Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní

Recenze (467)

plakát

Příběhy ze Zeměmoří (2006) 

Nádherná hudba, nádherná animace, Goro se fakt snaží, a jde jinou cestou než jeho otec, ale... Je to pro mě poněkud hůře uchopitelný film, který si podle mě není sám úplně jistý, čím chtěl doopravdy být. Poselstvím o hodnotě života a síle přátelství a víry v dobro? Možná. A taky je to jen možná poněkud surovější pohádka o boji mezi dobrem a zlem. Uděluji lepší tři hvězdičky.

plakát

Dopis pro Momo (2011) 

Pohádka, která pro mě byla až moc pohádková, a měla i znatelně menší dosah. Jedná se o neghibliovskou ghibliovku, s příjemnou hudbou, animací, ale poměrně nezajímavými postavami a strašáky. Rozumím, co nám tím chtěl režisér sdělit, ale kvůli poněkud slabší výstavbě filmu jsem se nedokázal pořádně ponořit do tohoto příběhu. Ovšem chválím originální scénu během bouře se strašáky, kteří chránili Momo na cestě pro doktora. Tři hvězdičky.

plakát

Neúplatní (1987) 

Slušná gangsterka, solidní herecké výkony nejenom Costnera, ale i Garcii a Conneryho, o De Nirovi ani nemluvě. Ale nemohu si pomoci, je to na hodně místech nedotažené a má to hluchá místa, kdy si divák musí sám spoustu domyslet a spojit si sám věci dohromady, což může u spoustu z nich akorát vyvolat zmatek. Hudba mě bohužel taky moc neoslovila, a byla častokrát hodně mimo, a kazila některé velmi dobré scény. Možná jsem až moc přísný, možná taky ne. Ale na víc jak na tři to bohužel nevidím. Místy mi ani nedávalo chování postav moc logiku a smysl některých rozhodnutí mi zůstal bohužel skryt.

plakát

Patema nohama vzhůru (2013) 

Opět lepší tři hvězdičky. Patema má moc pěknou animaci prostředí, postavy za mě mohly být udělaný o trochu lépe. Příběh není nic nového, alespoň ne pro mě, vidím v tom hodně schéma mé srdcové záležitosti - Zkáza Ecobanu. Postavy mohly mít rovněž rozvinutější charaktery, ale bohužel pro to nejspíš prostor moc nebyl, šlo spíše o propletení vztahů těch nahoře a těch dole, i když tomu vlastně bylo naopak! Opět ale to samé jako v případě Zkázy Ecobanu. Je to jeden z hlavních důvodů, proč nejdu s hodnocením výše. I tak ale příjemná pokoukaná:)

plakát

Angel Heart (1987) 

Je to opět krásně povahopisně natočené, ta precizní kamera a nesmírný cit režiséra pro hudbu, před tím klobouk dolů. Příběh se vyvíjí pozvolna, a ve své podstatě čekáte 95% filmu na těch posledních pár minut, ve kterém dojde k rozuzlení. Rourke precizní herecký výkon, no a De Niro je prostě mág, a i když je ve filmu jen pár scén, hraje se vší noblesou. Normálně bych práskl čtyři hvězdičky, bohužel se mi ale podařilo z velké části na pointu přijít již ve druhé polovině filmu, což mi bohužel pokazilo celkový výsledný dojem, a navíc něco takového už jsem viděl. Přijde mi totiž, že tento film jako by z oka vypadl Prokletému Ostrovu, který jsem už dříve viděl. Angel Heart samozřejmě vznikl dříve, ale já ho viděl až nyní. Kdyby tomu tak nebylo, nejspíš bych byl závěrečným vyústěním šokován diametrálně více, respektive já ani šokován nebyl, což je pro mě velká škoda. Uděluji lepší tři hvězdičky, chválím především za krásnou hudbu, kameru, střih a herecké výkony!

plakát

Chudáčci (2023) 

Tak se nám naše milá Bella rozhodla freudovsky prozkoumávat svou pičénku! Natočené je to doopravdy moc pěkně. Až verneovská poetika, viděl jsem v tom trochu i Pěnu dní nebo Barona Prášila či satiru na Frankensteina. Výtvarná stránka zkrátka super. Kompozice filmu rovněž moc pěkná, experimenty s kamerou také, herecké výkony Stone, Ruffala ale i Dafoeho kvalitní! A má to i několik dobrých nápadů. Už jen to zasadit takový film do viktoriánské éry a dát tomu takovou již zmíněný verneovský nádech, inu všechna čest! Snímek si minimálně 4 hvězdičky zaslouží, ale já si nemohu pomoci, místy jsem se prostě nudil a očekával jsem, že se do filmu ponořím diametrálně více, nestalo se ovšem tak. Barbarské je to ale solidně, tomu všechna čest, že se režisér nebál takto provokovat. Jsem v tomto méně objektivní, ale své pocity jsem z filmu vyjádřil tak jak jsem chtěl. Natočené je to vskutku úctyhodně, emoční dopad se ale na mou osobu nekonal. Za sebe dávám tři silné hvězdičky, a s úctou prohlašuji, že kvalitou má film dostat čtyři:)

plakát

Sinister (2012) 

Sinister za mě těží především z nesmírně hutné a nepříjemné atmosféry a ze skvělého výkonu Ethana Hawka, mého oblíbeného herce. Celou dobu jsem čekal, jak to nakonec vše dopadne, nicméně v polovině filmu jsem už předpověděl, co nastane. A to mě bohužel zklamalo, protože se z toho nakonec vyklubal film, který nepřináší ve své podstatě žádnou přidanou hodnotu vyjma již výše zmíněných kladů, o klišovitosti ani nemluvě.

plakát

Riddick (2013) 

Místo toho aby se třetí Riddick soustředil na vývoj příběhu, tak jako tomu bylo učiněno ve druhém díle, rozhodl se vrátit zpět ke kořenům a z velké části udělat remake Černočerné tmy. Nic víc, nic míň, bohužel. Dvě hvězdičky za pár nápadů a místy pěkného vizuálu, víc kladů ovšem já osobně ve filmu neshledal. Velká škoda, za mě zbytečný díl. Pro mě osobně tak z této trilogie zůstala nejlepší dvojka, která šla diametrálně odlišným směrem a vybudovala nám nový fantaskní svět, o kterém nikdo nemohl po zhlédnutí prvního dílu vědět.

plakát

Riddick: Kronika temna (2004) 

Na druhém díle lze vskutku vidět o mnoho větší rozpočet. Ten vizuál je doopravdy moc povedený a v kinematografii celkem upozaděn. Čeho je ale škoda je nedotažený scénář a chladnost po celou dobu filmu. Nejsou tu emoce, není tu osudovost, síla, scéna, která by totálně rezonovala. Je to místy až moc šablonovité, a to nejen dialogy, ale i akce, která těží z jiných filmů. Líbil se mi ale závěr, který vypadal jako z Conana. Druhý díl je diametrálně odlišný od toho prvního, je to řežba, vizuální akční snímek, který nabízí pěkné lokace, snaží se vytvořit zcela nový fantasktní svět, chybí tomu ale spousta dalších věcí, které kdyby byly dotaženy, je z tohoto snímku klidně i velkofilm. Takhle to je jen popcornové béčkové scifíčko na jedno pokoukání.

plakát

Černočerná tma (2000) 

Čekal jsem více. Derivát na Vetřelce, kdy ve filmu nemá moc věcí logiku, i když ten kontrast tmy a práce s ní byl slušný. Vedlejší postavy nezaujaly, a pro Diesela bylo těžké to sám potahat. I tak jdu mrknout na další díly :)