Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Sci-Fi
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (14)

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Autor filmových animací Gerald Scarfe je také předním britským karikaturistou - vytvořil například úvodní titulky britských seriálů Jistě, pane ministře (od r. 1980) a Jistě, pane premiére (od r. 1986). Se skupinou Pink Floyd spolupracoval od roku 1975 a režíroval dokument Pink Floyd: Welcome To The Machine, zachycující jejich turné In The Flesh (1977).

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980) (seriál)

Karikatury hlavních postav v úvodní znělce seriálu kreslil známí anglický karikaturista Gerald Scarfe. Derek Fowlds (Bernard) chtěl kresby odkoupit, ale jejich cena byla příliš vysoká.

Zapadákov

Zapadákov (1973)

Badlands je geomorfologické označení pusté krajiny s vyschlou půdou, která prakticky neobsahuje žádnou vodu a která je pomalu nepříznivými podmínkami dále rozrušovaná a erodovaná. Vzhledem k rozlehlosti takových plání je samozřejmá špatná orientace a snadné ztracení se.

Imaginárium Dr. Parnasse

Imaginárium Dr. Parnasse (2009)

Za denní úkryt Imaginária byla zvolena lokalita bývalé elektrárny Battersea (známé z obalu alba "Animals" skupiny Pink Floyd), ze které zůstaly pouze obvodové zdi a na londýnském horizontu nepřehlédnutelné čtyři bílé komíny.

Lotrando a Zubejda

Lotrando a Zubejda (1996)

Ve scéně procházky po tržišti je na plátně zobrazena postava malíře Henriho Rousseaua z jeho vlastního autoportrétu z roku 1890, který je k vidění v Národní galerii v Praze. Místo malířské palety však drží v ruce meloun.

Hranice ovládání

Hranice ovládání (2009)

V jedné z intelektuálních diskuzí ve filmu je rozebírán původ slova Bohéma. Přestože o tom filmová postava vyjadřuje své pochybnosti, termín je opravdu odvozen od francouzského názvu Čech neboli Bohême. Francouzi v 19. století označovali jako Bohémien obecně kočovné Rómy z východní Evropy odvozením od názvu Čech, odkud někteří Rómové pocházeli. Toto označení se následně rozšířilo také na umělce, kteří se stěhovali do sousedství Rómů a přejímali jejich nevázaný životní styl.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981) (seriál)

Nápad na sepsání Stopaře Douglas Adams dostal v roce 1971 na své stopařské cestě po Evropě. Ležel tehdy opilý v polích poblíž Innsbrucku, zíral na hvězdnou oblohu, v ruce svíral knihu Stopařova průvodce Evropou a pomyslel na to, že by už někdo měl konečně napsat i Stopařova průvodce Galaxií.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981) (seriál)

Vedle rozhlasové hry, pěti knih a sitcomu bylo téma Stopařova průvodce galaxií zpracováno také v počítačové hře, ve filmu, v divadelním představení, ve třech komixech a v několika sériích ručníků. Na většině adaptací se podílel sám autor fenoménu Douglas Adams.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981) (seriál)

Seriál je natočen podle stejnojmenné rozhlasové hry z roku 1978, podle které byla později napsána proslulá knižní trilogie v pěti dílech „The Hitchhiker's Guide to the Galaxy“, jejíž první díl byl vydán v roce 1979.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (1981) (seriál)

Pro úvodní titulky byl použit úryvek melodie z písně kapely Eagles "Journey of the Sorcerer", která je spjatá také se stejnojmenným rozhlasovým seriálem a která se objevuje i v později natočeném filmu.

Reklama