Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (307)

plakát

Stalker (1979) 

Co se týče filozofických myšlenek, nebudu lhát a říkat jak jsem si pěkně zafilozofoval, jelikož jsem skoro nic nepobral, a podle komentářů koukám že nejsem sám. Sice nemám rád výklady díla, ale v tomhle případě bych si rád i něco přečetl, jen abych si to nějak vyjasnil. Proč teda dávám 5? Protože je to první film svého druhu, stejně odlišný od ostatních řadovek, jako Stalker od zbytku lidstva. Skoro tři hodiny motání se v lese, kde barvy lítají sem a tam, a kamera je naopak stoicky klidná, narůstající prvek očekávání a nevyhnutelný prvek zklamání, a Shyamalansky twistový závěr, to všechno v ruštině. K tomu dialogy jak z lavic nějaké filozofické fakulty, nebo od stolu štamgastů ve vinárně na rohu. Ale už bych to asi znovu nezvládl. Na jedno shlédnutí dobrý, ba výborný, ale dívat se na to znovu, to už si radši pustím dvakrát za sebou Tetsuo, tam je aspoň náznak nějakého děje. P.S. Jestli si mi ještě jednou někdo bude stěžovat že Inception apod. jsou složité filmy, nařídím mu terapii Stalkerem.

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Většinou nehodnotím seriály po jednom díle, ale vzhledem k tomu že apokalypsa jich má jenom šest, tak to zkusím. Nuže, je to naprostá bomba. Troufnu si tvrdit nejlepší seriál o druhé světové válce vůbec. Nemyslím tím nejkomplexnější, tím je podle mě world at war, nebo nejpodrobnější a nejobsáhlejší (ta šílenost co se prodává na stáncích a obsahuje asi 170 dvdček). Apokalypsa získává body tím, že 2. světovou vypráví jako příběh, ne jenom jako kolekci faktů a názorů, k čemuž válečné dokumenty často sklouzávají. Pro člověka vojenstvím netknutého je to takový WWII 101, a vřele mohu apokalypsu doporučit komukoliv. Bonusem jsou navíc i "nové" záběry, například nacistické zešměšňování francouzských černých koloniálních vojáků. A co je nejlepší, dokument je v barvě, což dodává 2. světové úplně jiný nádech, než když se na ni člověk dívá na zašedlých fotografiích a černobílých filmech.

plakát

Katka (2009) 

Jakmile Katka sestupuje více a více do hlubin závislosti, vytváří se už stereotypní šablony, které si asi dokáže představit každý. Nepřekvapí ani neustálé ukončování léčby, zhoršování zdravotního stavu atd. Jsou to ty scény, kdy Katka provádí mundánní úkony, které jsou nejtragičtější, například vaření knedlíků, nebo focení se na průkazku. Je to totiž nejblíž tomu co Katka kdy bude moct nazývat normálním životem.

plakát

Angel Heart (1987) 

Tenhle film mi připomněl atmosféru nejlepších adventur mé hráčské kariéry, jmenovitě Broken Sword a Posel Smrti. Člověk má pocit, že je vtažen do onoho fiktivního světa, a jak postupně skrze uchvacující kulisy přichází na kloub tomu o co tady doopravdy jde a odkrývá další a další vrstvy příběhu, začíná pochybovat nejenom o tom co se odehrává před ním na obrazovce, ale i o tom co se odehrává kolem něj v reálném životě. Silné kafe.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Hodnoceno po pilotním díle: Výborný restart Sherlocka, zasazený do současnosti, což mu ovšem neubírá nic z onoho deduktivního až vědeckého způsobu vyprávění, známého z knih. Nnarozdíl od kriminálek (dalších forensic science shows) se neubírá směrem vedlejších zápletek protagonistů, ale drží se pečlivě hlavní kostry příběhu. Příběh je lehce tajemný a sherlockovského vysvětlování je tady tolik, že by to snad objasnilo i hlavní zápletku Lostu. A jako třešnička na dortu jsou herecké výkony obou hlavních protagonistů, přičemž nebýti Jude Law (který Watsona zahrál na Oscara), tak by Martin Freeman snesl hodnocení jako nejlepší Dr. Watson všech dob.

plakát

Potomci lidí (2006) 

Příjemné postapokalyptické sci-fi oldskoolového střihu, připomínající takový mix mezi Heinleinem a Bradburym. Co je na tomto filmu osvěžující, je, že v rámci post-apo snímků je až vrcholně optimistický (oproti třeba Vláknům), a divák tak nemá po shlédnutí filmu chuť vystřelit si mozek z hlavy (Jako u Vláken)

plakát

Kulový blesk (1978) 

To nechte, to je antiseptický klouzek