doopravdy může ovlivnit zážitek z filmu. 1) mohutně smějící se paní, která se smála i v okamžicích, kdy mi to přišlo spíš dramatické než vtipné a vnucovala mi tak její perspektivu, 2) byl jsem zde s mladší ségrou, takže jednu třetinu filmu, jsem se fakt cítil špatně, na co že jsem jí to vzal a za 3) naprosto špatný výběr míst, kdy jsem periferně viděl, jak lidem odpadává popcorn od koutků i na úplných koncích řady. To vše dohromady mi ten zážitek doopravdy zkreslilo a docela i zkazilo a po snímku jsem si to musel zpětně přehrávat, abych se snažil o co nejvíc 'objektivní' hodnocení.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Vůbec nebudu srovnávat s knihou nebo řešit, jak je příběh brutálně okleštěný. Protože tohle má být, a úspěsně i je, vizuálně a zvukově podmanivý spektákl, co sleduje osud hlavního hrdiny (zde třeba ze skvělé perspektivy Chani) a mimovolně nám ukazuje různé paralery z naší historie a různých kultur. Doopravdy jsem se někdy spíš cítil jako na vernisáži nejlepšich fotografií z dalekých či katastrofou potkaných koutů světa. I proklínané CGI efekty zde vypadají z větší části naprosto přirozeně a správně nedokonale. A do toho po dlouhé době herecký výkon, co mě bez očekávání praštil do očí a to fenomenální Austin Butler.. Jinak film doopravdy ideální do Imaxu či minimálně do Dolby Atmos sálu.

plakát

Napoleon (2023) 

Ahistorický, divácky odtažitý, dějově nekonzistentní až skoro dějově prázdný a nepovedeně ambiciózní film.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Klasický Scorsese, do toho zachycená zajímavá doba a místo a skvělé téma, kterým se dá říct hodně. Herci samozřejmě také bezchybní. Jsou tu dvě celkem velká ALE, co mi ten film narušovalo. Za prvé ta šílené délka, která se mi to u tohoto filmu zdá zbytečná, protože se klasicky omezuje pouze na chladné a distancované vyprávění, kdy není čas na žádné dlouhé či emotivní záběry. Takže třeba narozdíl od Tarantinové Once Upon a Time in Hollywood (kde se toho tolik neděje, ale dal bych si s klidem další hoďku), se zde zase tolik není čím kochat a prostě by to mohlo být kratší bez nějaké újmy. A za druhé právě to typické Scorsesehi distancované a odosobněné vyprávění, které normálně mám rád, ale tady k tomuto tématu mi prostě nějak nesedlo.

plakát

Stvořitel (2023) 

Jeden z těch filmů, kdy je trailer 100x lepší. Jasně efekty a výprava pěkná, ale to bohužel už v dnešní době nestačí a asi ani nikoho moc neoslní. Ale opět jako u spousty nových snímků - ten scénář... Vždyť to prostě vůbec nedávalo smysl a to celkově a někdy ani v detailech. Jinak struktura vyprávění a vše naprosto standartní hollywoodské noty, kdy se dá hodně i předvídat. Takže místo inovativní scifi desetiletý se člověk spíš nudil.

plakát

Papežův vymítač (2023) 

Chce se na to koukat jako na typické mainstreamové Hollywoodské béčko, vypnout u toho mozek a pak to nějak jde 😅...

plakát

The Beatles: Get Back (2021) (seriál) 

Jasně, chápu, že asi pro někoho kdo zná Beatles jen tak povrchově či obecně, tak absolutně nemůže chápat, na co se těch 8 hodin vlastně dívá. Ale tohle je prostě jeden z největších hudebních fenoménů v celé historii a o kterém se zákonitě traduje mnoho fám a členové jsou až zboštělý. Tady máme možnost vidět tvůrčí proces tohoto fenoménů a jejich 'odbožtěnost' v každodennosti a jak vztahy mezi nimi fungovali, tak jak v kolektivech fungují. A jak najednou obrazy jednotlivých členů (a ano i nečlenů), vypadají jinak, než nám bylo podáváno, či než jsme si představovali na základě mnohých dokumentů, zpráv, článků atad.. Další naprosto originální (i když určitě pro někoho náročný) unikát od Petera Jacksona.

plakát

Přízraky v Benátkách (2023) 

Za mě zatím nejlepší film z celé série. Pořád je zde cílená přestylizovanost (v dobrém smyslu slova) a výborná kamera (tentokrát spíše jen komorní, bez jiných perspektiv), ale narozdíl od předchůdců obsahuje i něco jiného. Evidentní hororvé prvky, výborně napsaný scénář - kdy se postupně staví několik příběhových linií a skvělý závěr, který není tentokrát jen o klasickém vypátrání vraha ale i pohraní si s paradigmatem našeho staromládence.

plakát

Animal Kingdom - Season 6 (2022) (série) 

Dokonalé uzavření kruhu. Aneb epické zakončení za mě originálního seriálu (původní film jsem neviděl), co naplno využívá svůj potenciál v každé sérii. Povedený casting, super hudba a i když je dějová linka u některých sérií podobná, tak prostě z tohohle celého seriálu sálá hippie/surfařsko/banditská energie, tak jak tvůrci zamýšleli. Plus v této série se k tomu přidává zakončení vhodné řeckého dramatu.

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

No... Co k tomu napsat. Snad jen to že je rok 2023 (20 let od premiéry Návratu krále) a objektivně to pořád zůstává nejlepší fantasy počin, který kdy byl natočen. Lehce, ale doopravdy jen lehce, mu za tu dobu může konkurovat seriál Hra o trůny, ale jinak nic. A ve všech následujících filmech a seriálech podobného žánru můžeme vždy vidět nějakou inspiraci odtud. Což je možná i trošku smutné, ale zároveň to vypovídá o nadčasovosti a jedinečnosti celého díla. Pro mě osobně to je i jeden z nejlepších filmů (teď tím myslím zároveň celou trilogii), který kdy byl natočen. V této trilogii člověk vidí to nejhezčí z filmařského řemesla a za to jsem Jacksonovi neskonale vděčný.