Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (14)

plakát

Království nebeské (2005) 

Ridley Scott je můj šálek kávy, leč tady někdo šálky vyměnil a ještě byla v kafi liška. Ne, že by byly úplně špatné záběry nebo herci, ovšem chyběl mi nějaký tmel, který neumím definovat a který dokáže pomoci ději k plynulému posunu vpřed, aniž by o něm divák věděl.

plakát

Princezna se zlatou hvězdou (1959) 

V recenzích se můžete dočíst, že je to "klasická" pohádka. To tvrzení je stejná kravina, jako celý ten Fričův příběh. Klasická pohádka je totiž o incestu, o tom, že by princeznu v tomto příběhu rád získal a ošukal vlastní otec, nikoliv výplod Fričova mozku, Kazisvět. Celá filmová splácanina je sice na pohled hezoučká, slovy hlavních hrdinů ze seriálu "s obrázky", s dobrými herci, ale stále není na víc než jednu hvězdu - tu na čele, jen proto, že chudák herečka pro ni musela trpět.

plakát

Princ Mamánek (2022) 

Jako dítě jsem miloval pohádky, kdy jsem se hodně bál a na teprve po skončení se vracel na pevnou zem s rodiči, hračkami a kamarády. Například horory od Panklovic Barbary, jako Noční stráž nebo Spravedlivý Bohumil jsou opravdové poklady - nesmí je ovšem dostat do rukou matlové jako dcera Bořivoje Zemana, která v roce 1998 zprznila Bohumila jako Cikán děvečku - přece nenecháme děti, aby se bály, že! Teď jsem na stará kolena s nadšením shlédnul konečně po létech tuto pohádku, kde vzdělaná aristokracie není líčena jako sbor tupců, postavám nehrozí jen vztyčený ukazováček a ve které je smrt přirozenou součástí života. Taky oceňuji, že postarší rytíř, který je zvyklý spíše bojovat v poli než sedět u knih, se vyjadřuje, jak mu zobák narostl a nikoli vybranou řečí. Je smutné, že je málo pohádek jako je Mamánek mezi záplavou totálních kravin, které z původních pohádek vytvářejí paskvil s úplně jiným dějem - odstrašujícím příkladem je třeba Princezna se zlatou hvězdou

plakát

Ti druzí (2001) 

U tohodle úžasného hororu mě strašně mrzí, že už jsem ho viděl (ne jednou). Tři překvapení (sloužící, osud dětí a seanci) už bohužel znovu nezažiju.

plakát

Čarodějnice (2020) 

Proč já? Proč zrovna já, co miluju Zemeckisovy filmy (a děsně jsem se radoval, když jsem našel jeho podpis v betonu hned u Graumanova čínského kina), jsem neumřel včas a musel narazit na tuhle výjimku z jeho lahůdek? Babička s vnukem se museli do roku 2020 povinně opálit, jak velí současné hnutí ve stylu písně "Černý muž pod bičem otrokáře žil, jeho duch však kráčí dál". Čarodějky nepůsobí jako hrůzné bytosti, ale jako kašpaři (Anjeliko, kdybys to viděla!). Co dodat - bič a pryč!

plakát

Pátrání v čase (1987) (TV film) 

Oddechové sci-fi, docela dobrý nápad se zkoumáním záhady na staré fotografii. Klaus Kinsky coby padouch s kamennou tváří nezklamal.

plakát

Řetězová reakce (1996) 

Velkolepé filmové efekty nedokázaly vylepšit mizerný děj a roli jsem uvěřil jen Morganu Freemanovi, v ostatních jsem pořád viděl jen herce, nikoli filmové postavy. Starý vědecký snílek (česky řečeno idiot) mi připomněl mladé budovatele ve svazáckých košilích, co chodili s vlajkami asistovat rozorávání mezí (když komoušové ožebračili sedláky) a tvrdili, že za pár let budou mít všichni všechno v komunismu zadarmo. Namísto zmíněné sonoluminiscence a jejích záblesků v milionech bublin svítí do nádrže lampy, o dalších fyzikálních ptákovinách nemluvě. Druhou hvězdu dávám pouze za pěknou scénu se zdvihacím mostem.

plakát

Replicate (2019) 

Horor bez hluchých míst a s dobrou gradací. Úsporné zobrazení potvor, aby si divák hrůzu představil spíše podle svého, je také chvályhodné. Známe podobné scény už z jiných hororů, ale filmu to neubírá na kvalitě - těžko vymyslíte nějakou neobvyklou alternativu k obvyklému zombie ději. Potěšilo mě, že Murlowski obsadil do role Kayly herečku Andi Matichak, a tak Kaylina nahá replika vypadá jako běžná dívka, nikoli jako některé současné "celebrity", které nosí na hrudi dva batohy silikonu.

plakát

Maya (2001) 

Film zobrazuje na jednom příkladu indickou vládou zakázané praktiky tamních kněží, kteří pod rouškou tradice (iniciace) pohlavně zneužívají malá děvčátka. Věřící rodiče, kteří v obřadech vystupují v roli užitečných idiotů, dokonce kněžím přivádějí holčičku takříkajíc do spárů. Překvapila mě ve filmu také hloupost obyvatel, kteří od malička nenávidí malé ještěrky a snaží se je zahánět nebo je zabíjejí. Zažil jsem v tropech gekony, zvláště v noci je slyšet jejich mlasknutí, jak sežerou švába. Nebýt plazů a pavouků, hmyz by nás, jak říkala babička, odnesl na zádech. Asi mají doma Indové raději hmyz, jinak je nechápu.

plakát

Ctihodný občan (2009) 

Film se snaží hrát na strunu divákovy touhy po ryzí spravedlnosti, a to nejen v jádru scénáře, ale také třeba ve scéně se soudkyní a vražedným mobilem, při jejímž sledování se asi mnozí z nás dopustí trestného činu podle § 365 odst. 1 trestního zákoníku. Začátek skvělý. Moc mě mrzí, že po první polovině filmu začaly jak děj, tak logika velice umdlévat. Jako pěknou tečku za tím celým příběhem (slovy Cimrmanů) vnímám informaci v titulcích, že herec v roli číšníka, co veze ve vězení dobroty pro Butlera, se jmenuje Babinský. Nomen omen.