Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Dle mého názoru je Mechanický pomeranč nejlepší Kubrickův film. Proč? Možná kvůli tomu, že přivedl na plátna kin témata, o kterých lidé tehdy jen tak nemluvili (nebo se i báli mluvit), natožpak aby sledovali 2 hodinový film. Možná kvůli naprosto fenomenálními výkonu Malcolma McDowella, který Vás odzbrojí natolik, že úplně přestanete vnímat, že sledujete nějaký film. Možná kvůli výborné kompozici hudby, od jedinečného Beethovana přes "Funeral Of Queen Mary" až po perverzně sladké "Singing in the Rain". Možná kvůli odpornému dystopickému světu, ve kterém vládne korupce, úplatky státních příslušníků či matení veřejnosti (to mi zní nějak povědomě). Na Mechanickém pomeranči je toho zkrátka hrozně moc. Je to film naprosto ojedinělý svého druhu, který by dnes již neměl nikdo koule natočit. Smekám pomyslnou buřinku před Kubrickem a chlemtám moloko plus na jeho posmrtný klid.

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Kubrick a A. C. Clark byli oba nerdi, kteří se zasloužili o jeden z nejstěžejnějších snímků kinematografie. Rozdíl mezi Kubrickem a Clarkem je takový, že ačkoliv se donekonečna traduje, jak byl Kubrick náročný na herce a všechny lidi kolem sebe, tak i přesto jeho chování nemá na MRDKOMANIAKA Clarka, notorického sexuálního magora se zaměřením na pubertální mladíky ze Srí Lanky (2 hodiny dlouhé video o tomto zde). _________ Vesmírné odyseji vděčím za prvotní prohloubení zájmu o film jakožto o médium, které je schopno člověku nabídnout mnohem víc než jen prvoplánovou zábavu. Clarkova zvrácenost na genialitě tohoto díla nic nemění, ale zato mu jistě dává určitý nový rozměr. Pěkně na hovno rozměr.

Mazací hlava

Mazací hlava (1977)

Film na který budete vzpomínat ještě dlouho po tom, co ho uvidíte, to je Mazací hlava. Na tento snímek se nedá koukat jako na obyčejné filmy, tady se musíte koukat „za film“, tam kde je pravá podstata toho všeho umění. Každý si může vymyslet své důvody událostí, ale u Mazací hlavy to ne každý divák pobere. Já film zkrátka vnímám tak, že by měl být člověk vděčný za to co má. Henrymu se narodí dítě alien, ale místo toho, aby vyšiloval nebo aby byl smutný, tak je stále stejný. Snaží se s tím žít. Jeho přítelkyně ho opustí. Henry doslova ztratí hlavu. Chce vymazat svou největší chybu - své dítě, ale to se obrátí proti němu a on zemře. Skončí v nebi s ženskou z radiátoru a je mu zároveň fajn, takže nakonec happy ending. I přes všechny negativní či pesimistické pohledy na svět, je Eraserhead nakonec dost pozitivní film. Všechny strasti života se dají zvládnou či překonat, jen vlastní smrt se překonat nedá. Není potřeba si na tom lámat hlavu, stačí žít či aspoň přežít, na nic jiném v životě nezáleží. Tohle je pro mě Mazací hlava - ultimátní reflekce normálního života.

Spalující touha

Spalující touha (1999)

Kubrick si s tímto filmem dal záležet jako snad s žádným filmem, co kdy dělal. A že se mu to povedlo. Ono natočit inteligentí sexuální drama není fakt snadná věc, ale pro Kubricka nebylo nikdy nic takového nemožné. Naprosto zbožňuji jak je ve filmu zakomponovaná náhoda. Tom Cruis v kůži Williama Harforda si kráčí v zimě po New Yorku a divák vůbec nemůže mít ponětí, co se mu může stát. Spalující touha je film, co má dost slepých ulic či i nevysvětlených skutečností, ale to je právě to matení diváka, které krásně přikrášluje celkovou atmosféru té bezmoci, když se zapleteme do něčeho v čem prostě neumíme chodit...

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Překrásně depresivní psychologicko-futuristická balada, která si s divákem hraje jako s levnou loutkou na nasávání veškerého vnímání.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Spalovač mrtvol je do tohoto dne nejpůsobivějším českým hororem a opravdu těžko říct, jestli se mu někdy nějaký jiný český horor vůbec vyrovná (jakože fakt ne). Je neskutečně čarokrásné sledovat tu veškerou naivitu okolí vs. životní poslání Karla Kopfrkingla. Když už Vám není rady ani pomoci, tak Vám třeba pomůže právě on.