Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (175)

plakát

Ostrov pokladů (1934) 

Perfektní zpracování, které se modernějším verzím směle vyrovná (1990) nebo překoná (1972). Je to dramatické, zábavné, plné malých filmaři vymyšlených hříček či námořnických písniček, přitom dost přesně ctící předlohu, často do nejmenšího detailu. Piráti jsou patřičně otrhaní a špinaví a šklebí se jak sedm pekel. Jen možná Jim Hawkins je trochu otravný, ale on i v té předloze je dost na přesdržku.

plakát

Malé PostApo (2020) (seriál) 

Zatím nejlepší v ČR vzniklý postapokalyptický počin, jaký jsem kdy viděl a to se počítám za fanouška žánru. Je to sice taková blbůstka, sprostá jak Ostravák, ale zároveň je to ohňostroj originálních nápadů, perfektně využívající prostor bratronické základny a co je na tom nejlepší - ti herci umí skutečně hrát, i když každý musí obsadit vícero rolí.

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Měli jsme tu už mystického Artuše, pohádkového Artuše, feministického Artuše, pseudohistorického Artuše, romantického Artuše...nevím, proč bychom tu nemohli mít ganster-fantasy Artuše. Zvlášť, když je to dynamické, vtipné a napínavé, s hustým soundtrackem a zajímavými herci. Největší překvapení roku.

plakát

Bídníci (2012) 

Je to trochu ošoupaných 5 hvězd, hlavně kvůli tomu, že i přes velký rozpočet, velké herce, velkou výpravu a kdesi cosi je to jako kdyby to točili záznam představení a ne velkofilm (mnohaminutové záběry na obličej zpěváka, Paříž vystřižená z kartonu a tvořená jednou ulicí a jedním náměstím,...). Ale nelze popřít, že to na diváka hodně zapůsobí. Hodnocení snížím, až to někdo natočí líp.

plakát

Dva na koni, jeden na oslu (1986) 

Samozřejmě je to poplatné době svého vzniku, takže ty hudební vložky jsou tak trochu jako šou Michala Davida (i když některé melodie jsou velmi chytlavé). Je nutno si uvědomit, že je to zfilmovaná divadelní hra. A je zfilmovaná dobře, ve výborných přírodních kulisách a má to atmosféru. Příběh, ve kterém neustále někdo někoho zrazuje, a rozuzlení ve stylu Božích mlýnů, které melou pomalu, ale jistě, nemá chybu. Všechny pojmenované postavy mají něco do sebe a Přeučilův zjizvený Rychtář je noční můra mých dětských snů :-)

plakát

Vodní svět (1995) 

Dlouhou dobu tady tento film ode mě měl *** a mohl být rád...ale teď jsem to po dlouhé době zase viděl a nemůžu jinak. Tohle béčko je tak neskutečně kultovní, že si to zaslouží :-) A jedině pravý fanoušek post-apocalyptického žánru to ocení. Přestože biblí P-A je samozřejmě Mad Max 2, na tohle se mnohem líp kouká, drsňákovost hlavního hrdiny je s Šíleným Maxem srovnatelná a design Čmoudů je perfektní.

plakát

Království nebeské (2005) 

Po té, co jsem viděl režisérský sestřih, zvyšuji hodnocení ze 4 na 5 * a už nikdy nechci kinoverzi vidět znovu. Konečně všechno dává smysl.

plakát

Vikingové (1999) 

Kolega Monolog mi mluví z duše, tohle není historický film (takové snad dnes už ani nevznikají, naposledy možná Robin Hood, ne ten s Costnerem, ten druhý ;-), tohle je FANTASY! Kdo to nepochopil z té časově neladící směsky zbrojí, mohl to pochopit z těch trpaslíků a skřítků, kteří jsou k zahlédnutí v obydlí staré věštkyně ;-)

plakát

Věčný bojovník (2006) 

Tenhle film je teskný, táhlý, trochu tísnivý, trochu smiřující, atmosférický, působivý a velmi velmi zvláštní. Obsahuje prvky nadané magickou přitažlivostí: Karélie, starověká Čína, kovařina, mlýnek Sampo, jadeit, proroctví, věčná láska, bezejmený démon,.. Chtěl jsem dát za všechno tohle 4*, ale pak jsem si vzpoměl na úchvatnou hudbu.

plakát

Avatar: Legenda o Aangovi (2005) (seriál) 

Lehká, oddechová a hloupoučce humorná zábava pro teenagery, s občasnými morálními poučeními, kde se hodně bojuje, ale nikdo doopravdy neumírá (nebo alespoň ne v záběru). Na to, že je to čistě americký seriál, dokázali tvůrci zakomponovat velké množství různých klasických anime fíglů. Navíc vytvořili celý specifický svět se zvláštní atmosférou. Čtyři národy mají každý svou vlastní kulturní stylizaci (Voda - Eskymáci, Vzduch - Budhističtí mniši, Země - Starobylá Čína a Oheň - takoví trochu démoničtější Japonci) a ze všeho dýchá orientální mysticismus. Jednotlivá bojová umění ovládající živly jsou vybrána z reálných existujících učení právě kvůli svým charakteristikám, kterými jednotlivé živly připomínají - plynulé Tai Chi pro vodu, točivé Ba Gua pro vzduch.. Aktualizováno: V současné době se vysílá třetí série a nutno přiznat, že teprve od druhé série se seriál pořádně rozjel. Zápletka je složitější, dobrodružství napínavější, nápady zajímavější, svět rozmanitější a postavy sympatičtější (a jejich charaktery přestávají být rozhodně černobílé). Také jich hodně přibylo a především asasinská parta ohnivé princezny Azuly tomu dodává šmrnc.