Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbení skladatelé (10)

Ennio Morricone

Největší (nejen) filmový skladatel všech dob. Alespoň pro mě a řekl bych, že i pro mnoho dalších. Člověk, který dokázal film obohatit svou hudbou tak, že se stal jeho spoluautorem. Za vrcholy jeho "500 titulů čítající" filmografie pokládám Nikdy jsem od něj neslyšel slabou hudbu. Je mým vůbec nejoblíbenějším skladatelem a jeho hudba je můj život. Mé TOP 3: 1) Once Upon a Time in the West 2) Chi Mai 3) Gabriel's oboe. 

John Williams

Po Enniu Morriconemu druhý nejlepší skladatel všech dob a dvorní skladatel Stevena Spielberga. Filmy Čelisti, Indiana Jones, E.T. mimozemšťan, Schindlerův seznam nebo Zachraňte vojína Ryana. Má už několik Oscarů. Moje nejoblíbenější díla: Schindlerův seznam a Indiana Jones.

Thomas Newman

Jeden z nejlepších skladatelů současnosti. Legendární filmy Vůně ženy, Vykoupení z věznice Shawshank, Hledá se Nemo, Most špiónů a další skvělé filmy.

John Barry

Legendární britský skladatel, který se proslavil zejména hudbou k Bondovkám. Dále pak skvělá hudba k filmům Půlnoční kovboj, Vzpomínky na Afriku či Tanec s vlky.

Gustavo Santaolalla

Latinskoamerický polobůh. To, co napsal (a sám nahrál) k filmům Amores perros, 21 grams, Babel, Brokeback Mountain a Beautiful, je ztělesněním toho, jak moc dokáže filmová hudba film povznést pokud je dělaná dobře.

Jan Hammer ml.

Nejlepší český filmový skladatel. Legendární hudba k seriálu Miami Vice z něj udělala hvězdu hudebního nebe. Legendární skladby Crockett's theme, Miami Vice, Tubbs and Valerie a mnoho dalších. Z českých filmů složil hudbu například k filmu Šíleně smutná princezna.

Ludovico Einaudi

Už je na čase. Promiňte pane Goldsmithi, ale Einaudiho poslouchám prostě více. Pro mě nejlepší současný skladatel vážné hudby a nejlepší pianista, který se svým klavírem umí neskutečně synchronizovat se skutečným životem. Viz. Nedotknutelní (Una Mattina, Fly, Writing poems) či Divenire.

Hans Zimmer

Skvělý skladatel a jeden z nejlepších a nejoblíbenějších skladatelů moderní doby. Hudba k filmům Lepší už to nebude, Piráti z Karibiku, Lví král, Řidič slečny Daisy nebo Rain Man. Škoda jen, že dnes to už nedělá tak půvabně jako před lety.

Alexandre Desplat

Vynikající skladatel s úžasným citem pro hudbu. Nino Rota mi musí prominout. Nejlepší díla jsou Grandhotel Budapešť a filmy Romana Polanského.

Bernard Herrmann

Klasik hollywoodské filmové hudby. Občan Kane, Taxikář, ale hlavně polovina Hitchcockových věcí, které tento génius obohatil svým nezapomenutelným hudebním doprovodem. Mé TOP 3: 1) Spellbound 2) Vertigo 3) Citizen Kane.