Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární

Recenze (344)

plakát

Adolf Hitler - Válka v barvě (2005) (TV film) 

Dokumentů, filmů či seriálů k druhé světové válce už bylo natočeno více než hodně a tento má navíc zhruba pouze 50 minut materiálů. Není to nějak podezřele málo? Bohužel je a nebylo by kdyby jen přinesl zase nějaké nové fakta a neopakoval už dobře známá hesla z pohledu německé říše, které pokud si libujete v tomto žánrů, už beztak všichni velmi dobře znáte i zpaměti. Jeden zásadní rozdíl by tu vlastně byl a stojí na něm i celý film. Veškeré záběry jsou totiž sice ve vybledlým, ale pořád kompletně barevným provedení. Naše krutá válka, která je zarytá spíše v černobilých záběrech, tak dostává nový nádech a člověk, který onu dobu nezažil si velmi snáze uvědomí, že to zase tak moc dávno nebylo, co se tyhle zvěrstva semlely. Bohužel to je však jediný kladný odkaz k tomu proč se na tento dokument podívat, pač nic nového z něj nevysledujete a proto hodnotím průměrnou známkou.

plakát

Agent (2022) (pořad) 

Základní stavební principy vycházející ze hry městečka Palermo, kterou jsme snad všichni jakožto malé děti hráli je rozhodně super nápad. Většina úkolů byla originálních a celkově to odsýpalo tak, že jsem celou první řadu zhltal do dvou dnů. Co se týče záškodníka, tak jsem i vzhledem k prostřihu samotného pořadu očekával možná trochu více. Třeba i nějaké odhalení tajemných pikantností, které nám v pořadu schválně neukázali, ale nic takového tu ve finále nebylo. Takže nečekejte od pořadu něco co nedostanete a spíše se soustřeďte na to co vidíte už v průběhu. Sem si jistý, že krtka lehce odhalíte. K vyřazování jsem byl ze začátku spíše skeptický, ale jak hra plynula i za předpokladu zisku imunity se mi nakonec tento princip zamlouval. Odpadala tak možnost, že by se jedna skupinka lidí domluvila na tu druhou, kterou by postupně jako známe třeba z jiných reality show odesílala ze hry pryč. Doufám, že první řadou tento formát neumřel a brzy uvidíme i další série.

plakát

Alenka v říši divů (1951) 

Jedna z animovaných Disneyovek na kterých jsem vyrostl a pokaždé když ji vidím, tak mě polije pot nostalgie. Scénář prošpikován nevšedními zážitky hlavní hrdinky Alenky s originálními kreaturami kolem dokola, nepřestanou udivovat ani dnes. Scéna kdy mrož sežere malé mořské děťátka mi byla ve výchově dostatečným příkladem, abych se nikdy nebavil s cizími lidmi. Mezi nejzábavnější momenty které ocením i na stará kolena je rozhodně scéna s kouřící housenkou a čajové dýchánky pana Kloboučníka s jeho potrhlími kamarády. Pohádku jsem viděl vždy jen s českým dabingem a Lucka Vondráčková v titulní roli se mi vždy velmi příjemně hezky poslouchala. Jelikož své nejoblíbenější Disneyovce jsem už v minulosti napařil 4 hvězdičky, tady musím dát o jednu malou méně.

plakát

Anakonda (1997) 

Pamatuju si, že jsem na Anacondu chtěl jít dokonce i do kina, ale neměl jsem ještě ony povolené dospělacké roky, takže jsem měl k mému vzteku útrum. Po několika letech se film objevil na obrazovkách komerční televize a já si film mohl konečně vychutnat plnými doušky. Opravdu na mě tehda udělal kladný dojem a líbil se mi, jak nenáročný scénář, tak hlavně animace plaza, které když se ohlédnu za následujicími pokračovaními jsou jasně nejlepší. Z hereckého obsazení přísně vyčnívá Jon Voight a pokaždé když uslyším jeho jméno vybavím si právě jeho roli drsného lovce v tomto filmu. Ostatní máničky by se daly naházet do jednoho pytle a hodit hadovi k snídani, protože od toho tam vlastně taky jsou. Z dnešního pohledu film vnímám jako další z řad průměrných zvířecích vyvražďovaček, kterých najdeme už stovky, ale pokud hledáte něco koukatelného o plazech, tento film vám směle poslouží.

plakát

#annaismissing (2023) 

Pohádka o pubertální 15ctce které leží na sociálních sítích svět u nohou, je hodně těžce přitažený za vlasy. Ještě v průběhu sledování jsem si tipl, že takovou zhovadilost musela vymyslet nějaká ženská... Hudba a kamera ovšem super.

plakát

Arabela (1980) (seriál) 

Pravda kdysi mě to jako děcko celkem bavilo, ale jen vlastně ty záběry v říší pohádek. Miloval jsem hlavně losovací popravčí scény a tajně v duchu tipoval kdo půjde na jatka další. Jakmile se však děj přesunul do světa lidí, ztrácelo to kouzlo a za to ztrhávám hvězdičku. Ale nápad nacpat všechny možné pohádkové postavičky do jednoho seriálu byl skvělý, to se musí nechat.

