Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Telenovela
  • Animovaný

Recenze (87)

plakát

Alenka v říši divů (2010) 

"Until at last, I threw down my enemy and smote his ruin upon the mountainside." Že jste tohle v Alence nikde neslyšeli? Není divu, je to citát z Pána prstenů, protože právě nepovedený mix Jakcksonova veledíla spolu s Johankou z Arku a Avatarem mi Burtonův film připomněl. Chudák Lewis Carroll by se obracel v hrobě, kdyby viděl, co se s jeho Alenkou stalo. Tedy popořadě. Co se hereckých výkonů týče, nemám výhrad. Bonham Carter skvělá, Depp skvělý, Fry skvělý, Hathaway zajímavá, Rickmanův hlas je prostě nezaměnitelný, stejně tak hlas Christophera Lee, který tam má bohužel jen dvě věty, a nakonec slečna Wasikowska, jejíž herecký projev byl také příjemný. Danny Elfman složil výbornou hudbu... Proč vlastně jenom 2*? Jo! Už vim! Alenka měla být zábavná, bohužel, většinu času to byla spíš nuda. Jediné dvě spolehlivě zábavné postavy byly královna Bonham Carter a kočka Šklíba (zbytek ansámblu HRÁL skvěle, to ale neznamená, že byl nutně ZÁBAVNÝ), zbytek času se film nemohl rozhodnout, zda chce jen bavit nebo zda chce vyprávět nějaký příběh, a skončil tak někde napůl cesty. A tady narážíme na druhý kámen úrazu, a tím je samotný příběh, který sám o sobě stál za nic a nevykazoval žádné stopy originality nebo nějakého dobrého nápadu, a na konci filmu už jsem se jen těšil, až Alenka skončí. Nebýt výborně zahraných postav, jdu s hodnocením ještě níž. Celkově tak Alenka byla velkým zklámaním. PS: chápu, že tvůrci titulek dělají chyby v překladu termínů, vymyšlených slov a dalších, ale nezažil jsem, že by si překladatel vymyslel nový český tvar. Slyšeli jste někdy nedokonavý tvar slovesa "skolit"? Podle pana překladatele prý "skolovat" a v originálu to nebyl žádný blábol, znělo to "is slaying" . Zvláštní.

plakát

Stahovák (2009) (pořad) 

Hvězdička za některá dobrá videa, bohužel dvojka Kotek - Mádl je moderátorsky tragická. Až teď si uvědomuju, že bych na toho Kotka v dabingu neměl tak nadávat. Vidět ho je totiž ještě o mnoho horší než ho poslouchat (VYPRÁVĚJ budiž výjimkou potvrzující pravidlo).

plakát

Vyprávěj (2009) (seriál) 

Normálně bych dal 3*, ale vzhledem k tomu, že těch dobrých českých seriálu je obzvlášť málo, zvedám na 4*. Pro vysoké hodnocení hovoří to, že Vyprávěj je seriál na úrovni, na rozdíl od produkce jiných našich televizí (a občas i samotné ČT) - příjemné obsazení, hlavně Nina Divíšková a její antikomunismus, dokumentární prostřihy, občas epizoda, která se scénáristicky vyvede, a konečně Vojta Kotek, jehož hlas mi snad poprvé nevadí, naopak si myslím, že jeho obsazení bylo dobrým tahem. Proti hovoří některé situace, kde scénáristi zjevně nevěděli, jak dál, a tak zasáhl moderní deus ex machina. O to horší to bylo, když se stejně špatný scénář opakoval i u situací pro děj naprosto nepodstatných (s příkladem by musel přijít spoiler, proto žádný neuvedu). Celkově si ale myslím, že se na Vyprávěj dá koukat, a určitě budu pravidelným divákem dalších pokračování.

plakát

History of Britain, A (2000) (seriál) 

Velmi zdařilý dokumentární pořád, který vás v patnácti dílech provede nejdůležitějšími britskými dějinnými obdobími a událostmi. Jediné, co bych mohl vytknout, je někdy až příliš patetický komentář. S tím se ale dá žít.

plakát

Záskok (1997) (divadelní záznam) 

Fenomén Cimrman pro mě zůstává záhadou. Velkou tajuplnou záhodou s velkým Z. Asi jsem divný. Asi jsem jiný. Jak k tomu došlo?___ Byl jednou jeden student a ten se rozhodl, že by bylo krásné vidět nějaké představení Divadla Járy Cimrmana přímo na Žižkově. Do té doby o těchto divadelních hrách nic moc nevěděl a říkal si, že to musí být asi fakt pecka, když mu to všichni doporučují. Student se tedy rozhodl zakoupit si lístky na nové ČESKÉ NEBE. Přišel do divadla, viděl hru a řekl si: "Je to dobrý, ale že by se kvůli muselo stanovat před divadlem? Zas tak moc bych to nepřeháněl..." Ale kamarádi mu řekli: "To zdaleka nebylo to nejlepší, koukni se na ZÁSKOK!" Náš milý student poslechl a nestačil se divit...___ Dobrá, konec slohového cvičení, abych to zkrátil, Záskok se mi prostě nelíbil. Podle mého jde o tuctovou lidovou frašku, která s inteligentím humorem (narozdíl od zmiňovaného Českého nebe) nemá vůbec nic společného. Za 95 minut jsem se bavil tak čtyřmi až pěti scénami (vtip s honoráři, zvědavý invalida, Svěrákova proklamace "Tak končí naše komédie" a Svěrákovo nařčení, že "takhle by mohl dědit každý"), zbytek mě donutil tak maximálně k mírnému pousmání. Možná jsem něco přehlédl, možná jsem nedokázal nahlédnout do hloubky téhle hry, možná mi prostě něco uteklo, ale když se kouknu do zdejších komentářů na ty nejcitovanější scény, tak jsou to přesně ty samé, které by zřejmě měly být nějakým způsobem vtipné, mě nicméně vůbec neoslovily ("Ty nejsi Vlasta... Ty jsi... Vlasta!" To je vtipné?). Ujel mi u nějakých scén vlak? Možná. Nic to ale nemění na tom, že jsem se nesmál. Proto za 2*.

