Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (119)

plakát

Duch ve stroji (2017) 

Je velmi těžké hodnotit film samotný, pokud znáte všechny původní anime filmy i seriál. Ghost in the Shell není hraným remakem původního díla, je to film na motivy Ghost in the Shell, který si vypůjčuje postavy, a zasazuje je do určitého prostředí a kontextu, ale příběhově souvisí s tím původním velice málo. Například postava Hidea Kuze je mixem postavy Puppermastera z prvního filmu a samotného Kuzeho z druhé série seriálu, ale s pozměněným příběhem. Obecně jde o film s hezkou vizuální stránkou, dobrými herci a ničím nevyčnívající zápletkou. Nemůže se atmosféricky srovnávat s takovými velikány jako je Blade Runner a v této době už není ani přelomový myšlenkově, vše jsme už viděli zpracováno příliš mnohokrát, jako scifi film na sobotní večer, ale poslouží dobře.

plakát

Makala (2017) 

Tíživé svědectví života, který žijí lidé v Kongu. Je to zdlouhavé , ale právě dlouhé záběry sledující hlavního hrdinu na jeho cestě, kdy se neustále bojíte, co se stane a kdo ho okrade, nejlépe budují pocit, který má film divakovi vzbudit.

plakát

Gilmorova děvčata: Rok v životě (2016) (seriál) 

Jen málo pokračování dokáže dostát kvalitě původních sérií, u Gilmorek se to ale docela podařilo. A Year in the Life má dobře napsané dialogy, téměř všechny původní herce, atmosféru, humor i dojemné chvilky... pro fanoušky je to opravdu návrat do Stars Hollow. První a poslední díl, režírované Amy, jsou lepší než prostřední dva. Zejména scény s muzikálem ve třetím díle patří k slabším místům série a proklikáním o nic nepřijdete. Přála bych si trochu více prostoru pro Jesse a Deana, ale well... nothing´s perfect. Konec, i když s cliffhangerem, je podle mě důstojný a nepotřebuje pokračování, takhle se "circle of life" skutečně uzavírá. Obecně - spokojenost. :)

plakát

Příchozí (2016) 

Film se zpočátku tváří jako klasické scifi, aby pak v průběhu divákovi ukázal, že nejde o žádné akční střety s nepřátelskými mimozemšťany, ale vše je o komunikaci, našem chápání času, schopnosti oprostit se od etnocentrismu a přijmout, že někdo naprosto základní věci může pojímat úplně jinak. Moc se mi líbilo, jak jednoduše a polopatě vysvětlují ve filmu, jak by asi mohl vypadat postup v případě takového návštěvy a potýkání se s jazykem, kterému nerozumíme. Plné zajímavých inteligentních myšlenek a teorií z oborů lingvistiky, matematiky, fyziky. Emocionálně to na mě ale tolik nezapůsobilo...

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Age of Ultron je formálně dobrý film. Pěkné vizuální efekty, fajn dialogy, humor... ale na můj vkus příliš akčních scén, které jsou na úkor příběhu a postav. Více prostoru se konečně dostalo Hawkeyovi a Black Widdow, ale pořád jsem z toho měla pocit, že jde vlastně víc o přehlídku jednotlivých charakterů a jejich super skillů a bojových schopností, než o nějaký příběh, který spěje odněkud někam. Ani katarze na konci se nedostavila... Takže za mě trochu zklamání.

plakát

Purpurový vrch (2015) 

Crimson Peak je spíše gothická romance s duchařskými fantasy lekačkami, než horor, na který to vypadalo v traileru. A ani ty lekačky nejsou tak strašidelné jako jinde, občas se i publikum zasmálo, což možná ocení fanynky Toma Hiddlestona, které zároveň úplně nevyhledávají horory... Film je každopádně vizuálně vychytaný - barevnost, kulisy, kostýmy a kvalitní herci vytahují hodnocení nahoru, protože sice pěkně vystavěný, ale jednoduchý příběh asi nikoho příliš neohromí. Jediné, na co se lze u Del Tora bezpečně spolehnout je přítomnost detailně ukázaných brutálních scén - u scény s umyvadlem jsem si vzpoměla na Faunův labyrint a nos. Kdyby byl obsah vyrovnaný s formou, ty čtyři bych dávala s jistotou, takhle musím trochu přihmouřit oči, ale pokud chcete vizuálně zajímavý film s nenáročným příběhem a trochou napětí, strachu a romantiky, jděte do toho!

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Přestože je film kýčovitý snad ve všech ohledech - v romantice, humoru i dramatických scénách - stejně mě bavil. Souboje nejsou tak dlouhé, aby začaly nudit, navíc poslední souboj je skvělá ukázka dobře sladěné hudby s vizuální a dějovou akcí. Režisérsky perfektně zvládnuté, propracovanější a dospělejší scénář by tomu ale neuškodil - bohužel s předlohou se už toho moc nadělat nemá, a myslím, že mladistvé publikum bude z filmu nadšené.

plakát

Cizinka (2014) (seriál) 

Romanticko-dobrodružně-historický příběh zasazený do nádherného prostředí Skotska a společnosti horalů. Moc pěkně se na to kouká, byť to má pomalejší tempo a občas trochu otravně repetetivní průběh - jeden z ústřední dvojice se dostane do problémů, druhý ho přijde zachránit a pak zase naopak. Ale pro ty, kterým nevadí romantika, poměrně vysoké množství erotických i násilných scén, rádi se dozví něco zajímavého z historie skotska a anglie a nevyžadují nepředvídatelný příběh, je to rozhodně dobrá volba.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Myslím, že Jackson ukončil 14ti letou cestu Středozemí se ctí. Je jasné, že Hobit jako celek nikdy nepřekoná Pána Prstenů (už kvůli předloze), ale Bitva pěti armád je dobrým filmem, který hezky propojuje příběh a postavy Hobita a LOTRa. Třetí díl je rozhodně lepší, než druhý, asi z části i proto, že je věrný svému názvu a 3/4 filmu je vlastně jen přehled masových a individuálních bojových scén, což Jacksonovi vždy šlo. Nevadí mi přítomnost Legolase, nevadí mi romantická linie Tauriel a Kiliho, jediné co mi vadilo, byla přítomnost Alfrida - úplně zbytečné "ala Gríma" postavy. Kupodidu se ve filmu dočkáme i několika vtipných scén (viz obr probourávající zeď hlavou). A třeba z Thranduila je super postava. Co se vizuální stránky týče, ocenila bych méně CGI triků, pozadí a trochu více novozélandské přírody a opravdovosti, které si zpětně tolik cením na LOTRovi. 3D mě zpočátku lehce rušilo, ale člověk si zvykne a pokud se dostanete do kina, které promítá v HFR, tak určitě oceníte to, že obraz v rychlých pohybech není "rozmazaný/nečitelný" jako při běžném promítání. Co říct na konec? Mohlo to být lepší. Ale i tak děkuju Tolkienovi a Jacksnovi za to, že mi umožnili vyrůstat s postavami a příběhy ze Středozemě a že se do tak velkého projektu vůbec kdy pustili.