Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (201)

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Tohle je prostě dokonalá filmařská práce ve svém žánru. Výborné herecké výkony, historická přesnost do té správné míry, aby to stále fungovalo umělecky a ne jen jako dokument a přitom nešlo jen o  zneužití skutečné události k zastřešení fantazie scenáristy. Vlastně si mi i líbí poněkud přehaná stylizace, například kamery, je vlastně lepší přiznat, že jde o předstírání dobovosti, nikoli o doslovné dodržení retro stylu. Osobní problémy protagonistů nejsou přehnané (možná až na tu rakovinu, ale bez té se holt asi neobejdeme), moc se mi líbí hudba, jak českoslovesnké hity tak titulkové "beach barbeque". Tenhle seriál spolu s loňským Oktopusem a starším Labyrintem navrací naději v českou kinematografii.

plakát

Smysl pro tumor (2024) (seriál) 

To jsou ty chvíle, kdy si říkám, jestli nemám oční vadu, když čtu, jak je většinový názor nadšený a já přitom vidím odpad. Předně, pokud někomu přijde, že samotné téma filmového díla stačí na to, aby bylo skvělé, tak to je poněkud dětinský přístup. A i kdyby ano, tak rakovina skutečně není na filmových plátnech, či televizníchh obrazovkách, nic neobvyklého. Ten seriál není nic jiného, než rodinné a romantické drama, podle té nejvíce předpokládatelné šablony: máme se dobře, (jsme torchu floutkové), bum! krize, chvíli se bojíme, a pak to dobře dopadne. Co se týče charakterů postav, jsou naprosto umelohmotné, předvídatelné a hysterické, herecké výkony odpovídají zadání, tudíž herci na vině nejsou. Tlačení na city a "hodnotnost" díla přes tu dokumentární složku je laciné a trapné dohánění bodů. A také bych řekla, že se tvůrci dopustili klamavé reklamy: slibovali výjimečnost žánru v tom, že jde o komedii o rakovně, ovšem nic zábavného to nebylo, kluk se úplně normálně (tak, jak se s rakovinou ve fimlech pracuje) hroutil v nemocnici, a jeho okolí taktéž. Kde je ten novátorský, vtipný přístup? A jedno zamyšlení na závěr, když už jsme měli i tu dokumentární složku: jak jeden z pacientů říkal, že se hodně divil, když od něho odpadávali mrtví komáři (protože byl nasáklý chemoterapií), nejsem si jistá, jestli je zdravé s někým takhle jedovatým mít intimní vztah. Zkrátka, promarněná příležitost: Možná, kdyby to byla studie jedné šílené, nevyrovnané holky, co má stokholmský syndrom z nemocnic - a on se jí po vyléčení nemohl zbavit, (a ještě by se u ní vyvinul Müchhausenův syndorm v zastoupení), to by byl novátroský přístup, i třeba s trochou opravdového černého humoru. Tohle bylo prostě slabé, opravdu hodně slabé.

plakát

Máma (2021) (seriál) 

Řešíme tu seriál, ne válku na Ukrajině. Jako seriál je to hdně slabé, avšak s se zajímavými místy, spíše z turistického hlediska "jiný kraj, jiný mrav", myslím třeba vzhled nemocnice, přitažlivost hlavní hrdinky pro opačné pohlaví, patetické rodinné vztahy a podobně. Tudíž, pokud sepři sledování zabavíte něčím jiným, třeba lepením modelů letadélek, dokoukat to jde. Z řekněme filosofického hlediska je podobná produkce zajímavá tím, jak na jednu stranu proklamuje pacificmus (trapně přímočře), na druhou je po uši potopena v herioismu - viz ta závěrečná píseň: Vyhrajte a vraťte se! No a co se týče hereckých výkonů a přeumělečtělé kamery občas jsem si říkala, jestli se ukrajinští filmaři nejezdí vzdělávat do Soulu...

Poslední hodnocení (527)

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál)

05.03.2024

Smysl pro tumor (2024) (seriál)

27.02.2024

Máma (2021) (seriál)

27.02.2024

Oktopus (2023) (seriál)

21.11.2023

Harold a Maude (1971)

23.10.2023

Eliška a Damián - Epizoda 1 (2023) (epizoda) (E01)

odpad! 10.09.2023

Všechno, všude, najednou (2022)

odpad! 23.03.2023

Il Boemo (2022)

06.03.2023

Aftersun (2022)

04.03.2023

Reklama

Ovládací panel
3 body