plakát

Kočka na rozpálené plechové střeše (1958) 

Krátce po sobě jsem měl možnost posoudit dva zde velmi dobře hodnocené filmy podle divadelních her - tím prvním byla adaptace Albeeho hry KDO SE BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVÉ, tím druhým byla právě KOČKA. Rozsudek? Virginie Woolfové se bát nemusíte, kdežto tohoto filmu možná i ano. Na Kočce mi vadilo hned několik věcí, nutno však dodat, že jsem neznalec knižní předlohy, tudíž mohu kriticky hodnotit něco, co vůbec není "chybou" filmu. Tak tedy za prvé: šablonovitost postav - hezounek modroočko Newman a svůdná Elizabeth, na druhé straně naprosto odpudiví záporáci, jako v hezké pohádce. Za druhé: pseudofilozofické dialogy, které se tváří, že mají nějakou hloubku a skrytý význam. Bohužel, nemají. Jediné, co se dovíme, je to, že láska je fakt důležitá. A nakonec za třetí: konec, který by uspokojil osudem postav snad všechny případné dětské diváky (nechci tu nějak moc spoilerovat), já ale čekal něco víc. Nedá se nic dělat, některé filmy si člověk prostě neoblíbí.

plakát

Šejk (2009) (TV film) odpad!

Oceňuji snahu České televize vysílat české filmy, nicméně všechno má svého meze a ŠEJK tuto mez velmi výrazně překračuje, protože takhle hrozný film jsem dlouho neviděl. Opovážlivost s jakou paní Zemanová - jejíž jméno jsem viděl poprvé a pevně doufám, že i naposledy - natočí takovýhle blábol a odváží se nazvat ho "situační crazy komedií" je na kulku do hlavy, bez pardonu. Že prý tento žánr "na naší obrazovce v rámci dramatické tvorby absentuje". Jestliže se bude dále točit takovýmto způsobem, tak jsem velmi rád, že absentuje! Málokdy se mi stává, že by mě něco ve vysílání našich televizí tak moc naštvalo. Nyní se tak stalo, zvláště proto, že peníze, které šly na tuhle slátaninu, mohly být použity někde jinde a stoprocentně daleko účelněji. Jasný kandidát na nejhorší film (jestli se to tak dá vůbec nazvat) roku.

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Podruhé Columbus a podruhé povedená adaptace. Za zmínku tu stojí postava Zlatoslava Lockharta, kterou si Branagh viditelně užíval, a Jason Isaacs jako Lucius Malfoy výborně nadabovaný Pavlem Trávníčkem. Hudby se opět zhostil John Williams a opět to dopadlo na výbornou (co taky jiného od Williamse čekat). I druhý díl tak nezklamal, zároveň ale nepřinesl nic, za co by stálo přidat tu pátou hvězdičku. Rutinér Chris musel z kola ven.

plakát

Simpsonovi ve filmu (2007) 

Jediný rozdíl mezi filmem a seriálem spočívá v délce. Místo 20 minut tady máme skoro hodinu a půl někdy lepších a někdy horších vtipů a narážek. Nicméně celkově vzato se kvalita těchto fórků udržuje pořád na slušné úrovni, zvláště některé (např. Homerova reakce na Flandersovu touhu se k něčemu přiznat, Spider-pig) mají potenciál k tomu stát se kultovními. Simpsonovi tak svým celovečerním počinem dokázali, že zdaleko nevyplýtvali všechnu munici a je na co se těšit i v dalších řadách seriálu.

plakát

Kawasakiho růže (2009) 

Film, na který jsme čekali 20 let. Opravdu? Samozřejmě že ne. Nova ve své upoutávce zase přeháněla, jak to má ve zvyku. Kawasakiho růže není úplně špatný film, ale začíná být zajímavá až s příchodem Ladislava Chudíka, který do doposud uspávajícího děje vnáší konečně náznak alespoň nějaké kontroverze. Od tohoto momentu konečně můžeme sledovat to, co bylo slibováno, i když osobně si myslím, že dané téma přímo nabízí lepší a zajímavější možnosti zpracování. Nicméně Hřebejkovi s Jarchovským se nedá upřít snaha a určitá řemeslná dovednost. Nenadchli, ale ani neurazili, což se u dnešních českých filmů také počítá. Hodnotím proto čistým průměrem.

Ovládací panel