Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Western

Oblíbené filmy (5)

Obchod na korze

Obchod na korze (1965)

Jeden z nejnádhenějších československých filmů a pro mě asi úplně nejemotivnější ze všech. V Československé Nové vlně se začínají objevovat témata, která nutí účtovat národ se svým svědomím, v tomto případě jde o pomnichovský Slovenský stát. Arizace a následná deportace, která měla u našich sousedů velice rychlý průběh, je tématem tohoto impozantního psychologického dramatu. Film nemá jedinou chybu, strhující příběh, geniální herectví i režie a především stoprocentní reálnost postav se všemi jejich kladnými i zápornými vlastnostmi. Tragédie truhláře Tona Brtka, který se vinou okolí a vlastních slabostí zaplete se zrůdným režimem, a následně zakouší nulovou možnost z tohoto kolotoče vystoupit, vás nenechá chladnými a jeho bezmoc na konci příběhu působí tak strašně reálně a bolestivě, že jsem po skončení byl úplně emocionálně vyčerpaný . Zasloužený Oscarový snímek a pro mě šestihvězdičková záležitost, kdyby tato kategorie na ČSFD existovala.

Nesmiřitelní

Nesmiřitelní (1992)

Clintův antiwestern demýtizuje legendu divokého západu se vší parádou. Divoký západ jsou děvky, pasáci, násilníci, vrazi a srabi. Triumfují jen ti nejsilnější, slabší buď zemřou, nebo jsou utlačováni.A ti, co mají ještě kousek svědomí, v tomto prostředí trpí. Film se nesnaží nijak prvoplánově moralizovat, pouze bez příkras vypráví příběh starého psance a neúspěšného farmáře Williama Munnyho, který se rozhodne pro poslední krvavý kšeft, aby zlepšil finanční situaci svojí rodiny. Násilí a smrt ve filmu opravdu bolí a to jak fyzicky, tak po emocionální stránce (nádherným příkladem budiž scéna střelby v kaňonu, nebo reakce Schofielda Kida po dokončené práci). Nejednoznačnost charakterů film skvěle zachycuje a můžete fandit pouze jednomu z vrahů, nebo násilníků, jiný výběr tu není. Závěrečná scéna v hospodě, kdy Munny odhalí svoji pravou a nadmíru děsivou tvář, zůstává jednou z nejlepších v dějinách westernu. "Komu patří tahle díra?"

Mzda strachu

Mzda strachu (1953)

Co potřebujete k tomu, abyste natočili jeden z nejnapínavějších thrillerů všech dob? 4 chlapy, 1 krkolomnou cestu v Laťinské Americe, 2 náklaďáky a několik kanystrů nitroglycerinu. Francouzská klasika z 50. let neztrácí ani po 60. letech nic ze svého kouzla a dvou a půl hodinová stopáž uteče jako voda. V první hodině máme dost času na seznámení se s hlavními protagonisty a jejich bolestným osudem, který je zavede na smrtelně nebezpečnou výpravu. Jsou mezi nimi horkokrevný mladík Mario, postarší gangster s nervy se železa Jo, sympatický blonďák Bimba a dobrosrdečný Ital Louigi. Tihle čtyři se vydávají na krkolomnou cestu, kdy mají dovézt nebezpečný náklad na určené místo a začíná nervy drásající jízda s nejistým koncem. Napětí se stupňuje každou minutou, charaktery všech zúčastněných se začínají vykreslovat a vztahy mezi nimi se proměňují kvůli celkové stresové situaci. Režisérovi se daří držet diváka v neskutečném napětí, neboť absolutně nevíme, co se může každou vteřinou stát, dramatické scény se střídají intenzivně a zvraty jsou perfektně nepředvídatelné. I na druhé shlédnutí, kdy už víte, jak příběh skončí, budete přikováni ke křeslu a pociťovat na vlastní kůži fyzický strach všech zúčastněných. Charaktery všech čtyř postav přirostou k srdci a budete jim fandit do posledního dechu, ačkoli zrovna neztělesňují ideál filmového hrdiny - další důkaz geniální filmařiny. Konec představuje perfektní tečku za příběhem o odvaze, lidském neštěstí a chuti změnit svůj život. Jen nevím, jestli dané téma ocení stejně vysoko i něžnější pohlaví, jedná se přeci jen o ryze chlapský film. Ale dokonalý.