Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Western

Recenze (110)

plakát

Pustina (2016) (seriál) 

Tato temná minisérie se absolutně vymyká soudobé české kriminální tvorbě a minimálně o 2 hvězdy převyšuje konkurenci. Ač mi ze začátku přišlo, že sleduji další nedůvěryhodnou vykrádačku True detectiva ala Rapl, po 2. díle jsem musel své stanovisko přehodnotit, a během následujících několika hodin si užil celý tento filmařský skvost. V Pustině je vše opravdu na profesionální úrovni - reálné dialogy, přirození vynikající herci, práce s kamerou, detaily dotvářející atmosféru a především silný kriminální příběh v kombinaci s výborným sociálním dramatem. Co ovšem musím vyzvednout na Pustině až téměř do nebes, je její reálnost a naléhavost. Nic zde není přitaženo za vlasy, nic a nikdo se neidealizuje, a zločin, smrt a utrpení skutečně diváka bolí a nutí ho přemýšlet. Mínusem je jakési utnutí osudů několika zajímavých postav ke konci seriálu, kdy se děj soustředí na vyústění hlavního zločinu a tyto jsou upozaděny, ale to je jen malá skvrnka na celkovém dojmu. A vzhledem k tomu, že málokteré seriálové finále mě dokázalo takhle zasáhnout svou blízkostí reálnému životu, dávám 5 hvězd.

plakát

Umírání za dlouhého dne (1968) 

Perfektní antiválečné psychologické drama, které vnímavějšího diváka chytne od začátku a do konce a nepustí. Reálnost, absurdita a bolestivost války snad nikde nebyly vykresleny lépe. Doporučoval bych vidět všem bojechtivým blbečkům a "statečným" pseudovojáčkům.

plakát

Řežba v Tombstone (2013) odpad!

Opravdu děsná macho slátanina. Trejo asi nemá prachy na novou mačetu a Rourke na botox, a tak hrají i v takovéto stupiditě. Potěš koště.

plakát

Sedm statečných (2016) 

Politicky korektní komiksová slátanina, která má s původní klasikou společný jen název a několik z něj okopírovaných scén. Nebudu tyto 2 srovnávat, neboť by to bylo jako srovnávat hovno se smetanou. Western nových Sedmi statečných absolutně postrádá vše, co by takový film měl mít - dobře napsané charaktery, svižné dialogy, pěkné přestřelky a stylovou atmosféru. Ze 7 statečných jsem si trochu zapamatoval akorát "Mirka Dušína" Denzela a Chrise Pratta, ale ani oni nepůsobili nijak zajímavě. Zbytek byla opravdu tragédie - Asiat, Mexičan, ňáký tlusťoch, ožrala a indián (ten mě dojal nejvíc, hlavně jeho motivace přidat se k té šestici), všichni ploší, necharismatičtí a přitroublí. Tempo filmu je pomalé, ale působí utahaně kvůli průměrným dialogům, nulovén atmosféře a nudným charakterům. Dojde pouze na 1 velkou, byť vydařenou, přestřelku na konci, do té doby se jedná o velkou natahovanou nudu. Motivace všech pistolníků ochraňovat vesničany před zlým magnátem pekelně pokulhává (zase ten indián) a samotná pointa, kterou se dozvíme na konci už tuctovější a přihlouplejší nemohla být. Na filmu oceňuji a slušné řemeslné zpracování, ale to je vše. Pokud chtěl režisér Fuqua natočit akční westernovou Marvelovku pro děti a slabomyslné, pak se mu to povedlo; mě ovšem jako fanouška originálu rozčiluje, že si při tom kvůli komerci vzal do huby název. Spíš by mu slušelo Sedm zbytečných.

plakát

Hněv Titánů (2012) odpad!

Tento komentář berte jako time management radu. Chcete-li projebat hodinu a půl svého života a pak si nadávat, představuje tento kousek ideální příležitost.

plakát

Gladiátoři 2000 (1999) 

Pěkný dokument, který osudy několika wrestlerů z různými životními cestami tvoří mozaiku této drsné sportovní zábavy. Líbila se mi komplexnost, s jakou je wrestling popisován a vyvrácení iluze, že prací ve WWE se druhořadí atleti dostanou k balíku peněz za málo námahy. Profesionální wrestling tvoří uzavřený pro laiky těžce pochopitelný svět, ve kterém toho opravdu není příliš dobrého, ale kdo mu jednou propadne, těžko z něj vystupuje, jak je krásně vidět na příběhu Terryho Funka a Jakea Robertse. Od dob, kdy byl tento dokument natočen, se událo mnoho dalších životních příběhů zápasníků, které by rozhodně stály za zaznamenání. A divím se, že psychopata New Jacka ještě nezavřeli do pakárny, nebo nezastřelili.

plakát

Vyvrženci pekla (2005) 

Rob Zombie rozhodně ví, jak provokovat. Tato černohumorná adorace Adamsovi rodiny na druhou šlape od začátku do konce a nechá málokoho emočně v klidu. Rozhodně ve filmu nehledejte nějaké hlubší poselství a užijte si tenhle delikátní kýbl hnusu (neodporuje si tohle slovní spojení?).

plakát

Úsvit mrtvých (2004) 

Ultimátní zombie řežba, která se s ničím moc nemaže. Řemeslná stránka výborná a atmosféra apokalypsy hodně zábaná. Od začátku film pěkně šlape, ale po příchodu do obchodního domu tempo trochu zvolní a film místy trochu nudí, protože dialogy nejsou nijak duchaplné. Na konci opět film nabere na obrátkách a ironický závěr tvoří pěknou tečku této akční černohumorné jednohubky. Oproti Romerovu originálu ale postrádá onen punc artovosti a skryté jinotaje;poctivé 3 hvězdy.

plakát

Temné údolí (2014) 

Nečekal jsem od německého kousku nic extra a dostal výbornou drsnou westernovou podívanou ze staré školy se vším všudy. Prostředí divokého západu zde nahradily krásné rakouské Alpy, což bylo příjemné zpestření. Příběh velmi tradiční, do zapadlé vesnice přijíždí tajemný muž, který od první chvíle vyvolává mnoho otázek. Samotné místo skrývá děsivé tajemství a místní zvyky připomínají ty z dob raného feudalismu. O co tedy asi mladému cizinci půjde? První polovina má pomalejší tempo, které ale díky výborné atmosféře nevadí, aby se potom polovina druhá rozjela v bravurně natočený akční nářez. Konec sice trošku zdlouhavý a pointa mi přišla zbytečná, nicméně celkový dojem s parádní hudbou, dobrou kamerou a dobrými herci ve mně zanechal více než dobrý pocit. V posledních letech jsem neviděl lepší western.

plakát

Do posledního dechu (2016) 

Nudné, utahané, emočně chladné s nevýraznými charaktery a přitroublými dialogy. Filmů s podobnou tématikou již vzniklo mnoho a mnohem lepších. Ti záchranáři, jejichž hrdinským činem byla tato limonáda inspirovaná, by si zasloužili lepší film.