Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Recenze (152)

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Podobně ambiciózních a odvážných filmů dnes vzniká tak málo, že si toto poslední dobrodružství našich superhrdinů naplno zaslouží ekvivalent "výjimečný". Vyvážený mix zábavy se splněnými fandovskými sny, doplněný o epickou stránku, která z toho všeho vytváří plnohodnotný divácký zážitek.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

Hezký prostředníček generickému Marvelu. Odvážný kus světové kinematografie, který posouvá hranice vizuálu zase okus dál a prokazuje komiksům velkou úctu, kdy z jejich stránek vytváří umělecká díla. Všechno ostatní dělá snímek ve všech směrech dobře, ať už to jsou skvěle a s citem napsané postavy nebo chytlavá zápletka. Komiksárna všech komiksáren.

plakát

Živí mrtví - Závazky (2018) (epizoda) 

Je hezké vidět, že tvůrci také myslí na budoucnost, tedy časy, až tu nebude šéfovat Rick Grimes. Tvůrci kdysi prozradili, že jeho nástupcem se stane jeho přítelkyně Michonne a tato epizoda jejich prohlášení jenom potvrzuje. A ukazuje se, že rozhodně nebude špatnou náhradnicí, protože jak prozradil neblahý konec, bude ji potřeba dřív, než řekneme švec. Vidíme ji zastávat Ricka jak v práci, tak v rodičovských povinnostech, a dokonce se mezi ní a Neganem začne rozvíjet výraznější pouto. Toho pochopitelně bude mít na starosti právě ona, takže si tvůrci chytře připravují půdu pro nějaké to budování vztahu mezi těmito dvěma rozdílnými osobnostmi. Z pohledu vyprávění se zkrátka jedná o zatím ne nejlepší díl, ale dokonce nejlepší řadu, která kdy byla natočena. A to si dovoluji napsat i přes fakt, že zatím nejsme ani zdaleka v polovině. Čím více se totiž ponořujete do příběhu, tím více zjišťujete, jaké péče se postavám dostává. A vy si je prostě musíte oblíbit, i když vám v minulosti nebyly zrovna sympatické. Zvlášť v této epizodě se tento fakt nejvíce projevuje, protože na poli pouhých 45 minut stopáže se dokážete v oblasti rozvíjení vztahů a celkového vyprávění posunout natolik, že minulé řady vyloženě zaostávají. Nejen vyprávěním, ale i formou. Pokud jste fanouškem už nějaký ten rok, jistě jste si toho už všimli. Doslova všechny předešlé řady se „pyšnily“ dost nevyváženou strukturou vyprávění. Na začátku každé řady jste byli vhozeni do příběhu, potom vyprávění výrazně polevilo a rozjelo se znovu až na samotném konci, který vás přiměl, abyste byli zvědaví, co se v další řadě stane. Zde je to vůbec poprvé naopak. Nová řada začala pomalým, leč namlsávajícím rozjezdem a s každou další epizodou šlape do pedálů s pomocnou gradací jako nikdy předtím.

plakát

Poslední skaut (1991) 

Shane Black a Bruce Willis, oba v nejlepší formě. Co více si přát?

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Pro boj proti dnešním nevkusným pohádkám zvedám své hodnocení, protože vedle těch je tato naprosto nahláškovaná pecka doslova uměním, které v těchto končinách bohužel ovládá málokdo.

plakát

Psí odpoledne (1975) 

Scenáristická hořko sladká lahůdka, která sice ke konci začne zpomalovat, vše to ovšem vynahrazuje nepřekonatelný herecký talent Al Pacina.

plakát

Duel (1971) (TV film) 

Skvěle vymyšlený námět, Speilbergova špičková režie, nápadité záběrování a příraz na napětí dělá z tohoto nenápadného díla jednu velkou adrenalinovou jízdu.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Pokud bych měl ukázat na film, který vystihuje Tarantinův talent nejvíce, byl by to přesně tenhle. Pro někoho nudná, zbytečně dlouhá scénáristická hloupost, pro mě důkaz, že i v jádru obyčejné dialogy a jednoduchá zápletka jdou pojat nesmírně poutavým a zábavným způsobem.

plakát

Annie Hallová (1977) 

Scénáristický a vyprávěcí masterpiece, který se svou nevídanou kvalitou může rovnat i samotnému Forrestu Gumpovi. Krásnější, detailnější a hravější vyobrazení vztahu mezi mužem a ženou jsem nikdy neviděl a jedná se o jednu z nejoriginálněji pojatých romanťáren, které můžete shlédnout. Po prvním zkouknutí velmi dobrý film, po druhém naprosto skvělý film a napotřetí...? Naprostá pecka, kterou chystám zkouknout ještě tolikrát, kolikrát budu moct.

plakát

Zuřící býk (1980) 

Klasický Scorsese v nejlepší formě, jak ho můžete vidět. Film který stojí na skvělých hercích, nabitém a potenciálním scénářem a Scorseseho umění perfektně a zároveň zábavnou formou vyprávět celý příběh. I když De Nirovu postavu třeba nenávidíte, musíte před jeho představitelem zkrátka smeknout a Joe Pesci je výborný bavič jako vždy. I když film po hudební nebo vizuální stránce nenadchne, protože je celý film černobílí a pár kamerových vychytávek ho prostě nenadchne, i tak se jedná o precizně převyprávěný příběh plný skvělých herců a zábavných dialogů.