plakát

Atentát na střední (2008) 

Navím sakra kde přesně začít, ale bylo to celkem dobrý, tedy v míře. Některým hlaškám jsem se opravdu překvapivě rád ze srdce zasmál, ale stejně během sledování smrdí průměr ze všech stran. Nevím proč do toho to projektu šel i Bruce Willis, pač na tohle od něj nejsme zvyklí. Je to přece ten borec co chrání naši planetu a vyřídí všelijakou špínu naši populace, aby se nám žilo o něco lépe, ale aby si své problémy ventiloval na puberťácích? Ach jo... Naštěstí tu nehraje hlavní housle, takže není až tak na očích a proto největší šašek má jméno Reece Thompson. Scénář je tak strašně hloupý, že ho raději ani nebudu nakousávat. To raději bych nakousnul Mischu Barton a věnoval ji cenu nejlepšího herce filmu. Nic od toho zkrátka nečekejte, prostě se nanejvýš zasmějete u některých scének, ale kdybych mohl doporučit pro mě určitě lepší alternativu tak jednoznačně Cry Wolf, který má alespoň napinavější scénař. Bruci Bruci Bruci...

plakát

Avatar (2009) 

Avatar bezesporu jeden z filmů o kterém se toho v poslední době napovídalo a napsalo mnoho, většinou tedy pěkného. Díky obrovskému marketingu byla každá jeho kino projekce po celým světě přeplněná k prasknutí a znám i několik lidí, kteří na něm byli i čtyřikrát po sobě. Svět zahltila zkrátka Avatar mánie a každý si přál mít jednoho takového roztomilého modrého mazlíčka doma. Mě osobně toto všechno minulo velkým obloukem a v kině jsem opravdu nebyl. Počkal jsem si pěkně na dvd distribuci a před pár okamžiky tento nejbohatší film dokoukal. Už chápu proč byl tak masově úspěšný, ale když se na to člověk podívá z nadhledu, tak je to pouze stokrát ohranné příběhové kliše o lásce a záchraně slabších, zabaleno do opravdu pěkných barviček. Ano tento jednoduchý scénář potěší především nenáročného diváka a ten naopak náročnější by se měl sesmolit z té omalovánky okolo. Tak nějak to bylo i u mě a mé hodnocení se pohybovalo od 3 do 5 hvězdiček, až jsem se rozhodl pro střední cestu, protože jednoduše modrá je dobrá. Herecké obsazení by se dalo nazvat jako hvězdné a až na hlavního protagonistu se mi líbilo. Hudební doprovody byl fantastický a ikdyž je možná smolně zastrčen do pozadí těch baviček, tak je to hlavně zvuk co prohlubuje celkový zážitek z fimu. Hvězdu jsem tedy strhnul, za primitivní scénář a taky se mi zdálo, že ne až tak vyšla změna lokací z lesa zpět do základny lidí. Kvůli barevnosti jungle působí tyto stanice hodně nudně a dokážu si představit situace zvlášť ve 3D kině, kdy se leckdo nemohl dočkat až se střih zase přesune zpět do lesů k tém úžasným zvířatkům a různých čtyřnohým hybridům. Takže Avatar není nakonec špatný film, rozhodně posunul obrazové smysly zase o kus dál, ale na mě to bylo, abych dal maximalní známku trochu málo.

plakát

Bang, bang, seš mrtvej! (2002) (TV film) 

Není to ten nejkrásnější natočený film na toto téma, ale to vůbec nevadí, protože jeho síla je v momentech. Skvěle zahraná hlavní role Benem Fosterem. Spousta emotivních scén a přímo dech beroucí závěrečná scéna na pódiu. Trošku mě zklamalo ono vyvrcholení v jídelně, kde mělo dojít ke střelbě. Možná si na to režisér netroufl, ale já bych to tam klidně šoupnul. Ať už na plno nebo hodně cenzurovaně. Rozhodně by to zanechalo lepší dojem než zvolená varianta jak z akčního filmu s Brucem Willisem. Ale o tom ten film až tak není. Celé je to o divadelní hře, která dokáže změnit osud. Osudy spousty mladých nevinných lidí a taktéž spousty Joshů. Jinak nemám absolutně nic co bych mohl ještě negativně zkritizovat a i přes ten malý vroubek hodnotím maximální známkou. Dokážu každopádně pochopit i lidi kteří jej zhodnotí opačně, protože je to opět jeden z těch typologicky kontroverzních snímků jako byl třeba Elephant a né každý vidí jeho hlavní záměr, který je mimochodem geniální.

plakát

Beyond Black Mesa (2010) 

Jediná věc, která stojí za nějakou kladně hodnoticí zmínku je vlastně celý vizuální koncept. Ať už to jsou efetky, kostýmy či kamera vše je v naprostém pořádku a řekl bych, že i na amaterský počin ryzí nadprůměr. Jenomže obsahově mě to ani trochu moc nezaujalo a to se považuju za velkého fandu původní herní předlohy. Celý příběh nemá pointu což se potvrdí i závěrem, který možná u někoho vzbudil nějaké emoce, ale né u mě. Proto hodnotím dvěmi možná dvěmi a půl hvězdami.