Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (35)

Velké ticho

Velké ticho (1968)

Mimo jiné se film natáčel i v oblasti Alta Badia v Italských Dolomitech. Zejména pak ve vesnicích Badia a San Cassiano.

Oběti války

Oběti války (1989)

Jde o nejoblíbenější válečný film Quentina Tarantina. [Zdroj: kniha Pulp fiction: kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina – Jason Bailey]

Přistěhovalec

Přistěhovalec (1989)

Jane Fonda, která film spoluprodukovala, byla domluvená s Enniem Morriconem na složení hudby k filmu. Morricone, který byl náhle učarován scénářem filmu Bio ráj (1988), se z práce omluvil. Když mu Fonda poté volala, byla prý v telefonu naprosto bezpříčetná. [Zdroj: kniha Ennio Morricone a jeho filmový svět – Jan Šmíd]

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Když se Kirk Douglas po letech setkal s Milošem Formanem, ve dveřích mu místo pozdravu řekl: „Pane Forman, vy jste ale pěkná kurva.“ „Proč?,“ ptal se Forman. „Nestál jsem vám ani za to, abyste mi napsal. „Polib si prdel. Nejdřív na tu knížku kašlete a pak v Americe jste z ní celej žhavej.“ Až poté oběma mužům došlo, že knihu zabavili na celnici a Formanovi, že kniha, kterou mu Douglas poslal, byla právě „One Flew Over the Cuckoo's Nest“. [Zdroj: kniha Co já vím? – Jan Novák, Miloš Forman]

Mise

Mise (1986)

Ennio Morricone film nejdříve odmítl, protože to pro něj bylo příliš silné téma. Nakonec ale nabídku přijal a sám říká, že hudbou k tomuto filmu oplatil Bohu talent, který do něj vložil.

Neúplatní

Neúplatní (1987)

Ennio Morricone měl pro film zkomponovat výrazný policejní pochod. Se zadáním si však příliš nevěděl rady, proto připravil režisérovi devět verzí s doporučením, aby nezvolil tu sedmou. Brian De Palma po ní samozřejmě sáhl.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Ridley Scott v letech 2004–2006 plánoval natočení „Gladiátora 2“. Poté z toho nakonec sešlo.

Americká krása

Americká krása (1999)

Pro složení hudby k filmu se skladatel Thomas Newman rozhodl použít především perkusní nástroje jako xylofon, klavír či rumba koule, aby odvrátil atmosféru filmu někam jinam.

Profesionálové

Profesionálové (1966)

Henry "Rico" Fardan (Lee Marvin) ve filmu používá pistoli Colt 1911 a revolver Colt Official Police. Stejně tak i opakovací brokovnici Winchester 1897.

Amadeus

Amadeus (1984)

Při scéně, kdy jde kněz do Invalidovny a vstoupí dovnitř, je možné si všimnout, že jednoho z dozorců ztvárňuje herec Zdeněk Srstka.

Reklama