Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Avengers

Avengers (2012)

Jeden z mála filmů, který (i díky režisérovi a scénáristovi v jedné osobě) dokázal prosadit poměrně velké množství významnějších postav. Do popředí se samozřejmě nejvíce dostává nám již známá hlavní čtveřice - Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth) a Hulk (Mark Ruffalo/Lou Ferrigno). Pouze v případě poslední dvojice je třeba se smířit s tím, že do snímku přijdou později, ale zato jsou od té chvíle téměř neustále na očích (platí zejména u Thora). Naopak Tony Stark vede prakticky celé obsazení. Vedle nich si snímek krade titulní záporák Loki (Tom Hiddleston), jehož řádění je snad ještě vydatnější než minule. Neopomeňme také ředitele S.H.I.E.L.D.u Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) a dvojici jeho nejlepších špionů - Black Widow (Scarlett Johansson) a Hawkeye (Jeremy Renner), kteří též figurují téměř nezbytně. Pouze v případě Hawkeye zamrzí, že ačkoliv je klíčový, dostal nejméně prostoru ze všech důležitých postav, což je škoda, vzhledem k tomu, že se jedná o jeho první větší roli. Jednotliví hrdinové se hezky navzájem doplňují - Tony Stark a Dr. Bruce Banner jsou geniální vědci, Natasha Romanoff a Clint Barton zase dlouholetí přátelé a agenti, Steve Rogers do toho přidává svou dobráckou povahu ze staré školy, Thor (když zrovna nemusí uklidňovat Hulka) propojuje vesmír a Zemi, a Nick Fury to vše koordinuje a šéfuje, což mu pěkně znesnadňuje Thorův milý bratříček. Na vedlejší trati vystrkují růžky například agent Phil Coulson (Clark Gregg), Maria Hill (Cobie Smulders), Dr. Erik Selvig (Stellan Skarsgard), nebo Pepper Potts (Gwyneth Paltrow). K vizuální stránce, veškeré akci a hláškám nemám co dodat. Perfektně vymyšlené a propracované. Finální řežba uchvátí. 95%. PS: Ve vesmíru číhá bubák a Avengers si jdou klidně na piknik. Věřili byste tomu?

Bláznivá střela

Bláznivá střela (1988)

Stará dobrá éra komedií/parodií z 80. a 90. let. Leslie Nielsen byl třídou ve svém oboru a točil natolik kvalitní a komické filmy, že dnešní americké výplody se tomu zdaleka nevyrovnají. Další dva díly se nacházely na podobné úrovni. Proto dávám plný počet hvězdiček, které patří skutečným vrcholům, a faktem zůstává, že Leslieho výkon si je zaslouží. 98%.

Avengers: Age of Ultron

Avengers: Age of Ultron (2015)

Druhý díl je oproti prvnímu slabší ve velkoleposti, ale má možnost se lépe věnovat hrdinům. Nestane se, že by některý Avenger přišel na scénu až v půlce filmu (Hulk), či byl upozaděn (Hawkeye). Age of Ultron je v každém ohledu mnohem dobrodružnější, jelikož se tentokrát odehrává na různých místech po světě (Amerika, Evropa, Afrika) a ve Stark Tower (hlavní základna Avengers) strávíme jen určitou část filmu, avšak určitě delší než v Avengers 1. Akce je více rozvržena po celém snímku výměnou za to, že se nedočkáme žádné dlouhé ultimátní finální bitvy. Tento kousek se totiž soustředí především na postavy. Každý se prosadí na scéně a dostane se mu osobnějšího rozpracování. Zde musím dodat, že přestože se snímek každému z Avengerů věnoval více (a nejdéle byli přítomni opět Iron Man a Captain America), Clint Barton/Hawkeye má roli vysloveně mimořádnou. Hulk se neúčastní pouze jako demoliční četa, Dr. Banner prohlubuje svůj vědátorský koníček, Thor si užije zhruba o minutu déle než posledně a Black Widow prožívá svou minulost. Plus relativní padouch Ultron, který Lokiho nepřekoná, ale jedná se o kvalitního prevíta s určitým záměrem a pochopitelnou motivací. Překvapí i účast Scarlet Witch a Quicksilvera ve vedlejších úlohách, jejichž figurky se skutečně derou na hlavní kolej. Nick Fury zůstal v poněkud malé roličce, ale děj si to bohužel žádá. 90 %. PS: Thanos se do těch svých věciček zamilovává stále více.

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu (2006)

Vůbec bych se nedivil, kdyby Cohena někdo skutečně zažaloval, protože jeho snímek provokuje v každém ohledu. Vtipy, u kterých se chytáte za břicho a obyvatel Kachstánu zase za nůž. Celou dobu jsem si přál, aby to neskončilo, jelikož stopáž činí pouhých 84 minut. Všeobecně nejsem pro sprostý humor a už vůbec nepodporuji primitivní chování, jenže tohle prostě nejde! V životě jsem se tak moc nepobavil. Silnější nadsázku seženete obtížně. 95%.