Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (52)

Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge

Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge (2020)

Scéna ve filmu zachycující bojovníky, kteří poměřují své síly při rozbíjení kovadlin, je odkazem na minihry známé z počítačových her „Mortal Kombat“ zvané „Test Your Might“, ve kterých hráči poměřují své klikací schopnosti při rozbíjení materiálů o zvyšující se odolnosti (dřevo, kámen, ocel, rubín a diamant).

Iron Sky: The Coming Race

Iron Sky: The Coming Race (2019)

V závěrečných titulcích se objevují kresby z Voynichova rukopisu. Jedná se o tajemnou ilustrovanou knihu napsanou neznámým písmem, která je předmětem zájmu mnoha kryptologů a má spojitost s českými zeměmi, jelikož zde byla možná napsána.

Shazam!

Shazam! (2019)

Jméno Shazam je vytvořeno z počátečních písmen jmen bohů, kteří mu udělují svou moc: Šalamoun (anglicky Solomon) – moudrost, Herkules – síla, Atlas – vytrvalost, Zeus – moc, Achilles – odvaha a Hermes (anglicky Mercury) – rychlost.

Star Wars: Poslední z Jediů

Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

Knihy řádu Jedi, které byly uloženy v bleskem zapáleném stromě na planetě Ahch-To, lze spatřit v závěru filmu v šuplíku na palubě Millennium Falconu, ze kterého Finn (John Boyega) bere deku pro Rose (Kelly Marie Tran).

Star Wars: Poslední z Jediů

Star Wars: Poslední z Jediů (2017)

Na rozdíl od ostatních postav nezanechává Luke Skywalker (Mark Hamill) stopy na solí pokrytém povrchu planety Crait a jeho kroky nevydávají žádný zvuk. Pozorný divák proto pozná, že jeho obraz je pouhou iluzí, která navíc zobrazuje Luka s tmavšími vlasy a vousy tak, jak si ho pamatuje Kylo Ren / Ben Solo (Adam Driver) z jejich posledního setkání.

Kingsman: Zlatý kruh

Kingsman: Zlatý kruh (2017)

Jméno hlavní záporačky a obchodnice s drogami Poppy (Julianne Moore) se shoduje s anglickým označením máku, tedy rostliny ze které se získává opium.

Vlak do Pusanu

Vlak do Pusanu (2016)

Představitel hlavní postavy Seoka Wooa Gong Yoo ve skutečnosti pochází z titulního města Pusan v Jižní Koreji.

Saulův syn

Saulův syn (2015)

Film se odehrává během 6. a 7. října 1944, kdy došlo v koncentračním táboře Osvětim-Březinka ke vzpouře vězňů ze Sonderkommanda.

Piráti!

Piráti! (2012)

Kvůli stížnosti jedné z nadací pro nemocné leprou byla loď malomocných, která je vidět už v traileru, přejmenována ve filmu na loď morovou. Jak je poznat podle odpadávajících končetin námořníků, na palubě morové lodi se však stále plaví malomocní.

Labyrint: Zkoušky ohněm

Labyrint: Zkoušky ohněm (2015)

Jorge (Giancarlo Esposito) používá ve filmu i v knižní předloze obecné oslovení „hermano" (španělsky: bratr). Stejný herec si zahrál také v seriálu Perníkový táta (od r. 2008) postavu Gustava Fringa, který vlastní síť rychlého občerstvení Los Pollos Hermanos, v překladu Kuřecí bratři.

Vesmírná Scratastrofa

Vesmírná Scratastrofa (2015)

Plakát k filmu vtipně odkazuje na plakát snímku Marťan (2015), který v kinech promítali ve stejnou dobu, a který se také odehrává ve vesmíru.

13 jezer

13 jezer (2004)

Tento snímek byl v roce 2014 zařazen do amerického Národního filmového registru, který má za úkol fyzicky uchovat pro příští generace kulturně, historicky nebo esteticky nejvýznamnější filmová díla. Od roku 1980 je každoročně do registru přidáno jen 25 snímků, které vybere odborná komise ve Washingtonu.

Varan vs. Kobra

Varan vs. Kobra (2005) (TV film)

V českém dabingu se dozvídáme, že varan a kobra byli vybráni k vojenským experimentům, protože jsou obojživelníky. Ve skutečnosti patří oba tito živočichové mezi plazy.

Akira

Akira (1988)

Děj filmu se odehrává v Neo-Tokiu roku 2019 a velkou roli v něm hraje rozestavěný olympijský stadion. Shodou okolností se skutečné letní olympijské hry v roce 2020 konaly právě v Tokiu. Na rozdíl od filmu však nešlo o 30. ale o 32. LOH.

Transformers: Zánik

Transformers: Zánik (2014)

Barva očí Transformerů odráží jejich povahu. Autoroboti mají oči modré, nepřátelští Deceptikoni červené a nestranné postavy jako Lockdown (Mark Ryan) nebo Stinger zelené. Stejného barevného rozlišení si lze všimnout i u Dinobotů.

Pacific Rim - Útok na Zemi

Pacific Rim - Útok na Zemi (2013)

Zeď vybudovaná proti kaiju monstrům vede v Sydney přímo kolem operního domu a pod Harbour Bridge, které se nacházejí uprostřed města. Takto by byla nechráněná celá severní část Sydney.

Zvuk hluku

Zvuk hluku (2010)

Natáčení probíhalo ve švédském Malmö.

Reklama